Lletres

Cultura

Joan Margarit sobre el Premi Pablo Neruda: “És molt important que reconeguin la força lírica del català”

El poeta rebrà la distinció passat l’estiu al Palau de la Moneda de la mà de la presidenta xilena

El poeta Joan Margarit (Sanaüja, 1938) va rebre una trucada aquest dimarts a la nit del ministre de Cultura de Xile en què li anunciava que havia estat distingit amb el Premi Iberoamericà Pablo Neruda. Un guardó que “l’emociona” d’una manera especial, segons ha reconegut en una entrevista amb l’ACN, precisament pel nom que porta, Pablo Neruda, el poeta que més l’ha “influït i empès”. “La relació amb el mestre va significar molt per a mi”, ha insistit. En aquesta línia, ha destacat la importància que el jurat del premi reconegui específicament la “força lírica de llengua catalana”. “Està clar que premien un poeta català”, ha celebrat. Margarit rebrà la distinció passat l’estiu al Palau de la Moneda de la mà de la presidenta de Xile, Michelle Bachelet.

El Premi Pablo Neruda 2017 és un guardó referent entre els premis literaris iberoamericans que des del 2004 atorga anualment el Consell Nacional de la Cultura i les Arts de Xile.

El jurat del premi, reunit a La Sebastiana, la casa de Neruda a Valparaíso, ha reconegut “la qualitat de la seva poesia i la força lírica de la llengua catalana”, així com la capacitat per unir “la bellesa formal i l’emoció”, el seu diàleg “amb la memòria i la dimensió ètica del compromís amb la vida i la mort”.

Margarit ha rebut, entre d’altres distincions, el Premi Carles Riba de 1985; el Premi de la Crítica Serra d’Or de 1982, 1987 i 2007; el Premi Nacional de Literatura de la Generalitat de Catalunya, també el 2008 i el Premi Jaume Fuster. En l’àmbit de l’estat espanyol se li ha concedit el Premi de la Crítica espanyol el 1984 i de 2008 i el Premio de Poesia del Ministeri de Cultura el 2008.

El guardó s’atorga a un autor de reconeguda trajectòria i que el treball del qual contribueixi al diàleg cultural i artístic d’Iberoamèrica. El guardó està dotat en 60.000 dòlars, una medalla i un diploma.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.