cultura

Art

El Dalí inèdit, a Figueres

La fundació empordanesa compra per més de 2,1 milions d'euros l'obra del 1925 ‘Figura de perfil', un retrat d'Anna Maria, que no s'havia exposat en 90 anys

El quadre s'exposarà al més aviat possible, després d'estudiar-lo

Era una de les subhastes d'impressionisme i art modern més importants de l'any a Londres i això es podia respirar ahir a la tarda a la sala de subhastes Bonhams, situada al cèntric New Bond Street, de Londres. Es posaven a la venda 74 lots de pintures, entre les quals destacaven Els arbres en flor a Villeneuve-sur-Yonne, de Francis Picabia, i sobretot el plat fort de la sessió, Figura de perfil (La germana Anna Maria), de Salvador Dalí, una obra de joventut del pintor empordanès, del 1925, que no s'havia vist des del 1925, i que finalment va ser adquirida per la Fundació Dalí de Figueres per 1.805.000 lliures, uns 2.107.000 euros.

Però, abans del moment més esperat, l'expectació era gran. La sala estava plena amb un centenar de postors que aixecaven el braç discretament cada cop que volien apujar l'oferta. El director de la subhasta, al centre, estava pendent dels postors a la sala i també dels postors per internet i per telèfon. Els d'internet es comunicaven a través d'una noia que estava al costat del director, i els telefònics parlaven amb una vintena d'especialistes convertits en els seus interlocutors i que estaven situats als laterals. La subhasta era retransmesa en línia i qualsevol persona de qualsevol part del món hi podia participar.

Al voltant de la sala, estaven exhibits tots els llenços que havien de ser subhastats, però ja ningú s'hi fixava. Havien estat exposats durant els sis dies previs i tothom tenia clar el seu objectiu. Es va vendre un Le Sidaner per 413.000 lliures i un Foujita per 290.000 lliures. El moment culminant va arribar amb els lots 17 i 19, que corresponien al Picabia i al Dalí. El Picabia el va comprar per 605.000 lliures un senyor assegut a l'última fila després d'una disputadíssima subhasta amb un postor telefònic.

Finalment, va arribar el torn del Dalí inèdit, que es va vendre després d'una dura competència que va durar quatre minuts entre un interessat a la sala i dos al telèfon. Més tard es va saber que el comprador va ser la Fundació Dalí.

Després de la subhasta, la cap del departament d'art modern i impressionisme de Bonhams, India Phillips, va confessar: “La pintura mai no havia aparegut en una subhasta abans i no em sorprèn que hagi estat disputada d'una manera tan entusiasta ni que s'hagi aconseguit un preu tan impressionant.”

La Fundació Dalí de Figueres exposarà el quadre tan aviat com pugui, després, però, d'estudiar-lo a les seves dependències, declarava ahir a la nit a Catalunya Informació la directora dels museus Dalí, Montse Aguer.

Figura de perfil serà el quart oli amb la germana del pintor, Anna Maria, com a protagonista, propietat de la fundació. L'any 2009 la institució ja va comprar un altre retrat d'Anna Maria, també del 1925, titulat Figura d'esquena. En un comunicat, la fundació es congratulava de l'última incorporació a la col·lecció del museu, “perquè contribueix a enriquir tant la seva col·lecció com el coneixement de la tècnica pictòrica de l'artista els anys previs a la seva adhesió al grup surrealista”.

Una obra surrealista sense vendre

montse frisach

Figura de perfil no pertany a l'època més valorada de Salvador Dalí –la surrealista– ni és cap obra mestra del pintor empordanès, però l'expectació que s'ha creat arran de la seva sortida a subhasta es justifica pel fet que el quadre no s'havia vist mai en públic des del 1925, en concret des de la primera mostra individual de l'artista a les galeries Dalmau de Barcelona. De fet, la informació que existia sobre el quadre era una fotografia en blanc i negre, que és la que constava en el catàleg raonat de la Fundació Gala Dalí, al costat de l'aclariment “localització desconeguda”.

En definitiva, es tracta d'una “raresa”, segons la qualifica India Phillips, responsable del departament d'art modern i impressionista de Bonhams i encarregada de negociar la venda del quadre. “Trobar una obra que pràcticament no s'ha mogut en els darrers cent anys és com obrir la tomba de Tutankamon”, diu Phillips. Sembla que l'obra era en un domicili prop de Barcelona, a casa d'una família que havia adquirit el quadre al voltant del 1950. Els primers propietaris de l'obra van ser la família Cusí i Fortunet de Figueres, família llunyana del pintor.

Però si Figura de perfil ha generat una gran expectació, no ha tingut la mateixa sort la pintura Moments de transició, una obra surrealista de Dalí del 1934, que va sortir a subhasta dimecres a la seu londinenca de Sotheby's, i que no va trobar comprador i ja s'hauria tornat al propietari. L'obra, que era l'estrella principal entre diversos lots de pintura surrealista i impressionista, sortia amb un preu estimat de 6 a 8 milions de lliures esterlines.

El quadre, que s'ha exposat en mostres tan importants com l'antològica de Dalí del 2004 a Venècia i Filadèlfia, és semblant a una obra present en la col·lecció del Museu Dalí de Figueres, La carreta fantasma (1931), adquirida per la fundació fa tres anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia