cultura

música

novetat discogràfica

Josep Cassú celebra 75 anys amb un disc i molta motivació

La Principal de la Bisbal, de la qual va ser director, ha enregistrat 14 sardanes compostes per ell entre el 2010 i el 2016 i que no havien estat mai gravades fins ara

El músic i compositor Josep Cassú i Serra (Bordils, 1941) va fer el juliol passat 75 anys i la Principal de la Bisbal , la cobla de la qual va ser director entre el 1977 i el 1990 –des del 1992 ho és el seu fill Francesc–, ho ha volgut celebrar enregistrant un disc amb 14 sardanes compostes per Cassú entre el 2010 i el 2016. Per a Cassú, autor d'un centenar de sardanes, triar-ne 14 per a aquest disc no era fàcil: “Les vaig seleccionar seguint dos criteris: en primer lloc, que no haguessin estat mai gravades abans, i en segon lloc, que fossin sardanes que a m'interessés molt que hi fossin per motius personals. Totes les sardanes del disc estan dedicades a persones o entitats, entre les quals hi ha amics molt estimats.” De fet, el dia en què es va presentar el disc a l'Auditori de Girona, en un acte en què va intervenir l'exalcalde de Girona Joaquim Nadal, la Principal de la Bisbal va interpretar deu de les sardanes del disc: les que estaven dedicades a persones que aquell dia, el dijous 16 de març, es trobaven entre el públic.

El disc està ordenat “cronològicament enrere”. Les primeres cinc sardanes són composicions del 2016, començant per Motivació, una de les últimes que ha estrenat Cassú, concretament l'octubre passat a les festes de Sant Martirià de Banyoles, on va rebre el premi a la millor sardana d'estrena. Motivació està dedicada a Narcís Lagares i Anna Maria Gamero.

La segona sardana del disc és Aiguabarreig, i està dedicada a l'Agrupació Sardanista de Ripoll, que el va homenatjar l'any passat. Després arriba Camí del mas Terrerol, que fa referència a aquest mas de Pals, però no al camí que hi porta, sinó a Carlos Camí i a Conxita Perico, als quals està dedicada.

Pluja d'estels és per a Joan Moncanut i Carme López, i Amb el vent de cara, per a Xavier Palou i Lídia Rispau.

El disc continua amb dues sardanes de la collita del 2015: Concert nadalenc a Montgat, dedicada a l'Agrupació Sardanista de Montgat, i Per Sant Narcís, la Principal, un regal per a Joaquim Nadal com a “artífex del tradicional concert de Fires de la Principal de la Bisbal, que ja ha tingut 27 edicions”.

Del 2014 són L'arribada d'en Marc, que té com a destinatari Marc Palou, i Pètals de grandalla, dedicada a l'Associació Sardanista la Grandalla d'Encamp (Andorra). Josep Cassú va compondre el 2013 Amb el cel per sostre per a Joaquima Serra. En la recta final del CD hi ha tres sardanes del 2011: Maria Salomé, que l'autor ha compost per a la seva jove; Petit Sergi, per al seu net petit, que es diu Sergi Cassú Petit, i Rodolant per Beget, per a Joan Domènech i Moner. El disc es tanca amb Rebombori d'octubre, dedicada al seu fill Francesc, “el productor que em dona suport sempre”, també en aquest disc de portada hitchcockiana en què Josep Cassú va dirigir la cobla i que es va gravar en directe, durant un sol dia, als estudis 44.1.

“Faig la música que a mi m'agrada i prescindeixo del tòpic que les sardanes han de ser molt balladores. M'he creat un estil propi, influenciat pel mestre Conrad Saló, i diuen que les meves sardanes tenen una instrumentació molt bona”, diu Cassú. I un últim matís: “Els títols de les sardanes sempre els posa la meva dona, Carme Jordi, que és poeta.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guardó

Gemma Lienas rep el Premi Cedro per la defensa dels drets d’autor

madrid
cinema

BCN Film Fest premia ‘El destino de Maya’

barcelona
Cultura

Mor Helen Vendler, crítica de gran influència

TEATRE

El Maldà canta Pau Riba i Malvido interpel·lant els joves

BARCELONA

Mario, Llull i el manuscrit Voynich

Liliana Torres
Directora de cinema

“Les mamíferes no tenim l’instint de ser mares”

Barcelona
Crítica

Les tres vides d’una cantant llegendària

ARTS EN VIU

Una funambulista creuarà la plaça Margarida Xirgu per inaugurar el Circ d’Ara Mateix

BARCELONA

Cines que no són ‘només un cinema’

Barcelona