cultura

israel

art

Nou assalt de l'art de Banksy

El grafiter més cèlebre del món ha decorat un hotel a Betlem que té les “pitjors vistes del món”: el mur que separa Israel dels territoris palestins

Qui és aquest misteriós artista? Segons l'última teoria, el cantant del grup Massive Attack
El creador urbà va deixar rastre a Barcelona el 2003, però no n'ha perviscut cap grafit

Un hotel que presumeix de tenir “les pitjors vistes del món” no sembla predestinat a l'èxit. I no es creguin que exagera: està situat a quatre pams del mur que separa Israel dels territoris palestins. Vaja, que no hi toca el sol en tot el dia. És clar que si darrere d'aquest projecte tan estrany hi ha la firma de Banksy, la cosa canvia radicalment. El grafiter més venerat del món ha decorat l'establiment sencer amb les seves pintades, sempre impregnades de sentit de l'humor i de denúncia. Aquest és el seu darrer hit: l'hotel Walled Off (‘emmurallat'), que s'ha obert aquest cap de setmana a Betlem.

Si els pica la curiositat, ja hi poden reservar habitació per internet –els primers hostes hi entraran a finals de mes–. Pel preu no es faran enrere: 30 dòlars. Hi ha nou estances més una suite –amb tot de dedicatòries als polítics corruptes–, en les quals l'esprai de Banksy ataca de nou amb missatges contra la barbàrie de què és objecte la zona i la incompetència de l'establishment internacional per trobar-hi solucions.

No és el primer cop que el dibuixant urbà en fa una de les seves al Pròxim Orient. Qualsevol diria que s'hi belluga com un peix a l'aigua –i sense que encara mai ningú l'hagi enxampat in fraganti, que té mèrit–. L'artista sense rostre hi va començar a actuar el 2005 indignat per la construcció de la gegantina estructura de formigó, que l'ONU va qualificar d'il·legal –i Israel, com si sentís ploure–: “Aquest mur ha convertit Palestina en la presó a cel obert més gran del món”, va deixar dit el grafiter en una de les poques entrevistes que ha concedit. La primera empremta que hi va deixar van ser nou pintades, algunes de tan mítiques com la de la nena que surt volant amb els seus globus.

De fer quatre gargots al mur de la discòrdia i a les cases bombardejades de Gaza –valorats en milions d'euros, tot sigui dit–, a empastifar un hotel de dalt a baix. Aquesta ha estat la sorprenent evolució. Banksy no ha rebut cap encàrrec: ho ha fet per iniciativa pròpia. És l'amo de l'establiment, que diu que està obert a palestins, a israelians i... a turistes, perquè vegin el pa que s'hi dona, en aquestes contrades, i com és la vida quotidiana sota l'ombra d'una barrera tan monstruosa. El turisme demana experiències fortes, i més exòtic que dormir en un llit que té com a capçal l'escena d'una guerra de coixins entre un palestí i un israelià no hi ha res. Aquest edifici amb vistes al mur, no pas al mar, tindrà, a més, una altra funció: serà un centre d'exposicions d'artistes palestins, que les passen magres.

Banksy ha fet aquest gran muntatge fidel al seu estil: d'amagat. Arribats a aquest punt, però, ningú s'empassa que vagi per lliure. Ja fa temps que se sospita que darrere d'aquest pseudònim no hi ha una sola persona, sinó que, amb tota probabilitat, es tracta de tot un col·lectiu d'artistes. Si faltaven proves, el parc temàtic Dismaland, obert fa un parell d'anys en una petita localitat de la costa oest d'Anglaterra, va ser la definitiva. Dismaland, la versió sinistra de Disneyland, va ser el més sonat que va fer Banksy des de la seva eclosió, als anys vuitanta. Les atraccions eren per no dormir: en una, els usuaris havien de comandar dins d'una piscina uns bots plens d'immigrants i intentar esquivar els cadàvers que suraven a l'aigua. Quan es va desmuntar el tinglado, el grafiter va enviar els materials de construcció de les instal·lacions al camp de refugiats de Calais perquè es poguessin reaprofitar.

