Teatre

Pepe Viyuela

actor

Pepe Viyuela: “Un actor viu constantment en un carnaval”

El popular actor, pallasso i poeta rebrà avui el premi Singlot d’Honor en la inauguració del festival d’humor de Sant Feliu de Guíxols

Prepara la sèrie ‘Matadero’ i diversos projectes teatrals

Pepe Viyuela (Logronyo, 1963) és un actor molt versàtil que el gran públic coneix sobretot per haver donat vida al personatge de Filemón en el cinema i al Chema de la sèrie televisiva Aída, però la seva carrera de més d’un quart de segle inclou molts més treballs i registres ben diferents tant en el teatre com en el cinema i la televisió, on va debutar a Un, dos, tres... responda otra vez. El festival d’humor Singlot de Sant Feliu de Guíxols inaugura avui la seva tercera edició amb un acte al Teatre Narcís Masferrer (19 h) en què es lliurarà a Viyuela el premi Singlot d’Honor per la seva trajectòria. Aquest guardó es va lliurar l’any passat per primera vegada, a Leo Bassi. “Em sembla un privilegi, probablement immerescut, que em donin el mateix premi que va rebre Leo Bassi, però encara que sigui immerescut i aquest any jo hagi abaixat el llistó no penso renunciar al Singlot d’Honor [riu]. Admiro Bassi des que tinc ús de raó i em sembla un gran referent per als còmics i els pallassos i un ésser humà excepcional. Leo Bassi és un bufó molt i molt irreverent, i la societat necessita bufons, que algú ens mostri que som molt lletjos, sobretot per dins. Jo el considero un mestre.”

La gran creació de Pepe Viyuela és el seu pallasso, un personatge que ja es mostrava en les seves primeres aparicions televisives i que encara volta pel món en el seu espectacle Encerrona, un muntatge escènic de llarga vida i sense data de caducitat, produït per la seva pròpia companyia, El Vodevil . “El meu pallasso va néixer fa 28 o 29 anys i, com tothom, va néixer petitó. Ha anat creixent amb mi i crec que ha millorat amb el pas del temps. S’ha fet més tranquil i més savi. Els millors pallassos són els pallassos vells, són com el bon vi. I confio que el meu pallasso continuï millorant i es faci més poderós. Primer, era un personatge molt gestual. Ara utilitzo més la paraula, encara que no sigui l’element fonamental”, diu Viyuela.

A aquest actor, pallasso i poeta –ha publicat cinc poemaris i veu la poesia com “un intent més de comunicar, perquè els éssers humans vivim de comunicar-nos”– no li importa gens ni mica que la gent el conegui sobretot pel seu paper a Aída: “A mi m’agrada fer coses molt diferents i un actor viu constantment en un carnaval. Quan tens un personatge que es fa tan conegut i la gent ho valora, per a mi és molt maco. No m’interessa que la gent sàpiga res de la meva vida personal, i si no saben com em dic, tampoc no passa res. Si la gent em diu Chema pel carrer, em sembla perfecte. De fet, tampoc no n’hi ha per tant: he fet de Chema, he fet de Filemón, no he descobert la penicil·lina.”

Aquest any també està de gira amb una obra teatral, Mármol, de Marina Carr, en la qual comparteix repartiment amb la seva esposa, Elena González. També els dos fills de la parella estan començant en el món de l’actuació (“és el que han viscut a casa”). Viyuela, un home compromès –és vicepresident de Pallassos Sense Fronteres i ha donat suport públic a Podem, sense cap voluntat de dedicar-se a la política professional– i de múltiples interessos, té molts plans de futur: una sèrie televisiva per a Antena 3, Matadero, i tres projectes teatrals, entre ells El burlador de Sevilla, amb la Compañía Nacional de Teatro Clásico, i Esperando a Godot, de Samuel Beckett.

Els Joglars, Buenafuente i Bowie

Després de la inauguració i el lliurament del premi a Pepe Viyuela, el Singlot continuarà avui al Teatre Narcís Masferrer amb la representació de Zenit, d’Els Joglars (20.30 h), i tancarà la primera jornada a El Ginjoler amb I remember Mr. Bowie, amb David Amills i Jaume Vilaseca (23.30 h).

Demà, divendres, s’ha programat Las mujeres sabias, de Molière, al teatre (20 h), on Andreu Buenafuente presentarà White Rabbit Red Rabbit (22 h), i la festa s’acabarà al Village de l’Espai Port amb The Txandals (23.30 h). Dissabte es podrà veure Paradise de Nico & Sunset (22 h).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
patrimoni

La Sagrada Família escalarà l’any que ve els 172’5 metres

Barcelona
cultura

El festival Premià del Mal reunirà escriptors de novel·la negra i criminòlegs

premià de mar
Lluís Riera
Novel·lista

“Volia escriure un ‘thriller’ negre i cru ambientat a la Catalunya interior”

Barcelona
MÚSICA

Músics d’Els Pets, Umpah-Pah, Sopa de Cabra i Lax’n’Busto homenatjaran Marc Grau

barcelona
CRÒNICA

Lucia Fumero enamora a Vic amb el seu ‘Folklore’

art

Sala Dalmau, 45 anys i com el primer dia

barcelona
còmic

El Manga Barcelona celebra 30 edicions amb un cartell de Naoki Urasawa

barcelona
ÒPERA

Ollé aixeca l’òpera de Xostakóvitx com a ‘thriller’ per empoderar la dona

BARCELONA
música

Ramoncín i Marky Ramone actuaran a La Mirona, que obrirà el curs amb el segon Mirorock

salt