Art

museus

exposició

Bons vents al Macba

Puigdemont va reclamar que els ajuts del ministeri a institucions culturals catalanes s’equilibrin amb els de Madrid

Una de les obres centrals de l’actual presentació de la col·lecció del Museu d’Art Contemporani de Barcelona (Macba) és Entrevendo (1970-1994), una instal·lació del prestigiós artista brasiler Cildo Meireles. Es tracta d’un túnel de fusta, en forma d’embut, al qual l’espectador està convidat a entrar. La sorpresa és que dins hi corre un ventet calent, que provoca en l’espectador una estranya sensació d’inseguretat i a la vegada de confort.

Ahir, els membres del patronat de la Fundació Macba, la branca privada del consorci del museu, on també hi ha la Generalitat, l’Ajuntament i el Ministeri de Cultura, van visitar aquesta exposició i es van aturar precisament davant de l’obra de Meireles, en un acte de commemoració dels 30 anys de la fundació. Els convidats de luxe de l’acte van ser el ministre de Cultura i portaveu del govern, Íñigo Méndez de Vigo, i el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, en la seva primera visita oficial al museu barceloní. No cal dir que hi havia expectació per veure quina energia corria en la trobada entre els dos polítics, després de l’anunci del referèndum de dissabte.

L’amfitriona de tot plegat va ser Ainhoa Grandes, presidenta de la Fundació Macba i viuda de l’empresari Leopoldo Rodés, mort el 2015 i que fa trenta anys va impulsar i presidir la institució amb l’aleshores alcalde Pasqual Maragall. Hi va haver paraules de record per a tots dos. Puigdemont va lloar “el model públic i privat” del museu: “És un model irrenunciable, no només perquè pugui substituir les carències de l’administració, sinó perquè és la forma com volem adreçar-nos al món, i fer entendre el nostre relat de l’art contemporani.” Això sí, el president va aprofitar per reclamar que les aportacions que el ministeri fa a institucions culturals catalanes “s’equilibrin amb les que es fan a grans equipaments de Madrid”. En aquests moments la subvenció del ministeri, que forma part del consorci juntament amb la Generalitat, l’Ajuntament de Barcelona i la Fundació Macba, és de poc més d’un milió d’euros. Els pagaments es compleixen, llevat de l’aportació del 2012, d’1.600.000 euros, que encara es deu.

El ministre Méndez de Vigo, planer, simpàtic, “molt content de tornar a Barcelona”, va fer bona part del seu discurs en català i també va elogiar el model mixt del Macba. I per part d’Ainhoa Grandes no va faltar la reclamació de la ja vella aspiració del museu de guanyar espai expositiu. Tot en molt bona sintonia. Les bones paraules van impregnar l’acte, malgrat el moment actual d’incertesa. Esperem que no se les emporti el vent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona
Blaumut
Grup barceloní de pop, acaba de publicar el ‘Capítol 1’ del seu nou disc, ‘Abisme’

“Ara hi ha un consum excessiu de tot, sense gaudir de res”

Barcelona
girona

Torna ‘La consueta de sant Jordi’

girona
MÚSICA

La Franz Schubert Filharmonia presenta la nova temporada

BARCELONA
Crítica

Un guant

guardó

Gemma Lienas rep el Premi Cedro per la defensa dels drets d’autor

madrid
cinema

BCN Film Fest premia ‘El destino de Maya’

barcelona
Cultura

Mor Helen Vendler, crítica de gran influència

TEATRE

El Maldà canta Pau Riba i Malvido interpel·lant els joves

BARCELONA