cultura

Cultura

La Capsa de Música tindrà dos directors perquè la reactivin

L'Ajuntament convocarà dos concursos diferenciats: un, per triar-ne el director dels bucs d'assaig, i l'altre, que en gestionarà la sala de concerts

La regidoria de Cultura vol donar una embranzida a aquest equipament

La mitjana de públic als concerts és de 200 persones

La Capsa de Música de Tarragona, un equipament municipal destinat a la creació i difusió de la música, que ha estat gestionat des que es va crear per l'Associació de Músics de Tarragona (AMT), passarà a tenir una direcció doble. Amb l'objectiu d'intentar “donar més rendiment” a aquest espai situat a la Tabacalera, la regidoria de Cultura ha decidit dividir-ne la direcció: hi haurà un director per gestionar-ne els bucs d'assaig; i un altre que assumirà la direcció de la sala de concerts, segons el regidor de Cultura, Josep Maria Prats. Per ell, cal donar una embranzida a un equipament que no acaba de tirar: “L'altre dia hi havia set persones en un concert”, lamenta.

En aquests moments el consistori acaba de redactar el plec de condicions tècniques del primer concurs que convocarà, el corresponent a la direcció de les tres sales d'assaig que es posen a disposició dels músics. Està previst que s'obri “abans de l'estiu”, segons Prats, que hi va afegir que no convocaran els dos concursos alhora “perquè no volem que coincideixin”.

Miquel Alberto Cruz, president de l'Associació de Músics, també és el director de la Capsa de Música des de la seva creació. L'AMT en va assumir la gestió per un període de tres anys, que es van acabar al desembre passat. Amb tot, hi continuaran estant al capdavant fins que no es resolgui el concurs. La seva voluntat és poder-ho fer en el futur, perquè Cruz va confirmar a aquest diari que l'AMT participarà en la convocatòria.

“Hem fet el que hem pogut amb l'aportació econòmica que teníem”, segons Cruz, que assenyala que la dotació és molt inferior a altres espais semblants del país. L'AMT rebia 10.000 euros a l'any de l'Ajuntament gràcies a un conveni per desenvolupar activitats. També disposaven d'aportacions puntuals de la Generalitat (l'any passat van ser uns 16.000 euros) i fa pocs mesos l'AMT va signar un acord amb la Societat General d'Autors i Editors (SGAE) per desenvolupar programes de promoció i difusió musical, la formació i la defensa de la creació d'autor.

“Estem molt orgullosos del que estem fent tenint en compte les aportacions econòmiques, que són molt inferiors a altres espais com aquest”, reitera Cruz. Vol deixar clar que la Capsa de Música no només ofereix programació musical, sinó que proposa un complet programa d'activitats socials i formatives: “no és una pista de ball, una sala de festes o un pub, perquè això ja ho ofereixen altres locals privats; és més que una sala de concerts”, va dir.

Concerts

La Capsa de Música, amb una sala per a concerts amb una capacitat de 482 persones, programa gairebé una vintena d'actuacions a l'any (l'any passat en van ser 16). La mitjana d'assistència a cada concert és d'unes 200 persones, i “és la mateixa mitjana que hi ha en altres sales de Tarragona”, diu Cruz. Per ell, la Capsa de Música ha servit per “donar l'oportunitat a molts músics abans d'entrar a les sales professionals”. En nombres absoluts, ha passat de les 6.000 persones que hi van passar el 2013, a les més d'11.000, el 2016.

Cruz reconeix un error en la gestió: haver cedit l'espai per a tes festes privades –una de les quals, de l'excap de gabinet de l'Ajuntament de Tarragona, Gustavo Cuadrado. “Va ser un error i no es tornarà a fer”, assegura.

LA XIFRA

11.000
persones
aproximadament són les que el 2016 van passar per la Capsa de Música, a concerts i activitats de formació.

LA FRASE

Hem fet el que hem pogut amb l'aportació econòmica que teníem, que és inferior a la d'espais semblants
Miguel Alberto Cruz
Director de la Capsa de Música

Un servei per als músics pioner al país

Entre tots els serveis que ofereix la Capsa de Música de Tarragona, destaca l'Oficina d'Atenció al Músic, creada per l'AMT en l'inici de la Capsa de Música i que ofereix informació legal i fiscal als membres del sector musical: “És un servei diferent, potser és l'únic que hi ha al país”, explica Miguel Alberto Cruz. En el vessant social, el director actual de la Capsa també destaca el projecte Escoles a la Capsa, amb què es vol acostar les escoles de la ciutat i barris de Tarragona a aquest equipament municipal. “Ensenyem als escolars els bucs d'assaig i acabem amb una master class a la sala de concerts; molts dels que hi han passat ni coneixien l'equipament”, destaca Cruz, que hi afegeix: “Estem creant un nou públic; ara bé, el resultat de moltes iniciatives que emprenem ara donaran el seu resultat a la llarga.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cultura

Mor Juan Brujo, líder de la banda d’extrem metal Brujería

patrimoni

La Sagrada Família escalarà l’any que ve els 172’5 metres

Barcelona
cultura

El festival Premià del Mal reunirà escriptors de novel·la negra i criminòlegs

premià de mar
Lluís Riera
Novel·lista

“Volia escriure un ‘thriller’ negre i cru ambientat a la Catalunya interior”

Barcelona
MÚSICA

Músics d’Els Pets, Umpah-Pah, Sopa de Cabra i Lax’n’Busto homenatjaran Marc Grau

barcelona
CRÒNICA

Lucia Fumero enamora a Vic amb el seu ‘Folklore’

art

Sala Dalmau, 45 anys i com el primer dia

barcelona
còmic

El Manga Barcelona celebra 30 edicions amb un cartell de Naoki Urasawa

barcelona
ÒPERA

Ollé aixeca l’òpera de Xostakóvitx com a ‘thriller’ per empoderar la dona

BARCELONA