cultura

societat

Forja gaudiniana a Besalú

Forjadors d'arreu del país reprodueixen durant el cap de setmana un fus i una troca de filar per reivindicar l'arquitecte i les dones obreres

Les peces, pràcticament enllestides al carrer, s'instal·laran a la Colònia Güell

La trobada de forjadors i artistes del ferro durant la 23a edició de la Fira de Forja de Besalú va acabar, ahir al migdia, amb l'objectiu assolit de reproduir un gran fus i una troca de filar inspirats en les formes modernistes de l'arquitecte Antoni Gaudí. Un dels forjadors, Roger Vilanova, calculava que, entre els 60 participants, provinents d'una trentena de tallers catalans, nord-catalans i fins i tot d'Elx, van treballar uns 1.500 quilos de ferro.

L'exhibició de forja al carrer va començar dissabte a la plaça dels Claustres i es va allargar ahir durant tot el matí, amb els artesans treballant in situ cada peça, tot escalfant el ferro primer i modelant-lo de mica en mica amb tècniques i eines tradicionals, a cops de martell sobre les encluses. Vilanova explicava que, en algun moment puntual, també fan servir alguna eina moderna, com ara els trepants o els bufadors per acoblar les peces. Però l'espectacle va atraure força públic, que de manera continuada anava passant per la plaça i s'interessava per esgarrapar algun secret dels procediments tradicionals.

Les peces van quedar pràcticament enllestides, en espera dels retocs finals i els processos d'acabat i pàtines, abans que el fus, la troca i les lletres gaudinianes d'un rètol de Colònia Güell que van elaborar com a divertiment emprenguin el viatge cap al conjunt industrial edificat per l'arquitecte a Santa Coloma de Cervelló. Amb els atuells tèxtils, els organitzadors de la fira han volgut homenatjar paral·lelament el rol de les dones treballadores que van aportar la seva força de treball a la colònia.

La idea de dedicar la trobada a l'arquitecte va arribar arran de la visita a la mostra, l'any passat, de l'enginyer, arqueòleg i especialista gaudinià Manuel Medarde, amb l'autor de la porta del Naixement de la Sagrada Família, el japonès Etsuro Sotoo. Medarde, enguany, també ha estat el ponent de la conferència de la fira, que es plantegen que, a partir d'ara, tingui caràcter biennal per enfortir vincles amb altres territoris on la forja és present.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

obituari

Mor als 63 anys Laurent Cantet, Palma d’Or de Canes per ‘La classe’

París
CULTURA

La Mostra Nacional de Teatre Amateur compleix vint anys a Pineda

PINEDA DE MAR

Un tribunal anul·la la condemna contra el productor Harvey Weinstein

Nova York
Cultura

Mor Mike Pinder, cofundador i teclista de The Moody Blues

ART

Una trentena d’obres aspiren al premi d’escultura Vila Casas

Palafrugell
art

El Museu de l’Empordà dedica una retrospectiva pòstuma a Adrià Ciurana

Figueres
música

Nostaldisc celebrarà el 1r campionat gironí de rebobinat de cintes de casset amb ‘boli’ Bic

sant gregori
Torroella de montgrí

El talent més internacional omple de màgia el 12è Fimag

Torroella de Montgrí

Els Premis d’Arquitectura ja han seleccionat les 24 obres candidates

Girona