Patrimoni

patrimoni arquitectònic

Tàrrega recupera una torre medieval del segle XIV

Les obres, supervisades pel Museu Comarcal de l’Urgell, començaran al començament de la tardor i comportaran fer visible una part de l’estructura defensiva de l’antic traçat de la muralla

L’Ajuntament de Tàrrega durà a terme les obres per fer visible l’estructura d’una de les dues torres defensives que flanquejaven l’antic portal medieval del segle XIV situat a la cantonada entre el carrer Urgell i la plaça Urgell, al nucli antic. Les obres de preservació consistiran a repicar les façanes de dos immobles que en el seu moment es van bastir aprofitant la fortificació. Serà l’única torre medieval de Tàrrega que es podrà veure del carrer.

Segons ha informat l’Ajuntament, els treballs permetran retirar l’arrebossat actual, que emmas-cara la torre, i es posarà així al descobert aquest significatiu element patrimonial. Per fer-ho, el consistori ha aprovat un conveni de col·laboració amb els titulars dels dos immobles en els quals s’han localitzat les restes de la talaia, al carrer d’Urgell, 37, i a la plaça d’Urgell, 1. A més de la base amb carreus de pedra, es confia que la intervenció deixi a la vista fins a sis metres d’alçària de l’antiga torre, aixecada entre els anys 1366 i 1370 com a part del portal d’Urgell. Les obres, supervisades pel Museu Comarcal de l’Urgell, començaran al començament de la tardor. Un tros dels baixos de la torre defensiva, juntament amb restes de la muralla medieval, ja va aparèixer el passat mes de febrer arran de les obres de reforma del carrer Urgell. La troballa va derivar en una campanya arqueològica gràcies a la qual es va completar la documentació del traçat de la fortificació. Al mateix temps es va confirmar que part de l’estructura d’una de les torres del portal era amagada dins els dos immobles esmentats, fet que ha animat ara a posar el vestigi al descobert. Segons el regidor de Cultura, Raül Palacios, Tàrrega donarà valor a un significatiu element arquitectònic del seu passat. La descoberta, de la qual també es conserva una espitllera, es considera un fet excepcional perquè de l’antic traçat de la muralla medieval de Tàrrega no n’ha perdurat cap torre visible del carrer.

La ciutat conserva part d’una altra torre a la plaça del Carme, però és a l’interior de dos establiments i no és visible de l’exterior. El portal d’Urgell constituïa un dels quatre antics accessos principals a la vila medieval. En els darrers anys, diferents actuacions urbanístiques i excavacions arqueològiques al centre històric han posat al descobert segments d’aquestes vies d’entrada, així com de la muralla.

LA DATA

1366
És l’any en què va ser construïda la torre medieval, com a part del portal d’Urgell, que ara es recupera.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Mario, Llull i el manuscrit Voynich

Liliana Torres
Directora de cinema

“Les mamíferes no tenim l’instint de ser mares”

Barcelona
Crítica

Les tres vides d’una cantant llegendària

ARTS EN VIU

Una funambulista creuarà la plaça Margarida Xirgu per inaugurar el Circ d’Ara Mateix

BARCELONA

Cines que no són ‘només un cinema’

Barcelona

El cinema comercial no remunta

Barcelona

El cinema (d'autor) es fa veure

Barcelona / Los Angeles
Cinema

Belén Rueda i J.A. Bayona animen la recta final del BCN Film Fest

Barcelona
‘thriller’

Un altre líder suec pacifista amb un final tràgic