Patrimoni

Més enllà del castell

Castelldefels recupera un conjunt d’immobles històrics per transformar-los en equipaments i reivindicar el valor arquitectònic

Una ruta servirà per donar a conèixer el patrimoni i millorar el paisatge del centre

Castelldefels té un edifici emblemàtic, etimològicament lligat al nom de la ciutat, i un conjunt d’immobles igualment històrics però sense la rellevància del castell. En els últims anys la recuperació del patrimoni s’ha centrat en la restauració, en diferents fases, del castell, i ara l’Ajuntament ha fixat la mirada en un conjunt de masies i altres edificis amb l’objectiu de guanyar espais per a equipaments, alhora que es reivindica el passat arquitectònic del centre de la ciutat. La previsió és invertir 6 milions d’euros aquest mandat en el que el govern local anomena eix històric, ja que a banda de recuperar els immobles es vol relligar-los amb una ruta que els connecti. “L’objectiu és la millora del paisatge urbà, ja que tenim un centre urbà molt viu però poc atractiu”, explica el regidor d’Urbanisme i Obres de Castelldefels, Ramon Morera. “Volem recuperar un patrimoni que estava abandonat, ja que estava tot centrat en el castell, i ampliar els equipaments de la ciutat”, hi afegeix l’edil, que assenyala que la recuperació del patrimoni ha estat un dels projectes més ben valorats per la ciutadania en l’última enquesta de satisfacció municipal.

Al novembre l’Ajuntament va comprar la masia de Can Baixeras, i l’edifici es reformarà amb l’objectiu d’instal·lar-hi un centre de difusió de les innovacions tecnològiques i científiques que s’estan produint al campus que la Universitat Politècnica de Catalunya té a la ciutat, “on s’estudien carreres molt punteres que no tothom coneix”, segons Morera. També s’abordarà la restauració de la masia de Can Gomar un cop es tanqui la negociació perquè l’immoble passi de mans privades a públiques. Aquest edifici, que en el passat va ser seu de l’emissora de ràdio municipal, esdevindrà el nou Casal de Joves i s’hi instal·larà la seu de l’agrupament escolta Grimpamons.

A Can Roca de Baix, una de les masies més antigues conservades en el nucli urbà i de propietat municipal des de 1966, començaran en els pròxims mesos les obres que l’han de transformar en un equipament destinat a entitats de la ciutat. Es preveu habilitar 16 espais diferents, tres sales de 40 m² cadascuna on es podran fer tallers i un centre cultural.

L’edifici de la República, que data de 1936 i va ser la seu de la primera escola pública de Castelldefels, es va incorporar a l’abril a la xarxa d’equipaments de la ciutat. S’ha de transformar en els pròxims mesos en un centre cívic amb una sala d’actes, i s’hi instal·laran també dependències municipals amb serveis de turisme, de llicències municipals i de comerç.

L’eix històric de Castelldefels, que es podrà descobrir amb un ruta que es dissenyarà amb el suport de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, es completa amb punts d’interès que es destacaran però no seran accessibles. Es tracta del refugi antiaeri i les torres de guaita. El primer disposa d’un rètol que n’explica la presència, però les condicions de l’interior fan que no sigui visitables. Pel que fa a les històriques torres de vigilància, s’iniciarà un procés per restaurar tres de les 13 que hi ha a la ciutat.

LES XIFRES

6
milions
d’euros preveu invertir el govern municipal en el condicionament dels edificis de l’eix històric.

LA DATA

16
espais
tindrà la masia de Can Roca de Baix per a les entitats un cop es transformi en un equipament.
14.02.16
És el dia
en què va començar la programació cultural i de portes obertes ‘Diumenges al castell’

L’oferta cultural fa revifar l’interès ciutadà pel castell

R.M.B

En l’última enquesta de satisfacció municipal, del juny, la programació cultural Ðiumenges al castell apareixia com el servei més ben valorat per la ciutadania, per sobre de la xarxa d’autobusos, la seguretat ciutadana, el manteniment de parcs i jardins i la recollida d’escombraries. Diumenges al castell consisteix en una jornada gratuïta de portes obertes que se celebra un cop al mes des del febrer del 2016 i que acompanya la visita a les dependències del castell d’una programació cultural als jardins. S’hi han fet mostres de comerç local i de gastronomia, concerts, animació teatral i sessions de discjòquei. Diumenges al castell és un esdeveniment que atreu cada cop més públic, ja que la primera sessió va tancar amb 1.800 assistents i l’última, amb 4.000. El castell és també escenari d’actes per la festa major i de concerts a l’estiu, així com de la recollida de cartes als Reis Mags per Nadal.

A més de l’oferta cultural, les sessions de portes obertes al castell –també s’hi fan visites guiades– permeten conèixer l’evolució de la restauració de l’edifici, que s’està escometent en diferents fases. El castell és un edifici d’origen medieval format inicialment per les defenses de l’església de Santa Maria, que es va aixecar al segle XIV i es va ampliar dos segles més tard. A finals del segle XIX el va comprar el banquer Manuel Girona, que va ordenar una renovació tot imitant l’estil gòtic florit. L’Ajuntament el va adquirir el 1988 i va començar llavors uns treballs de restauració en diferents fases que encara no han acabat.

Entre el 1989 i el 1996 la Diputació va fer un seguit d’obres de renovació de l’església i de consolidació del cos principal que van permetre obrir al públic el parc que envolta el turó del castell, la planta noble i el pati d’accés. També s’ha habilitat un camí de la porta de la muralla fins al pati d’armes. Posteriorment s’ha continuat amb la restauració i condicionament de la planta baixa i les comunicacions verticals per accedir a la coberta mirador, fet que ha permès l’obertura d’un centre d’interpretació i l’accés a la terrassa.

En els pròxims mesos s’abordarà una nova fase de reforma, amb un pressupost d’1,7 milions d’euros, amb l’objectiu d’ampliar els llocs visitables. La intervenció se centrarà especialment en les golfes per habilitar una sala amb una capacitat per a 200 persones, ja que la planta noble, on caben 80 espectadors, ha quedat petita per a certes activitats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Mario, Llull i el manuscrit Voynich

Liliana Torres
Directora de cinema

“Les mamíferes no tenim l’instint de ser mares”

Barcelona
Crítica

Les tres vides d’una cantant llegendària

ARTS EN VIU

Una funambulista creuarà la plaça MargaridaXirgu per inaugurar el Circ d’Ara Mateix

BARCELONA

Cines que no són ‘només un cinema’

Barcelona

El cinema comercial no remunta

Barcelona

El cinema (d'autor) es fa veure

Barcelona / Los Angeles
Cinema

Belén Rueda i J.A. Bayona animen la recta final del BCN Film Fest

Barcelona
‘thriller’

Un altre líder suec pacifista amb un final tràgic