Cultura

arqueologia

El georadar detecta un port de Pals més gran

Un estudi científic recent ha delimitat una àrea més extensa i ha trobat més estructures de l'antiga vila marinera

El passat mariner de Pals continua revelant-se i el seu patrimoni arquitectònic acaba de donar una nova, i grata, sorpresa als investigadors. El Cercle Català d'Història (CCH) ha engegat una nova campanya d'estudi científic centrada inicialment en prospeccions geofísiques per a la delimitació i descripció de l'àrea arqueològica amb georadar i geomagnetisme a l'espai de Radio Liberty, a fi d'esbrinar l'extensió i forma que tenia l'antiga vila dels pescadors i mariners de Pals. Un treball que duen a terme des de l'any 2011 i que té l'objectiu de treure a la llum els vestigis del port de Pals.

Aquesta fase d'estudi, prèvia a les excavacions, ha permès als investigadors delimitar l'extensió i la forma del jaciment, molt més àmplia del que es preveia. La primera recollida de dades ha permès detectar més estructures que no preveien i, segons la cap de recerca, Eva Sans, tot fa pensar que es tracta d'un dels jaciments mariners d'època medieval-moderna “més destacats”. Com explica Sans, el fet que el jaciment hagi estat cobert per les dunes i la superposició de terres, i no pas amb estructures arquitectòniques com succeeix a la majoria de pobles de costa, “pot donar peu a grans descobertes”.

Fins fa poc temps, l'anomenada torre Mora –i les barraques contigües– era l'únic vestigi d'aquest passat mariner per la majoria de palsencs. Es pensava que la seva funció era de torre de guaita destinada a l'albirament de pirates, però l'actuació puntual de 2011 va deixar al descobert estructures com per exemple un forn, una possible taverna documentada al segle XVIII i un mur de protecció. Estructures arquitectòniques que avalarien els documents escrits i descobertes cartogràfiques que existeixen d'entre els segles XVI XVIII o notícies localitzades recentment del 1359 que descriuen vaixells de càrrega de blat amb destinació a Barcelona.

Jaciment protegit

El CCH ha posat en coneixement de l'àrea de Patrimoni de la Generalitat les últimes descobertes d'estructures i vestigis –portades a terme per l'empresa SOT Prospecció Arqueològica per encàrrec del CCH– i actualment, gràcies a aquest fet, el jaciment de Ràdio Liberty ja es troba catalogat i protegit.

LES DATES

2011
Primera acció del CCH, l'Ajuntament de Pals i la Diputació a la torre Mora, i descoberta d'estructures.
1406
Any en què es va signar un albarà de la cort de la batllia del castell de Pals que ja parla del “port de Pals”.
1359
Un document datat aquest any deixa constància de vaixells i càrrega de blat de Pals amb destí a Barcelona.

El 29è Jazzèbre estableix més ponts que mai

El festival musical de Perpinyà arrenca demà amb una programació que inclou concerts a Girona i el Pertús

Girona
 

L’Espai Ter torna a apostar fort per les arts escèniques

Torroella de montgrí
 
Joaquín Díez-Cascón
Fundador i director de la fira d'art Swab, que celebra la seva desena edició

“Els col·leccionistes primerencs han tornat”

barcelona
 

Una seixantena d’obres aspiren al 50è Bertrana

Girona
 

Protesta per demanar Santa Tecla als barris

tarragona
 

El Braç de Santa Tecla reparteix 2.000 racions

tarragona
 

La Mercè suma accions interactives al parc de la Trinitat, que amplia horari

BARCELONA
 
Música

Jazz intimista a la Fundació Valvi

 

Brossa desbordat

barcelona