cultura

Una exposició al CaixaForum il·lumina l’Índia més fosca

La consagrada fotògrafa Cristina García Rodero dona visibilitat, sobretot, a les dones de les comunitats rurals i a nens amb discapacitats a través d’imatges que són relats

Durant un mes i mig, la fotògrafa Cristina García Rodero va visitar hospitals, tallers, escoles, cases i centres d’acollida de dones víctimes de maltractaments de les comunitats rurals d’Anantapur (Andra Pradesh), una de les zones més pobres de l’Índia, on viuen les comunitats més marginals i vulnerables del país. No ho va fer per plaer sinó per encàrrec de la Fundació Ferrer i l’Obra Social La Caixa, però com passa sovint amb aquesta mena de treballs, la prestigiosa fotògrafa s’hi va implicar de tal manera que declara que “d’aquí m’emporto records i imatges que sempre portaré al cor”.

Milers de fotografies de gent, sobretot de dones i nens i nenes que la societat té oblidades, per no dir marginades. Dones, camperoles, costureres, núvies de diferents confessions, professores, infermeres, estudiants i persones amb discapacitat que, després que García Rodero s’hagi submergit en el seu món de contrastos, ara surten a la llum per mostrar amb dignitat la seva convivència quotidiana amb l’alegria i el sofriment. Un món de clarobscurs que, a l’Índia, s’oculta rere el color que tot ho impregna, des dels vestits als habitatges, passant pel paisatge o el menjar.

Un colorisme únic –comparable com a molt al de Mèxic, assenyala García Rodero– que la seva mirada no obvia i les seves fotografies capten amb plena intensitat. Ho descriu a la perfecció l’escriptor gallec Manuel Rivas: “Una sinestèsia de colors, sons, olors, tactes, sabors... Cada llar com un taller de sensacions, emoció i memòria. Cada instantània, com el germen d’un relat, on tot parla.”

Per comprovar-ho només cal anar a l’exposició que des d’avui i fins al 14 de gener es pot veure al CaixaForum Girona i on s’hi recull una selecció de 80 imatges d’aquest projecte que vol sensibilitzar el públic sobre la vida dels habitants d’Anantapur i difondre les accions de cooperació internacional que allà desenvolupa la Fundació Vicenç Ferrer.

De formació pictòrica, Cristina García Rodero explica que va optar majoritàriament pel retrat “per poder oferir el merescut protagonisme a tota aquella gent amb qui vaig contactar. Gent que t’enamora al primer instant i que t’obria l’ànima, ni que fos amb posats ràpids”. Pel que fa al color, remarca que “no m’imagino l’Índia en blanc i negre, un país dotat d’una escala tan rica de colors”.

LA XIFRA

80
imatges conformen la mostra que es fa al CaixaForum però al catàleg hi ha un recull més ampli del projecte.

La Fundació Vicenç Ferrer i La Caixa, a l’Índia

L’Obra Social La Caixa ha col·laborat en més de 22 projectes a l’Índia des de l’any 2001, en benefici de gairebé 370.000 persones. Cinc d’aquests projectes es van portar a terme conjuntament amb la Fundació Vicenç Ferrer. Aquesta organització no governamental de desenvolupament està compromesa des del 1969 amb el procés de transformació d’Andhra Pradesh i Telangana, sobretot ajudant a col·lectius vulnerables com ara dones, nenes i persones amb discapacitat. A l’actualitat treballa a 3.268 pobles i ajuda a més de 3 milions de persones. Jordi Folgado, director de la fundació, va declarar ahir a la inauguració de l’exposició que està convençut que la pobresa allà té vies de solució. Pel que fa l’exposició, va dir que “cada fotografia mostra un apartat en el qual estem treballant i transmet l’ànima de tots aquells que hi apareixen“.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.