Cinema

procés sobiranista

Entitats culturals de Girona s’uneixen per projectar ‘Estat de setge’ al Truffaut

L’acte, de caire reivindicatiu, tindrà lloc el dimecres 27 de setembre en una doble sessió i, fins al moment, té el suport de setze entitats i festivals

Arran dels esdeveniments que estan succeint aquests dies a Catalunya, un grapat d’entitats i festivals independents de Girona i Salt s’han unit per coorganitzar un acte reivindicatiu en defensa de la llibertat i el dret a decidir. Es tracta de la projecció de la pel·lícula Estat de setge (État de siège, 1972), el thriller polític de Costa-Gavras protagonitzat per Yves Montand, que tindrà lloc en una doble sessió gratuïta el dimecres 27 de setembre (a les 20 i 22.30 h). La capacitat de la sala és limitada.

A Capella, Acocollona’t, Black Music Festival, Casa de la Cultura del Gironès, Festival de Cinema Girona, Festival Emergent, Festivalot, Festival Strenes, Ibercamera, La Mirona, Llibreria 22, Milestone Project, Sala La Planeta, Tempo sota les estrelles, Col·lectiu de Crítics de Cinema de Girona-Cinema Truffaut i Temporada Alta –aquestes dues últimes, com a coordinadores–, són ara per ara les entitats i els festivals que s’han adherit a aquesta iniciativa que, a més del caràcter reivindicatiu, té el propòsit d’inaugurar la tardor cultural de la ciutat de Girona.

Costa-Gavras va dirigir Estat de setge el 1972, però a l’Estat el film no es va estrenar fins a finals de la Transició, donat el seu contingut polític. S’hi narra el segrest i la mort, a càrrec del Moviment d’Alliberament Nacional-Tupamaros, de l’agent nord-americà Dan Anthony Mitrione el 1970, i que a la ficció es va posar el nom de Philip M. Santori (encarnat a la ficció per Yves Montand).

Aquest funcionari lligat amb la CIA tenia com activitat principal secreta a l’Uruguai entrenar en la pràctica de la tortura els cossos de seguretat dels països amics dels EUA. Després de segrestar el sanguinolent agent, els Tupamaros van condicionar el seu alliberament a la posada en llibertat de 150 guerrillers empresonats pel despòtic president Pacheco Areco, un fet que no va passar, amb la consegüent mort de l’agent de la CIA.

Konstantinos Costa-Gavras (Atenes, 1933) és un cineasta d’una àmplia cinematografia guardonat amb molts premis, entre aquestes un de gironí –LiberPress 2005– i el recentment guardonat XXIX Premio Internacional Catalunya, l’únic cineasta que ha rebut aquesta distinció. En aquest cas, es dona la circumstància que el president Carles Puigdemont va aprofitar l’ocasió de visionar aquesta pel·lícula, Estat de setge –integrada en una mena de trilogia de thrillers polítics dels anys 70 de l’autor, conformada juntament amb Z i La confessió–, que encara no havia vist abans d’entregar-l’hi.

LA DATA

1972
es va filmar ‘Estat de setge’, encara que a l’Estat espanyol no es va estrenar fins al final de la Transició.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia