cultura

Cultura

40 anys del Congrés de Cultura Catalana

La primera activitat commemorativa són 40 entrevistes en format audiovisual a personalitats que hi van tenir un paper actiu

La commemoració del 40è aniversari del Congrés de Cultura Catalana (1977) desplegarà enguany diverses iniciatives entre les quals un web, un documental, un simposi acadèmic i activitats arreu del territori amb persones implicades en el Congrés en l'àmbit local. La Fundació Congrés de Cultura Catalana ha presentat aquest dimecres el programa commemoratiu que ha organitzat per reivindicar i donar a conèixer aquella iniciativa de la societat civil catalana, sorgida de la mobilització popular de diferents sectors amb l'objectiu de la normalització de l'ús de la llengua catalana i la defensa de la cultura catalana en el marc dels territoris de parla catalana. El web, ja actiu, recull entre altres una quarantena d'entrevistes en format audiovisual a personalitats destacades que hi van tenir un paper actiu.

El web del Congrés (www.congresculturacatalana.cat) recull una gran quantitat de continguts vinculats a l'esdeveniment, amb documents sobre els àmbits de debat que s'hi van tractar, les activitats paral·leles, les campanyes o el manifest final.

Els ‘congressistes' de la trobada podran participar de la commemoració a través d'aquest espai virtual. D'entrada, ja hi ha penjades una quarantena d'entrevistes amb personalitats destacades que hi van participar. Entre aquests, Josep Maria Cadena, Eliseu Climent, Miquel Strubell, Muriel Casals, Magda Oranich, Joan Francesc Mira, Xavier Folch, Pere Portabella o Maria Antònia Oliver.

El Congrés al territori

Al Congrés de Cultura Catalana hi van participar milers de persones i més cinc-centes entitats, i es van organitzar més de 800 actes arreu del territori. “Amb la intenció de donar una altra visió de la Transició política a Catalunya, amb la mobilització de la societat civil com a protagonista d'uns anys en què calia recuperar el país i la cultura”, recorda la Fundació organitzadora de la commemoració. Per això durant aquest 2017 es durant a terme diferents actes que impliquin als municipis i les persones vinculades al Congrés en l'àmbit local.

D'altra banda, el ‘Congrés de Cultura Catalana, un balanç des de l'actualitat' reunirà persones que, des de l'àmbit acadèmic, aportin coneixement i treballs sobre la història del Congrés de Cultura Catalana. Es pretén posar en comú anàlisi i valoracions sobre el que va representar el Congrés. El Simposi tindrà lloc els pròxims 30 juny i 1 de juliol a l'Institut d'Estudis Catalans.

L'acte de cloenda de l'aniversari se celebrarà el 27 de novembre, coincidint amb els 40 anys exactes de la cloenda final del Congrés al Palau de Congressos de Montjuïc, presidida pel president Josep Tarradellas. De moment no han transcendit els detalls de com serà aquest acte final.

Documental i ‘webdoc'

El que sí ha detallat la Fundació és l'estrena d'un ‘webdoc' en col·laboració amb el Memorial Democràtic, l'objectiu del qual és aprofundir en diversos elements vinculats al Congrés de Cultura amb un format que permet la interacció de diferents elements multimèdia en una plataforma online amb elements narratius.

D'altra banda, s'estrenarà un documental (‘Imaginar un país. El Congrés de Cultura Catalana') elaborat a partir d'entrevistes a personalitats que hi van participar, situant-lo en el context de la transició en què es va desenvolupar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Mario, Llull i el manuscrit Voynich

Liliana Torres
Directora de cinema

“Les mamíferes no tenim l’instint de ser mares”

Barcelona
Crítica

Les tres vides d’una cantant llegendària

ARTS EN VIU

Una funambulista creuarà la plaça Margarida Xirgu per inaugurar el Circ d’Ara Mateix

BARCELONA

Cines que no són ‘només un cinema’

Barcelona

El cinema comercial no remunta

Barcelona

El cinema (d'autor) es fa veure

Barcelona / Los Angeles
Cinema

Belén Rueda i J.A. Bayona animen la recta final del BCN Film Fest

Barcelona
‘thriller’

Un altre líder suec pacifista amb un final tràgic