Però qui és Banksy? El secret més ben guardat del món de l'art alimenta la seva llegenda –i la seva cotització–. S'han fet servir tècniques policials i tot per intentar esbrinar qui coi és l'anomenat “Leonardo da Vinci del carrer”. L'última teoria que circula és que podria ser el cantant de Massive Attack, Robert del Naja, 3D, que també és grafiter i originari de Bristol, la primera ciutat on van aflorar els grafits inconfusibles de Banksy. Un periodista ha fet una investigació i ha conclòs que, curiosament, les gires del grup coincideixen amb la irrupció de pintades.

En tot cas, no és un individu que es mogui sol; és obvi que necessita una estructura per deixar rastre en tantes ciutats del món i alhora gestionar l'immens negoci que hi ha al seu voltant, des del marxandatge de productes de tota mena fins a les exposicions que organitzen museus i galeries d'art. Banksy fa temps que va fer el salt del carrer als espais sacralitzats de l'art, i també als més mercantilistes, els de les cases de subhastes. El personatge, més enllà del seu activisme social i les seves proclames antisistema i pacifistes, també té moltes contradiccions, i potser per ocultar-les recentment va encomanar a un comerciant ambulant de Nova York que posés a la venda material seu camuflat a la parada per 60 dòlars. Pocs curiosos hi van parar atenció. Ja és mala sort.

Banksy és un fenomen dels nostres temps que ven, i una ciutat perd atractiu si no té algun dels seus grafits. En té Barcelona? No, però en tenia. El grafiter va visitar la capital catalana el 2003 amb el seu carregament de plantilles –la tècnica que fan servir els dibuixants urbans que volen anar per feina i escapolir-se de la policia–. El mateix any, per cert, que va dissenyar la coberta del disc Think tank, dels Blur. No és cap rumor: ell mateix va revelar els detalls de la seva estada a Barcelona en el llibre Wall and piece (2005). Va embrutar les parets de mig Ciutat Vella. A l'antiga escola Llotja de la plaça de la Verònica, va enllardar les escultures i les columnes de la façana de colors estridents. El vàndal de l'esprai més adorat també va assaltar el zoo de matinada. Totes les seves intervencions han desaparegut. Es van netejar; inconscientment, és clar. Llàstima.

Banksy es pot llegir per fi en català

Banksy ja s'expressa en català. L'editorial Mediterrània acaba de publicar el llibre Banksy. L'art trenca les regles, de Hettie Bingham, que ha traduït a la nostra llengua Carles Miró. També se n'ha fet una edició en castellà. Són els primers llibres que s'editen en català i en castellà sobre Banksy. L'original en anglès va aparèixer el 2014, però recentment se n'ha fet una versió revisada, que és la que l'editorial Mediterrània ha afegit al seu catàleg. Es tracta d'un llibre de petit format, molt condensat –no arriba a les 50 pàgines– i il·lustrat –hi ha imatges dels grafits més coneguts de l'artista–, que s'adreça fonamentalment al públic juvenil.

En el minúscul volum, es furga en la misteriosa identitat de Banksy, en els orígens de la seva trajectòria i en els temes que més ha tractat, així com en la recepció de la seva obra, que té molts adeptes, però també un bon grapat de crítics.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ART

El paper pioner d’Espais, en una exposició a Girona

Girona
Cultura

Personatges de tres obres de Guimerà a la façana de la Casa Mural del Vendrell

El Vendrell
figueres

Dibuixos del Dalí adolescent per commemorar els 120 anys del seu naixement

FIGUERES
lletres

Núria Cadenes, Jordi Masó i Maria Mercè Roca, finalistes del Llibreter

barcelona
ART

Les Bernardes ofereix una mirada a la cultura africana

Salt
cinema

DocsBarcelona, documentals que destrueixen els estereotips

barcelona
cinema

Una nova generació de simis regna al planeta Terra

Barcelona
Patricia López Arnaiz
Actriu

“Deixar les víctimes soles és una forma d’agressió”

Barcelona
Mireia Freixa
Historiadora de l’art

“El patrimoni només es preservarà si la gent se l’estima”

Terrassa