cultura

arqueologia

descoberta

Troben unes sitges de possible origen romà entre Tàrrega i el Talladell

Creuen que les restes podrien haver estat construïdes entre els segles I i III després de Crist, en espera que el treball dels arqueòlegs ho confirmi

Els arqueòlegs del Museu Comarcal de l'Urgell-Tàrrega treballen des d'aquest dilluns en una prospecció arqueològica situada a la carretera que uneix Tàrrega i el Talladell. Els moviments de terres que s'han dut a terme per construir el nou itinerari de vianants al marge nord del vial han fet sortir a la llum unes antigues sitges que creuen que podrien ser de l'època romana; més concretament, creuen que la seva construcció es podria situar entre els segles I i III després de Crist.

De moment n'han pogut identificar vuit i estan situades just a sota de l'antic camí ral que passava per damunt del mur. Quan als anys trenta es va construir la carretera actual, es van seccionar, però el que sí que s'ha conservat molt bé són els materials amb què es van tapar un cop ja no s'utilitzaven.

Oriol Saula, director tècnic del museu, assegurava que les parets de les sitges, de roca calcària, pràcticament han desaparegut. En canvi, de la terra compacta de l'interior és d'on poden sortir restes de ceràmica que aporten informació. La campanya arqueològica, situada vora l'ermita del Pedregal, s'allargarà dues setmanes. La descoberta no afectarà el disseny de l'itinerari ni el calendari d'obres, ja que els operaris treballen mentrestant en altres trams del vial. El resultat de les excavacions quedarà documentat i s'elaborarà una planimetria en 3D per recrear l'estructura dels dipòsits. També aquest dilluns ja s'han exhumat fragments de ceràmica i altres materials que, una vegada analitzats, es dipositaran al fons del Museu Comarcal de l'Urgell.

Indicis anteriors

La troballa de les sitges no ha sorprès l'equip tècnic del Museu Comarcal perquè als anys cinquanta Joan Tous Sanabra, responsable de l'anterior museu, ja va localitzar molt a prop, al mateix pla situat a la part superior del mur, unes tombes d'aquest període. Ara el rastre d'aquests antics dipòsits de gra reforça la teoria que es tracta de sitges que van ser excavades entre els segles I i III després de Crist. De moment els materials que han pogut recuperar apunten cap a aquesta cronologia, però asseguren que encara són indicis preliminars. A Tàrrega han aparegut excavacions amb alguna resta romana i peces ceràmiques, però fins al moment no es coneixia cap conjunt d'aquestes característiques que pogués ser datat en aquesta època. Les sitges que s'havien trobat en altres indrets eren de l'ibèric tardà, de l'època ibero-romana, que se situa als segles III, II i I aC.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

TEATRE

Chévere incorpora llenguatge per a sords i cecs a ‘Helen Keller: a muller marabilla’

BARCELONA
J.M. Codina Tobias
Novel·lista

“La felicitat fa basarda perquè mena cap a una sensació de buit”

Barcelona
música

Un infart acaba amb Steve Albini, monument del rock alternatiu

girona
Cultura

Mor Jacobo Rauskin, poeta paraguaià d’àmplia trajectòria professional

art

L’art alliberador de Jordi Colomer, al Macba

Barcelona

Minyons de Terrassa mostren el nou local de Cal Reig durant la Fira Modernista

TERRASSA
música

Classe B i Jost Jou guanyen la secció Talent Gironí del festival Strenes

girona

Injecció de 13 milions pels dos nous platós al Parc Audiovisual el 2026

TERRASSA
Cultura

Nik West, Paquito D’Rivera i Vincen Garcia, caps de cartell la Mostra de Jazz de Tortosa

Tortosa