Cinema

Cultura

La biblioteca Carles Rahola torna al passat, als vuitanta

S’hi celebraran les II Jornades de Ciència-ficció de Girona del 28 al 30 de setembre, amb tallers, xerrades, projeccions, jocs i una festa ‘vintage’ que reviuran la cultura pop d’aquella època

Els vuitanta. Aquells meravellosos anys. Una dècada prodigiosa per a tots aquells qui la van viure, sobretot de joves, i prolífica, com ara en ple revival es pot comprovar. Les modes tornen, si més no perquè els creadors emergents i influents del moment són aquells qui van viure aquells temps. Només cal veure l’èxit de sèries actuals com Stranger things o Deathnote, capítols com el premiat San Junipero de Black Mirror, pel·lícules com It o la fal·lera per tornar a jugar a vells jocs d’aquells que en dèiem de marcianitus en consoles retro i emuladors. Es respiren arreu aromes dels vuitanta.

Un retorn al passat que té com a estendard icònic la trilogia cinematogràfica Back to the future (Retorn al futur). Tot un clàssic representatiu d’aquells anys que esdevé el pal de paller de les II Jornades de Ciència-ficció de Girona , que tornen a celebrar-se a la biblioteca Carles Rahola després de l’èxit de la primera edició. I si l’any passat van ser els 50 anys de Star Trek, els seus organitzadors –el programa de ràdio Ningú no és perfecte i l’Associació Oci Ficció Figueres– parteixen en aquesta ocasió de la saga protagonitzada per Marty McFly per parlar d’altres títols emblemàtics com E.T., Gremlins, Robocop, Blade runner, Tron..., una excusa qualsevol que ha de servir per ampliar l’art temàtic i aprofundir en els viatges temporals en tota la cultura popular dels vuitanta.

D’aquesta manera, el programa és ampli i variat i arrencarà el dijous 28 de setembre, amb el club de lectura de la biblioteca dedicat a La fi de l’eternitat, d’Isaac Asimov. Amb la biblioteca gironina ambientada per a l’ocasió, evidentment dels vuitanta, i amb un aparador de llibres dedicats a la matèria exposats, divendres continuaran els actes a partir de les cinc de la tarda, amb un espai de jocs de taula i de construcció infantil. A les vuit del vespre tindrà lloc la xerrada titulada Els anys 80, amb la participació de Jacint Casademont, David Callahan Ruiz i dels organitzadors, Sergi Toboso i Ignasi Arbat. L’actuació a continuació del trio vocal The Lolita’s Sisters serà el preludi de la projecció d’un audiovisual sorpresa (21.30 h), una “primícia” que ben segur que rebrà més d’un aplaudiment a la sala.

Dissabte, durant tot el dia, es faran activitats retro gamer amb què el públic podrà reviure sensacions jugant, entre altres videojocs, al Pac-Man o l’Asteroids. Paral·lelament, al matí, se celebrarà una partida de rol d’Els Caçafantasmes i a les dotze del migdia tindrà lloc un dels plats forts: Els viatges en el temps. És possible?, la xerrada a càrrec de Miquel Barceló, enginyer aeronàutic i nuclear, doctor en informàtica i catedràtic, considerat tota una eminència de la ciència-ficció des que va publicar la seva Guia de lectura ja fa un quart de segle.

A la tarda, la festa irromprà amb la projecció de Retorn al futur (1985) i la celebració més freaky d’un Vintage Bar que portarà el públic a l’ambient de la pel·lícula, sigui amb el menjar i la beguda, una Juke box que no pararà de fer sonar èxits de l’època i l’actuació de Jordi Turon interpretant el Johnny B. Goode per si algun McFly s’anima a ballar-la.

La gravació en directe del programa de ràdio Ningú no és perfecte conclourà una edició en què també se sortejaran llibres de col·leccionista.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

CrÒnica

Ricky Gil i Biscuit, un bon treball d’arqueologia

dit o fet per dones

La pedra seca com una resistència

Música

In-Somni obre demà a Besalú, amb Bigott, una nova edició itinerant

besalú
música

El vidrerenc Àlex Pérez presentarà ‘Tot el que som’ al Festival Espurnes de Llagostera

vidreres
música

Sven Väth encapçalarà el cartell del festival electrònic Delirium

cassà de la selva
Cultura

Ivan Ivanji, escriptor serbi i supervivent d’Auschwitz

ART

El paper pioner d’Espais, en una exposició a Girona

Girona
Cultura

Personatges de tres obres de Guimerà a la façana de la Casa Mural del Vendrell

El Vendrell
figueres

Dibuixos del Dalí adolescent per commemorar els 120 anys del seu naixement

FIGUERES