Patrimoni

patrimoni històric

Obren el concurs per elaborar el pla d’usos de la Tabacalera

Amb la convocatòria, es desencalla el projecte de reconversió de l’antiga fàbrica de tabacs de Tarragona en un gran complex cultural

L’Ajuntament confia a disposar del projecte guanyador abans de final d’any

L’Ajuntament de Tarragona ha convocat l’esperat concurs per elaborar el pla funcional i arquitectònic de la Tabacalera, un pas vital per desencallar el projecte de conversió de l’antiga fàbrica de tabacs de la ciutat en un gran complex cultural. El projecte que en resulti guanyador establirà un pla director del conjunt que definirà “les relacions entre els edificis, els seus usos i una proposta arquitectònica”, segons s’apunta a les bases. El projecte no només s’ha de centrar en l’espai del complex, que és de 35.258 metres quadrats de superfície útil, sinó que també haurà de preveure les connexions entre el Museu Paleocristià i la necròpolis amb la resta de la ciutat.

El concurs el financen conjuntament l’Ajuntament de Tarragona i la direcció general de Patrimoni de la Generalitat de Catalunya. El procés de selecció s’articularà en dues fases. La primera és de caràcter obert i eliminatori per a tots aquells equips interessats, que tindran el termini d’un mes per presentar una primera proposta funcional. En la segona fase, un jurat tècnic escollirà cinc de les propostes, i els seus autors hauran d’aportar un segon projecte més complet amb una definició detallada de la proposta arquitectònica. Aquests cinc equips finalistes es repartiran premis per un import total de 90.000 euros, dels quals 40.000 seran per al projecte guanyador.

El termini de presentació acabarà el 30 de setembre i, un cop seleccionats els cinc equips, hi haurà un nou termini de 45 dies hàbils per presentar els treballs definitius. L’Ajuntament espera haver resolt el concurs i disposar del projecte guanyador abans de final d’any.

El Museu Nacional Arqueològic de Tarragona ocuparà l’edifici noble de l’antiga fàbrica de tabacs, amb 11.060 metres quadrats de superfície útil, i disposarà d’una sala d’exposicions permanent de 3.500 metres quadrats, a més de sales d’exposicions temporals, magatzems de reserva arqueològica, botiga i restaurant, entre altres espais.

A la resta del conjunt s’hi situarà la biblioteca pública (que té reservats 6.500 m²), que substituirà la que actualment es troba al carrer Gasòmetre; l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica, amb 2.757 m²; el Museu d’Història de Tarragona, que concentrarà les seves instal·lacions, actualment disperses per la ciutat (2.970 m²); l’ampliació de l’Arxiu Municipal, i un espai d’autogestió vinculat a la cultura i a l’art, i centre de creació i divulgació artística (de més de 3.000 metres quadrats). També es reserva un espai de 740 m² per a entitats relacionades amb el patrimoni històric i arqueològic, i la creació d’un eix cívic i comercial.

LA XIFRA

90.000
euros
es repartiran els cinc equips guanyadors del concurs per elaborar el pla funcional i arquitectònic.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Mario, Llull i el manuscrit Voynich

Liliana Torres
Directora de cinema

“Les mamíferes no tenim l’instint de ser mares”

Barcelona
Crítica

Les tres vides d’una cantant llegendària

ARTS EN VIU

Una funambulista creuarà la plaça MargaridaXirgu per inaugurar el Circ d’Ara Mateix

BARCELONA

Cines que no són ‘només un cinema’

Barcelona

El cinema comercial no remunta

Barcelona

El cinema (d'autor) es fa veure

Barcelona / Los Angeles
Cinema

Belén Rueda i J.A. Bayona animen la recta final del BCN Film Fest

Barcelona
‘thriller’

Un altre líder suec pacifista amb un final tràgic