Cinema

cinema

La Filmoteca revisa l'obra de l'autor de ‘Twin Peaks'

El cinema Truffaut inicia avui un cicle dedicat a David Lynch, que inclou quatre títols –‘Eraserhead', ‘Blue velvet', ‘Una història verdadera', ‘Inland Empire'– i l'estrena d'un documental sobre el seu estil

Explicava David Lynch en una entrevista que una vegada va anar a un psiquiatre preocupat per si la teràpia podria afectar en algun sentit la seva creativitat, i en respondre-li afirmativament que “sí, que podria ser”, no va tornar mai més a la consulta ni a estirar-se en un divan. És així com les seves dèries i fòbies les ha preferit continuar plasmant a cada obra que fa –sigui artística o cinematogràfica–, i això que els cinèfils hi hem guanyat contemplant la que és sens dubte una de les filmografies més originals i radicalment lliures de la història del cinema.

Ara el cineasta de Montana torna a situar-se en el primer pla mediàtic amb l'estrena de la tercera temporada de la sèrie que va marcar un abans i un després dins la història de la televisió moderna, Twin Peaks. I la Filmoteca de Girona, que té la seu al Cinema Truffaut, aprofita l'esdeveniment per tornar a programar un cicle de part de la seva filmografia que comprèn quatre títols i un documental d'estrena que dona claus del seu univers únic i inconfusible.

El cicle, que comença avui, arrenca amb Eraserhead (1977), precisament l'embrió de la seva obra i clarament un film enigmàtic que ja de manera originària mostra un seguit d'idees formals i regles que definiran el món lynchià. “Allò monstruós i fosc latent entre nosaltres, i una antinarrativa lligada al món abstracte i oníric que el caracteritzarà al llarg de tota la seva trajectòria”, com bé destaca Anna Balló en el full de sala que ha editat el Truffaut. Es fan dues sessions: a les 20.30 h i a les 22.30 h.

A continuació, el 29 de maig es projectarà Blue Velvet (1986), pel·lícula d'una extrema bellesa terrorífica que endinsa l'espectador de la llum a les tenebres en un tancar i obrir d'ulls, tal com ha desenvolupat tot sovint el director al llarg de la seva obra.

El trajecte proposat continua el 5 de juny amb Una història verdadera (1999), la narració del lent deambular d'Alvin Straight, que recorre quatre-cents kilòmetres amb un tallagespa per retrobar-se amb el seu germà, a qui fa deu anys que no veu. I el 12 de juny, els espectadors tornaran a descendir als inferns amb el torrent de fascinació visual proposat per l'experimental Inland Empire (2006).

Documental inèdit

Finalment, es tancarà el cicle amb l'estrena del documental David Lynch: The Art Life (2016), de Rick Barnes, Jon Nguyen i Olivia Neergaard-Holm, centrat en la faceta més plàstica d'aquest artista multidisciplinari. El film proposa un viatge íntim a l'etapa formativa de la vida de Lynch, des de la seva vida en un petit poble fins al seu habitar els foscos carrers de Filadèlfia. Disposa de la veu en off del mateix director i en ell es plasmen les claus del seu estil cinematogràfic i ens aproxima a la seva figura com artista.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

còmic

El Manga Barcelona celebra 30 edicions amb un cartell de Naoki Urasawa

barcelona
ÒPERA

Ollé aixeca l’òpera de Xostakóvitx com a ‘thriller’ per empoderar la dona

BARCELONA
música

Ramoncín i Marky Ramone actuaran a La Mirona, que obrirà el curs amb el segon Mirorock

salt
Cultura

Mor als 43 anys el DJ i productor musical barceloní Víctor Palomo

música

Les festes de la Mercè homenatjaran Zeleste amb un gran concert

barcelona
cinema

‘Segundo premio’, d’Isaki Lacuesta i Pol Rodríguez, lluitarà pels Oscar

Barcelona

Juls publica ‘Papallones’, el primer single del seu àlbum de debut

GIRONA
TEATRE

La Sala Beckett s’abona a la comèdia àcida

BARCELONA
Música

Marc Lloret: “El sector musical català s’ha rejovenit a l’escenari i a les oficines”

VIC