cultura

exposició

La mostra del Puig i Cadafalch més polifacètic

El Museu de Mataró repassa la seva figura política, d’historiador i d’arquitecte

El Museu de Mataró inaugura avui l’exposició Josep Puig i Cadafalch. Visió, identitats i cosmopolitisme, una mostra que pretén oferir una visió de la vessant més polifacètica d’aquest il·lustre mataroní, quan es compleixen 150 anys del seu naixement. Conegut sobretot com a arquitecte modernista, Puig i Cadafalch va “excel·lir” també com a polític, arribant a ser president de la Mancomunitat de Catalunya (1917-1924), i com a historiador de l’art, com era conegut internacionalment.

La comissària de l’exposició, Lucila Mallart, va detallar ahir que la mostra, que es presenta com un dels actes centrals de l’Any Puig i Cadafalch, no segueix un recorregut tradicional a través de les diverses disciplines en què va destacar, sinó que es dona a conèixer el seu llegat a partir de tres de les seves grans preocupacions: la visió de la ciutat contemporània, la relació entre les formes artístiques i les identitats nacionals i les seves relacions internacionals.

L’exposició a Mataró, la seva ciutat natal, posa la mirada en tres aspectes fonamentals de l’obra de Puig i Cadafalch. En primer lloc, hi ha els aspectes de la visió de ciutat que tenia el mataroní i que va aplicar en els treballs sobre el clavegueram de Mataró o en l’obertura de la Via Laietana de Barcelona. La comissària va destacar que Puig i Cadafalch va saber concebre la “reforma” de les ciutats per “adaptar-les a les noves necessitats” del moment, com ara l’augment de la població, les migracions del camp a la ciutat o la consolidació del sistema industrial, que obligaven a dotar-les d’una millor i major visibilitat.

En una segona part es mostra l’interès de Puig i Cadafalch per l’evolució d’estils arquitectònics, el significat de les tradicions ibèriques i les relacions entre aquestes identitats i la seva plasmació arquitectònica. En aquesta zona es mostren relacions inèdites entre les iconografies gòtiques i els esgrafiats modernistes i el repertori iconogràfic de l’art a l’Estat espanyol. Finalment, hi ha l’apartat dedicat a mostrar el Puig i Cadafalch més internacional i cosmopolita, com a referent acadèmic en diferents universitats internacionals amb els itineraris pels Estats Units, l’àrea dels Balcans o els països escandinaus.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Mario, Llull i el manuscrit Voynich

Liliana Torres
Directora de cinema

“Les mamíferes no tenim l’instint de ser mares”

Barcelona
Crítica

Les tres vides d’una cantant llegendària

ARTS EN VIU

Una funambulista creuarà la plaça Margarida Xirgu per inaugurar el Circ d’Ara Mateix

BARCELONA

Cines que no són ‘només un cinema’

Barcelona

El cinema comercial no remunta

Barcelona

El cinema (d'autor) es fa veure

Barcelona / Los Angeles
Cinema

Belén Rueda i J.A. Bayona animen la recta final del BCN Film Fest

Barcelona
‘thriller’

Un altre líder suec pacifista amb un final tràgic