cultura

Ecosistema brossià

El TNC proposa dues obres a l'ombra de Joan Brossa, mentre s'inia Barribrossa, que vincula el poeta visual amb Palau i Fabre, Artaud i J.M Mestres Quadreny

El Barribrossa suma accions al CCCB, al Museu Picasso, a Bonemaisson i als centres cívics

Carles Santos va treballar amb Joan Brossa. Jordi Oriol no el va conèixer personalment, però el té com a referent. Tots dos van acceptar l'encàrrec del Teatre Nacional de Catalunya i l'Institut del Teatre per fer una obra dins del programa Epicentre Brossa. Esquerdes, parracs, enderrocs és el resultat d'un treball d'investigació amb un càsting que van realitzar amb llicenciats de l'Institut del Teatre. Ara es presenta de l'11 al 21 de maig a la Sala Tallers. Coincideix amb la instal·lació de Cabosanroque, No em va fer Joan Brossa, que també es construeix a partir de l'univers artístic de Brossa, distanciant-se de la seva obra, que es pot veure fins a l'11 de juny en un espai habilitat al vestíbul del TNC.

El BarriBrossa també respira Brossa, l'ecosistema de les avantguardes del segle XX. En la 14a edició d'aquest programa, que implica equipaments culturals del barri com el CCCB, el Museu Picasso, l'Espai Bonnemaison i els centres cívics Sandaru i Convent de Sant Agustí, l'homenatge velat és per a Josep Maria Mestres Quadreny, el compositor de l'aleatorietat que més va treballar amb Brossa. La clau de la clau és l'aproximació que el grup Free't farà d'aquesta música, interpretada en directe i que aspiren a donar-li un tomb. Núria Mestres (filla del compositor) intervé en la performance interactiva Cul de sac, en què pretenen parlar sobre la fragilitat de la vida a partir d'objectes que són papers rebregats. Palau i Fabre (un dels autors més reivindicats en els Barribrossa) retorna amb Palau pinta el Picasso, un espectacle poeticomusical que repassa, entre altres peces, Capítol en blanc. Gemma Reguant, la directora de l'espectacle, recorda que Palau i Fabre deia que el millor que li havia passat a la vida va ser conèixer Antoni Artaud. Teatre Kaddish i Nozomi 700 volen gravar un programa de ràdio que l'artista francès va fer al 1947 i que mai es va arribar a radiar, perquè es va considerar que el director de l'emissora no era adequat per a la seva audiència. l La peça permetrà fer radioteatre en directe, amb un públic que després també podrà participar en el debat de si és un producte que es pugui emetre o no. Brossa era un gran entusiasta dels clowns. Per això hi ha el programa Nasoos de trinxera, una peça que s'estrena al carrer (totes les altres peces són específiques del Barribrossa). Finalment, la Trup prepara Antibiòtic, inspirat en el llibre d'aforismes homònim de Ricard Ripoll. Aquest es va inspirar en Georges Perec i l'aventura de forçar la literatura a un exercici creatiu. Mons que conviuen a l'ombra de l'art mediàtic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia