cultura

arqueologia

Excavació arqueològica a Castelló d'Empúries

La intervenció s'està fent al jaciment proper a la basílica de Santa Maria

El Museu d'Història Medieval de la Cúria-Presó, (MHMCE), del Departament de Patrimoni Històric i Museus de l'Ajuntament de Castelló d'Empúries, ha iniciat una intervenció d'excavació arqueològica al jaciment del solar nord de la basílica de Santa Maria, proper a la base del campanar principal del temple. La dirigeix l'arqueòloga Anna Maria Puig Griessenberger, doctora en història en l'especialitat d'arqueologia i actualment presidenta de l'Institut d'Estudis Empordanesos.

L'excavació té per objectiu intervenir en un espai històric i arqueològic molt important de la vila, l'àrea de l'antiga sagrera i cellera medievals de l'església parroquial, situada al puig Salner, un dels dos nuclis de població juntament amb el puig Mercadal, per tal d'aprofundir en el coneixement del procés de poblament i ocupació d'aquest espai durant els primers segles de l'època altmedieval, associat amb l'existència i l'evolució històrica i arquitectònica dels diferents temples religiosos edificats en aquest sector de ponent de Castelló d'Empúries.

Excavat el 2016

És en aquest mateix jaciment on durant una primera intervenció arqueològica duta a terme l'any 2006 es va localitzar un enterrament humà encara amb les restes òssies, que finalment van ser datades mitjançant la prova del radiocarboni: l'esquelet d'una dona d'aproximadament vint anys que va viure a finals del segle VII dC i començaments del segle VIII dC. La troballa en aquest indret de les restes humanes més antigues conegudes fins aquell moment, juntament amb altres indicis i estudis que s'han efectuat durant els últims anys, han portat a aquesta nova excavació arqueològica, que permetrà aportar noves dades al coneixement de la història medieval de Castelló d'Empúries, i que s'emmarca en un projecte de recerca arqueològica i d'investigació històrica sobre els orígens antics i altmedievals de la vila. L'equip que porta a terme l'excavació arqueològica, que ha rebut el vistiplau de la comissió territorial del Patrimoni Cultural de Girona, del Departament de Cultura de la Generalitat, està format també per l'antropòloga Bibiana Agustí, amb la participació de Laia Muntaner i Marc Soler com a auxiliars d'arqueologia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

música

Un infart acaba amb Steve Albini, monument del rock alternatiu

girona
Cultura

Mor Jacobo Rauskin, poeta paraguaià d’àmplia trajectòria professional

art

L’art alliberador de Jordi Colomer, al Macba

Barcelona

Minyons de Terrassa mostren el nou local de Cal Reig durant la Fira Modernista

TERRASSA
música

Classe B i Jost Jou guanyen la secció Talent Gironí del festival Strenes

girona

Injecció de 13 milions pels dos nous platós al Parc Audiovisual el 2026

TERRASSA
Cultura

Nik West, Paquito D’Rivera i Vincen Garcia, caps de cartell la Mostra de Jazz de Tortosa

Tortosa
CINEMA

Isona Passola rebrà el premi Montserrat Carulla del FIC-CAT

Roda de Berà
llibre

Pere Portabella, reflectit en els seus escrits

barcelona