opinió

El pla estratègic de cultura de la ciutat de Girona

La tinenta d'alcalde de Cultura i Educació parla del procés per impulsar aquest pla, que s'obre avui amb un acte públic a La Mercè

Avui al vespre es presenta al Centre Cultural la Mercè (20 h) el procés de treball del pla estratègic de cultura de la ciutat de Girona, que impulsa l'Ajuntament de Girona, juntament amb el Consell de les Arts i la Cultura de la ciutat. Aquest procés està concebut com un treball participatiu entre les institucions, les entitats i la ciutadania de Girona per tal de definir de manera conjunta i consensuada quines han de ser les principals línies que guiïn el futur de l'acció cultural a casa nostra. Malgrat aquest impuls municipal, la nostra voluntat és que aquest sigui un pla per a tota la ciutat, no només per a l'Ajuntament, i per això la nostra vocació és la d'intentar que s'hi sumi el màxim de gent possible, i no tan sols els que directament estiguin vinculats a l'acció cultural. El nostre objectiu és molt ambiciós: pretenem situar la cultura en el centre de la discussió i l'acció política a la nostra ciutat, perquè creiem, per molts motius, que realment a l'entorn de la cultura és possible articular totes les dinàmiques de desenvolupament de la ciutat en tots els aspectes. Així mateix, pretenem que aquest procés fomenti la interrelació i el coneixement mutu entre tots els agents culturals de la ciutat, per afavorir i enfortir el teixit associatiu de la ciutat. Finalment, esperem que del procés en surtin les idees clau que, amb la força que dóna el suport ciutadà, estableixin les línies mestres de l'acció cultural de la ciutat pels propers temps.

En els darrers anys la redacció de plans estratègics sobre diverses temàtiques s'ha convertit en una de les eines de treball i participació ciutadana més habituals en moltes ciutats i pobles. La ciutat de Girona va ser pionera en aquest sentit, amb l'elaboració l'any 1993 del pla de ciutat, un pla estratègic avant la lettre que va marcar els grans eixos que vertebrarien el desenvolupament de la ciutat al llarg de la dècada següent. En les conclusions d'aquell procés ja apareixia clarament determinat que les accions vinculades al foment de l'acció cultural i a l'educació haurien de tenir un paper fonamental en el futur de la ciutat, tal com així ha estat. Posteriorment, i a partir de la constitució del comitè impulsor del Consell de les Arts i la Cultura, l'any 2000 es va iniciar un procés de diagnòstic i de treball que al llarg de sis anys va anar revisant, mitjançant trobades d'experts i sessions plenàries, l'estat de la cultura a Girona des d'un punt de vista sectorial: així, els àmbits de la música, les arts visuals, les arts escèniques, el cinema i l'audiovisual, el món de les lletres i el patrimoni van ser analitzats, i per a cadascun d'ells es van proposar accions per tal d'anar avançant en el seu desenvolupament. Finalment, l'any 2008 es va constituir definitivament el Consell de les Arts i la Cultura de Girona, del qual formen part dotze persones escollides consensuadament per tots els grups municipals; ja en el moment de la seva constitució, es va establir que una de les seves tasques seria participar activament en el procés de treball del pla estratègic, especialment conduint tot el que tingui a veure amb la participació ciutadana.

Partint d'aquests antecedents, des de l'àrea de Cultura i Educació ens hem proposat de portar a terme al llarg d'aquest 2010 el procés de treball que haurà de culminar en la redacció del pla, que desitgem que pugui ser aprovat al seu moment amb el consens de tots els grups municipals. De fet, la feina ja ha començat, perquè des de fa ja algunes setmanes l'equip de treball del pla porta a terme tant la recollida de dades que formaran la base del diagnòstic com una sèrie d'entrevistes a tot un conjunt de persones representatives de la vida cultural i ciutadana de Girona, amb l'objectiu de recollir el màxim d'informació i opinions possibles per ser utilitzades en el procés. Amb l'acte d'avui presentem a tota la ciutadania, i de forma especial als diversos agents culturals, quin serà el calendari de treball i els objectius d'aquest pla, i també els volem convidar a tots a participar-hi tant a través de les diverses sessions de treball que es portaran a terme com comunicant-se directament amb nosaltres mitjançant l'adreça web que hem habilitat expressament (www.girona.cat/placultura). Esperem que aquest sigui un procés engrescador, que ens serveixi per reforçar i ampliar el paper que les polítiques culturals han tingut sempre en el desenvolupament i progrés de la nostra ciutat, i per això convidem a tothom a prendre-hi part.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.