Patrimoni

Cultura

Primera restauració de muralles del castell de Gardeny després de 3 anys

Inversió de 65.000 euros en un tram de la fortificació degradat i amb esquerdes

Al setembre s’acabarà l’obra i es podrà reobrir el camí de ronda

L’Ajuntament de Lleida restaura, per fi, un tram de muralla del castell de Gardeny que té una forta degradació i presenta diverses esquerdes. Ja al 2014 la Paeria va considerar urgent solucionar aquest problema, però no ha estat fins aquest estiu quan la urgència s’ha concretat en obres de consolidació.

Es tracta d’un tram de 700 metres de longitud de muralla dels segles XVII i XVIII que inclouen una garita en un extrem. Les obres, amb un import d’uns 65.000 euros, aconseguits en part per una subvenció de la Diputació de Lleida, inclouen la reposició d’alguns carreus, reforços metàl·lics per a l’estructura de la fortificació, cosir les esquerdes i consolidar i reparar els murs amb morter.

És la primera intervenció que executa la Paeria a les muralles del castell templer de Gardeny i coincideix amb un període en què, per fi, la Paeria està potenciant l’obertura, les visites i la promoció d’aquest monument de primer nivell de la ciutat i que fins ara estava gairebé oblidat. Les millores urbanístiques i els programes de rutes teatralitzades o per reviure com vivien els templers han multiplicat les visites, sobretot enguany coincidint amb el desè aniversari de l’obertura al públic del castell.

L’alcalde accidental, Rafael Peris, que ahir va visitar les obres, va destacar que recuperar aquest tram de muralla permetrà reobrir el camí de ronda que passa per sota del tram afectat i que és un altre accés al monument per a vianants. L’obra estarà acabada al setembre i Peris va voler remarcar que el més important era garantir la seguretat de l’estructura i dels visitants.

La demora a executar les obres ha provocat que un tros de mur hagi caigut i refer-lo dependrà de la disponibilitat pressupostària, ja que el cost de les obres estava ajustat a la restauració prevista i no per a noves actuacions, segons els tècnics.

LA XIFRA

10
anys
de l’obertura al públic del castell templer de Gardeny després d’anys en mans dels militars i tancat al públic.

Galetes templeres dels forners

El Gremi de Forners de Lleida va presentar ahir les galetes templeres, un dolç de forma quadrada i que porta com a principal característica una creu vermella, igual que la insígnia de l’orde templer. Les galetes seran un obsequi commemoratiu del desè aniversari de l’obertura del castell al públic i les podran degustar els visitants i participants en les activitats que Turisme de Lleida organitza al monument.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

còmic

El Manga Barcelona celebra 30 edicions amb un cartell de Naoki Urasawa

barcelona
ÒPERA

Ollé aixeca l’òpera de Xostakóvitx com a ‘thriller’ per empoderar la dona

BARCELONA
música

Ramoncín i Marky Ramone actuaran a La Mirona, que obrirà el curs amb el segon Mirorock

salt
Cultura

Mor als 43 anys el DJ i productor musical barceloní Víctor Palomo

música

Les festes de la Mercè homenatjaran Zeleste amb un gran concert

barcelona
cinema

‘Segundo premio’, d’Isaki Lacuesta i Pol Rodríguez, lluitarà pels Oscar

Barcelona

Juls publica ‘Papallones’, el primer single del seu àlbum de debut

GIRONA
TEATRE

La Sala Beckett s’abona a la comèdia àcida

BARCELONA
Música

Marc Lloret: “El sector musical català s’ha rejovenit a l’escenari i a les oficines”

VIC