Art

museus

vaga al macba

Una vaga encallada

El conflicte dels treballadors de l’empresa Ciut’art torna a afectar sis museus barcelonins mentre que el Macba pot obrir de franc després d’una setmana

Les dues vagues dels treballadors de l’empresa Serveis Educatius Ciut’art, convocades pel sindicat SUT, van tornar a afectar ahir en diversos graus sis museus de Barcelona en plena temporada turística. L’aturada, que reclama millores laborals, continuarà avui, però una de les vagues, aquesta indefinida, toca de ple encara més el Museu d’Art Contemporani de Barcelona (Macba) i l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona des de dimecres de la setmana passada. Els museus que van tancar portes ahir van ser la Fundació Tàpies i la Virreina Centre de la Imatge, mentre que en el cas de la Fundació Miró es podia accedir a restaurant i botigues però no a les sales d’exposició.

Altres museus van tenir ahir afectacions parcials. Al Museu del Disseny es podien visitar les mostres de David Bowie i del millor disseny de l’any però no les sales d’exposició permanent. El monestir de Pedralbes va tancar les seves sales i taquilles, però el claustre era visitable.

Pel que fa a l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona, també amb treballadors en vaga indefinida com el Macba, la situació és la mateixa que fa una setmana: s’hi pot accedir però sense utilitzar els servei de consulta

La novetat d’ahir, però, és que el Macba va aconseguir per primer cop en una setmana obrir al públic, encara que sense cobrar entrada als visitants, ja que la vaga, en aquest cas, la fan els treballadors que s’ocupen de les taquilles i els educadors. Aquesta ha estat sempre la intenció del museu des que va començar la vaga la setmana passada. Fins ahir no havia pogut obrir, segons els seus responsables, per l’acció dels piquets.

Però ahir a les 11 del matí, amb una trentena de treballadors a les portes, hi va haver un primer intent del museu de fer possible l’accés dels visitants a les sales. Cap a un quart de dotze del migdia, una de les portes del museu es va obrir tímidament i alguns turistes es van endinsar cap a les sales d’exposició. El personal de sala informava els visitants que l’ingrés era gratuït. Uns minuts després, es van tornar a tancar les portes per seguretat fins que finalment, cap a les dotze del migdia, un cop els piquets van marxar, es va reobrir però amb una normalitat tensa.

Però en el cas de la vaga del Macba, quines són les reivindicacions dels treballadors? Reclamen sobretot que es posi fi a la subcontractació, que provoca pitjors condicions de treball. En el cas concret del Macba, es denuncia que en els nous plecs del concurs de l’empresa de serveis, que s’ha d’adjudicar a l’octubre, “es redueixin el nombre d’hores de la jornada laboral i la massa salarial”, segons explicava ahir un portaveu dels vaguistes a la porta del Macba. També es demana la subrogació automàtica de tots els treballadors. En el comunicat de la SUT es denuncia que es paguin 5 euros per hora als treballadors. Els treballadors han reclamat la mediació de la Generalitat per desencallar el conflicte.

En canvi, els responsables del Macba, molt sorpresos per la convocatòria d’aquesta vaga, neguen de totes totes que els nous plecs empitjorin les condicions laborals dels treballadors, sinó tot el contrari. El director del museu, Ferran Barenblit, assegura que el Macba és una institució “pionera” en l’aplicació de les recomanacions de contractació que sorgeixen de la Taula de Treball convocada per l’Ajuntament per millorar les condicions dels treballadors de la cultura. Els nous plecs del concurs ja han incorporat aquestes recomanacions, amb un augment salarial d’un 25% més en el cas dels educadors i un 20% en el dels taquillers (11,60 euros per hora per a educadors; 8,72 per a taquillers). “És absurd que haguem introduït tantes millores i que a canvi ens convoquin una vaga. Tinc la sensació que som uns caps de turc”, hi afegeix.

Josep Maria Carreté, gerent del museu, explica que cada dia que el museu tanca, en aquestes dates d’agost –les de més afluència de visitants de l’any–, perd de 1.200 a 1.300 visitants, cosa que suposa una pèrdua econòmica de 6.900 euros al dia: “Però el que més ens dol és no poder obrir i la imatge que donem. La qüestió econòmica és secundària. Obrirem sempre que puguem.”

L’Icub corrobora que la institució continua treballant per millorar una situació que durant molts anys ha estat molt precària i insisteix que aquest és un conflicte entre els treballadors i l’empresa adjudicatària.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cultura

Mor Helen Vendler, crítica de gran influència

TEATRE

El Maldà canta Pau Riba i Malvido interpel·lant els joves

BARCELONA

Mario, Llull i el manuscrit Voynich

Liliana Torres
Directora de cinema

“Les mamíferes no tenim l’instint de ser mares”

Barcelona
Crítica

Les tres vides d’una cantant llegendària

ARTS EN VIU

Una funambulista creuarà la plaça Margarida Xirgu per inaugurar el Circ d’Ara Mateix

BARCELONA

Cines que no són ‘només un cinema’

Barcelona

El cinema comercial no remunta

Barcelona

El cinema (d'autor) es fa veure

Barcelona / Los Angeles