cultura

arquitectura

commemoració

Puig i Cadafalch, home d'acció

Tret de sortida institucional a la commemoració del 150è aniversari del naixement de l'arquitecte i polític

El 1919, l'aleshores president de la Mancomunitat de Catalunya, Josep Puig i Cadafalch (1867-1956), va suspendre la decoració del Saló de Sant Jordi del Palau de la Generalitat, que anava a càrrec del pintor Joaquim Torres García. Va ser una de les moltes decisions controvertides de l'arquitecte i polític mataroní, del qual aquest any se celebra el 150è aniversari del seu naixement.

En el mateix escenari de la polèmica decisió, al Saló de Sant Jordi, ahir al vespre es va donar el tret de sortida institucional a l'Any Puig i Cadafalch, una commemoració que al llarg dels pròxims mesos pretén estudiar i difondre tots els vessants del polifacètic personatge, amb totes les seves llums i ombres: un home brillant intel·lectualment, grandiós arquitecte –primer, dins del modernisme; després, noucentista– i polític clau del catalanisme polític. Val a dir, per cert, que el comissari de la commemoració, Eduard Riu-Barrera, juntament amb Mireia Freixa, va deixar clar que “pintures actuals del Saló carrinclones i ultramuntanes no tenen res a veure amb Puig i Cadafalch”.

Sense parcialitats

Jordi Casassas, historiador i president de l'Ateneu Barcelonès, va ser l'encarregat de glossar la figura i l'obra de l'homenatjat en l'acte d'ahir, i va recordar el context de gran tensió política, social i cultural que li va tocar viure a l'arquitecte. Riu-Barrera va insistir en la necessitat que la commemoració s'acosti a Puig i Cadafalch “evitant parcialitats ideològiques i corporatives”. “La part menys incòmoda de Puig i Cadafalch és la de l'arquitecte, però és necessària una revisió de tot el personatge, que també posi èmfasi en la seva acció política de regeneració cultural”, va dir.

En l'acte, el conseller de Cultura, Santi Vila, va començar el seu discurs amb una clara al·lusió a la sentència del 9-N, feta pública ahir, a través d'unes paraules de Puig i Cadafalch en què lamentava que els esforços que Catalunya feia perquè l'Estat espanyol entengués el catalanisme havien fallat, mots que van ser rebuts amb una gran ovació. Vila va definir Puig i Cadafalch com un “erudit però també un home d'acció”.

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, per la seva banda, es va referir a la visió de futur del personatge. “La supervivència de tota nació la devem als seus senys ordenadors, i per això ara som devots i deutors d'Empúries, dels nostres arquitectes i del nostre romànic”, va afirmar.

Alguns dels actes més destacats de la commemoració es concentraran a finals d'any, segons va explicar Mireia Freixa. Està previst un congrés internacional, que tindrà lloc a Barcelona i Mataró a finals d'octubre. L'exposició central de l'Any Puig i Cadafalch, d'altra banda, tindrà lloc al Museu d'Història de Catalunya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Mario, Llull i el manuscrit Voynich

Liliana Torres
Directora de cinema

“Les mamíferes no tenim l’instint de ser mares”

Barcelona
Crítica

Les tres vides d’una cantant llegendària

ARTS EN VIU

Una funambulista creuarà la plaça Margarida Xirgu per inaugurar el Circ d’Ara Mateix

BARCELONA

Cines que no són ‘només un cinema’

Barcelona

El cinema comercial no remunta

Barcelona

El cinema (d'autor) es fa veure

Barcelona / Los Angeles
Cinema

Belén Rueda i J.A. Bayona animen la recta final del BCN Film Fest

Barcelona
‘thriller’

Un altre líder suec pacifista amb un final tràgic