cultura

Un ‘King Kong' digital i clàssic

El mític simi gegant torna amb ‘Kong: la isla de la Calavera', ambientada el 1973

Agafar un grapat de personatges que han sobreviscut a la Guerra de Vietnam i llençar-los a l'illa Calavera, on l'espècie humana forma part de la cadena alimentària. Aquesta és una de les idees que han guiat Jordan Vogt-Roberts per dirigir Kong: la isla Calavera, que arriba avui als cinemes. Director d'un sol film que va causar sensació a Sundance, Los reyes del verano (2013), Vogt-Roberts es converteix en un altre jove talent del cinema independent nord-americà que fa el salt a les superproduccions. Warner l'ha escollit per fer una nova versió del mític simi gegantí, 12 anys després de la que va signar Peter Jackson.

El cineasta va acceptar amb molt de gust. Ell mateix es defineix com un nerd que va créixer devorant pel·lícules de monstres. “King Kong va ser la primera pel·lícula que va transportar el públic a un món desconegut i indòmit –explica en les notes promocionals del film–. Kong encarna el misteri i les meravelles que encara hi ha al món. Per això sempre estarà de moda.”

Els setanta, un mirall

En aquest món de satèl·lits i excés d'informació, és inversemblant que hi hagi encara un racó del món desconegut, i Jordan Vogt-Roberts, apassionat del cinema dels setanta, situa l'acció el 1973, quan acaba la guerra del Vietnam. “Els setanta constitueixen un estrany mirall negre del món modern –opina–. La situació de l'època, amb escàndols polítics, disturbis, guerres, desconfiança en el govern..., reflecteix el que passa actualment.A més, la dècada dels setanta va ser l'última en què van coexistir la ciència i el mite.”

El Kong d'aquest nou film (que prescindeix del King amb què es va donar a conèixer) és un personatge molt humà. “Es caracteritza per la seva mida, el seu poder, la seva naturalesa animal, però també pel seu cor i la profunditat de la seva ànima”, explica la productora Mary Parent. “Tot i que és un depredador insaciable, en certa manera s'assembla més al típic heroi romàntic que al malvat.”

Tom Hiddleston, Samuel L. Jackson, John Goodman i Brie Larson encarnen els personatges principals del film, integrants de l'expedició a l'illa de Calavera. La pel·lícula inclou moltes escenes d'acció amb espectaculars efectes digitals, però també ha trobat inspiració en les pel·lícules d'aventures clàssiques, com ara Les mines del rei Salomó o la saga Indiana Jones. Hi ha referències literàries, des d'El món perdut de Conan Doyle fins a Jules Verne i Joseph Conrad (l'aventurer interpretat per Hiddleston es diu Conrad). Però hi ha homenatges sobretot als films de la guerra del Vietnam. La lluita de Kong contra els helicòpters Huey, perfilats en un cel ataronjat, és un homenatge gens dissimulat a Apocalypse now.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona
Blaumut
Grup barceloní de pop, acaba de publicar el ‘Capítol 1’ del seu nou disc, ‘Abisme’

“Ara hi ha un consum excessiu de tot, sense gaudir de res”

Barcelona
girona

Torna ‘La consueta de sant Jordi’

girona
MÚSICA

La Franz Schubert Filharmonia presenta la nova temporada

BARCELONA
Crítica

Un guant

guardó

Gemma Lienas rep el Premi Cedro per la defensa dels drets d’autor

madrid
cinema

BCN Film Fest premia ‘El destino de Maya’

barcelona
Cultura

Mor Helen Vendler, crítica de gran influència

TEATRE

El Maldà canta Pau Riba i Malvido interpel·lant els joves

BARCELONA