cultura

Uns Oscar amb pífia

Un error en el sobre corresponent a la millor pel·lícula marca una cerimònia presentada amb agilitat i amb constants referències al president Donald Trump

Warren Beatty i Faye Dunaway van anunciar primer que la guanyadora era ‘La La Land'
Un grup de turistes de visita per Los Angeles va entrar per sorpresa a la cerimònia

Un error dels que fan època va passar la matinada de dilluns a la història de les anècdotes més absurdes de les cerimònies d'entrega dels Oscar, i va fer ombra tant al palmarès com a la brillantor que fins aleshores havia estat la tònica general de l'espectacle. Quan els productors de La La Land estaven damunt l'escenari agraint el premi a la millor pel·lícula, que havien anunciat els actors Warren Beatty i Faye Dunaway –i que hauria estat la setena estatueta per a aquest musical–, es va haver de rectificar per dir que la veritable guanyadora era Moonlight.

Per error, es va facilitar als veterans actors que van donar vida a Bonnie i Clyde un sobre corresponent al premi en la categoria de millor actriu protagonista, que s'havia atorgat a Emma Stone, per La La Land, i Dunaway va llegir el títol d'aquesta pel·lícula. La responsable de la confusió va ser l'auditora PwC, encarregada de rebre i de comptabilitzar els resultats, que ahir va lamentar l'error, i va demanar disculpes als responsables de les pel·lícules afectades, així com als presentadors del premi i als espectadors. L'empresa va anunciar que estan “investigant com va poder passar això” i va agrair l'“elegància” amb què els nominats i el presentador de l'espectacle, Jimmy Kimmel, se'n van sortir.

L'incident no va ser desaprofitat pel president dels Estats Units, Donald Trump, objecte de crítiques al llarg de tota la gala, que en un tuit va dir: “És una nit amateur. Qui coi està al capdavant d'aquesta producció?”

Aquest error majúscul va entelar el que fins aleshores havia estat una de les cerimònies més àgils i divertides dels darrers temps. El cantant i actor Justin Timberlake va protagonitzar un dinàmic número musical d'obertura al ritme de la nominada cançó Can't stop the feeling!, de la pel·lícula Trolls, que va fer ballar tot l'auditori. I el presentador Jimmy Kimmel va fer gala en totes les seves intervencions d'un elegant sentit de la ironia.

El clima que s'està vivint als Estats Units ja feia preveure que es tractaria d'una gala amb nombroses referències a la política. Potser el to finalment va estar menys polititzat del que es preveia, però, ja des del monòleg inicial, Kimmel va anar esquitxant la cerimònia d'al·lusions al polèmic president, com ara “Ens estan veient més de 225 països que ara ens odien” i “També vull donar les gràcies al president Trump. Recordeu quan l'any passat semblava que els Oscar eren racistes? Això s'ha acabat, gràcies a ell”. Kimmel també va fer referència a la polèmica entre Meryl Streep i Trump –que va dir que l'actriu està “sobrevalorada”– demanant per a ella “una ovació totalment immerescuda”, i va escriure un parell de tuits en directe al president.

Un dels moments més crítics de la nit va ser quan es va llegir el comunicat del director iranià Asghar Farhadi, guanyador per El viajante, en què justificava la seva absència “per respecte” als set països “ofesos per la llei inhumana que prohibeix l'entrada d'immigrants als Estats Units”. El mexicà Gael García Bernal, que entregava els Oscar dedicats a l'animació, es va mostrar en contra de “qualsevol mur” que els vulgui separar, i el director de Moonlight, Barry Jenkins, va dedicar el seu guió adaptat als que no creuen que “no hi hagi un mirall per a ells”. “En els pròxims quatre anys [de legislatura dels EUA], no us deixarem sols ni us oblidarem”, hi afegia.

Política a banda, Kimmel va regalar moments tan hilarants com ara quan va introduir un desprevingut grup de turistes de visita per Los Angeles dins la cerimònia. També va convertir en una broma recurrent la seva suposada enemistat amb l'actor Matt Damon –alimentada des de fa anys en el seu programa de televisió–, va fer caure menjar amb petits paracaigudes i va aixecar el petit actor de Lion Sunny Pawar fent una paròdia d'El rei lleó.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia