Teatre

Cultura

El carrer és de tothom

Fira Tàrrega impulsa la participació de la gent i la democratització de la cultura en una edició en què la inauguració s’allargarà fins a 40 hores

Les 52 propostes evoquen cinc accions: participa, actua, reclama, celebra i juga

Dues setmanes després de l’atemptat a la Rambla de Barcelona, l’equip de Fira Tàrrega insistia en la necessitat que el carrer sigui un espai de tots. La presentació es va fer al Centre d’Arts Santa Mònica, als peus de la Rambla. L’espai urbà és un lloc des d’on podem convocar la cultura amb accions interactives amb el públic, fent que els espectadors siguin actius i part indispensable de la intervenció. El grup Comediants va convèncer l’Ajuntament de Tàrrega per fer una intervenció ara fa 37 anys que va marcar l’embrió del festival degà de Catalunya. Era la demanda dels artistes: volien demostrar que, amb la democràcia, la ciutat es feia al carrer. Ara el clam continua sent imprescindible, amb la voluntat d’integrar totes les veus després d’un atemptat que ha reforçat la gent per fer-se seu el carrer. Per conviure-hi. Fira Tàrrega s’estrena dijous vinent i s’allarga fins al 10 de setembre. Hi haurà 52 companyies actuant-hi (el 40% són estrenes) en 23 places: tota la ciutat és un gran escenari.

Si la inauguració d’un festival sempre és un compromís per a l’artista que l’assumeix per garantir espectacularitat i reflexió, ara Ada Vilaró i Josep Perelló s’escapen amb una acció de 40 hores de durada. De fet, serà en la darrera hora, divendres a les deu del vespre quan hi haurà més to d’actuació espectacular, amb la presència de Lídia Pujol i el quartet Brossa, dirigit per Xavi Lloses. Abans, es convidarà a compartir espais de presència i silenci, fent que el cor d’Ada Vilaró (que retransmetrà el seu batec durant tota l’experiència) dialogui puntualment amb altres companys de l’acció contemplativa.UrGENTestimar és la conseqüència lògica dels espectacles Públic present 24 h i Urgenteamar, en què l’artista feia una acció de llarga durada en què convidava a la convivència silenciosa, a mirar-se tendrament als ulls, sense prejudicis ni presses. L’acció inclou moments de participació (perquè es convidarà un grup de persones a dormir-hi durant la nit i a compartir el dinar l’endemà). Al darrere, hi ha una reflexió de l’investigador Josep Perelló, que indaga fins a quin punt la gent es preocupa pels altres i per si mateixa. Una mena d’enquesta que s’ha anat confeccionant, durant mesos, als veïns de Tàrrega, molts dels quals també participaran en la llarga exposició.

El director artístic, Jordi Duran, convida a cinc accions: participa, actua, reclama, celebra i juga. Tots els espectacles responen a algun (o més d’un) d’aquests inputs. Fira Tàrrega ha esdevingut des de fa dècades el festival de referència del sud d’Europa. Per això, el director de l’ICEC, Xavier Díaz, la defineix com “una fira, un mercat i una festa”, perquè aconsegueix presentar nous treballs artístics, perquè constitueix un motor de contractació important i perquè hi intervé la ciutadania i el públic en general. L’alcaldessa, Rosa Maria Perelló, va recordar l’exalcalde Eugeni Nadal, que va creure en l’aposta de Comediants: “Tàrrega també gaudia del caràcter mediterrani.” El carrer és de tots. Duran manté oberta la mirada més enllà de les creacions locals (el 55% són catalanes), amb artistes de vuit països i fins a setze projectes de creació que la Fira ha coproduït en aquesta edició.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Música

Madonna fa ballar un milió i mig de persones a Copacabana

rio de janeiro
arts escèniques i música

El Límbic atrau 21.000 persones a Santa Coloma de Gramenet

barcelona
Ramon Coll
Arqueòleg. Autor d’ ‘El santuari ibèric de la cova de les Encantades del Montcabrer’

“La cova de les Encantades és l’únic santuari dels laietans”

PREMIÀ DE MAR
MÚSICA

Documenten les intèrprets no vocalistes de les formacions de ball dels anys 30

GIRONA

Un concurs de curtmetratges amb mòbil al festival de cinema de Blanes

blanes
patrimoni

Distinció europea per a l’Hort Petit del monestir Pedralbes

barcelona
llengua

Plataforma per la Llengua homenatjarà els seus socis en els onzens premis Martí Gasull

barcelona
PATRIMONI

Enllestida amb èxit la fosa de la nova campana ‘Carme’ de Mataró

MATARÓ
Crònica

Guillem Gisbert, la primera masurca