Art

Cultura

Milestone analitza l’art en un món tan connectat com aïllat de l’entorn immediat

Debat a La Mercè entre els que veuen la tecnologia com un mitjà d’alienació i els que, com Mariscal, creuen que ha afavorit les connexions entre disciplines

La tecnologia ens connecta amb el món o ens aïlla encara més? I quin paper pot tenir l’art entre aquestes dues visions antitètiques? Això és el que van intentar respondre ahir, al centre cultural La Mercè de Girona, els participants en el debat del festival Milestone Project d’art urbà i pensament. Stefano Puddu va recordar que, des del naixement de l’escriptura, la tecnologia sempre ha plantejat el mateix problema: “S’augmenten unes prestacions però alhora es redueixen unes capacitats cognitives, perquè l’escriptura va comportar un descurament de la memòria.” Puddu va plantejar un “escenari distòpic” en què “la tecnologia esdevé un mitjà de control, de passivitat i alienació”. Ignacio Castro Rey es va afegir a aquesta visió poc favorable de l’evolució tecnològica, remarcant que vivim un moment en què “la humanitat està molt connectada amb realitats llunyanes però és incapaç de percebre el que passa en el seu entorn”. Castro va denunciar també “l’obligació contínua d’estar en moviment per donar proves de la teva existència”.

Javier Mariscal es va mostrar més conciliador amb la tecnologia que li permet accedir a les fonts més diverses i tirar endavant, “amb el Photoshop, copiant i enganxant”, projectes com el llibre que prepara per Sant Jordi, en què “un quark s’acaba convertint en una senyoreta”. Segons Mariscal, “estem en un moment superinteressant” en què la tecnologia afavoreix les connexions entre camps del coneixement. Entre dues visions tan oposades, Alicia Kopf va dir que, davant del risc de quedar superats pel “soroll tecnològic”, “l’art ens posa en contacte amb alguna veritat”.

Pel que fa als tres projectes artístics del Milestone, Reskate té molt avançat el seu mural al carrer Sant Pau, i Elian Chali i Okuda San Miguel començaran demà a pintar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

cinema

DocsBarcelona, documentals que destrueixen els estereotips

barcelona
cinema

Una nova generació de simis regna al planeta Terra

Barcelona
Patricia López Arnaiz
Actriu

“Deixar les víctimes soles és una forma d’agressió”

Barcelona
Mireia Freixa
Historiadora de l’art

“El patrimoni només es preservarà si la gent se l’estima”

Terrassa
HISTÒRIA

Isabel Vila, la primera sindicalista i pionera de l’educació femenina

Girona
Crítica

L’encís de Bulle Ogier

Fenosa, l’escultor de la natura

El Vendrell
cinema - comèdia

Tres generacions de dones unides per la tragèdia

cinema - Animació

Viatge d’una nena xinesa amb parada a Berlín