Lletres

Les Fires seran sempre nostres

L’Ajuntament intenta donar un caire més popular a la festa major de Girona

Hi haurà espais familiars per als nens i una competició entre barris de la ciutat

La ciutat de Girona ja ho té tot preparat per una nova edició de les Fires de Sant Narcís. L’alcaldessa de la ciutat, Marta Madrenas, i la regidora delegada de Dinamització del Territori, Eva Palau, van presentar ahir la programació de la festa, que començarà el 27 d’octubre amb el pregó de la mestra i presidenta de la fundació Acefir, Rosa Maria Falgàs, i acabarà el 5 de novembre amb els tradicionals focs al parc de les Ribes del Ter.

Seran unes Fires en què es vol reforçar l’esperit popular de la festa portant més activitats als barris –aquest any, va explicar Palau, hi haurà noves activitats a Sant Daniel i a Sant Narcís sud–. En l’aspecte popular destaca el projecte Els quatre rius. És una iniciativa d’entitats de la ciutat que busquen implicar els gironins en una competició entre barris. Hi haurà proves solidàries –com ara la participació en la donació de sang–, i lúdiques –baixada d’andròmines, una gimcana, una estirada de corda...–. Com a prèvia, dissabte vinent es farà un vermut musical a les 12 h a la plaça del Vi en què s’entregaran mocadors i domassos de cada equip. Tothom que vulgui sumar punts per al seu equip (n’hi haurà quatre, que agruparan diversos barris) es pot afegir a la iniciativa.

Temps de festa

Es pretén, doncs, que els gironins i els visitants surtin als carrers més que mai, que prenguin el pols a les Fires de Sant Narcís, i que se les facin seves amb alegria, tolerància, civisme i solidaritat. En aquest sentit, l’alcaldessa va admetre que la situació política del país “ho condiciona tot”, però va destacar que les Fires són una bona ocasió per destensar la gent, gaudir de la família, dels amics i de la ciutat.

Pel que fa als actes que s’han organitzat, es reforça la Beatufarra amb la participació de tres entitats de la ciutat que, en paraules de la regidora Palau, hi donaran una nova empenta festiva. Es farà el 3 de novembre a les 22 h a les escales de la catedral, amb la invocació del Beatusaure i el Corre-xuixos pel Barri Vell.

A part dels actes musicals (la programació musical es va presentar fa uns dies, vegeu l’edició d’El Punt Avui de Girona del 30 de setembre), les Fires estaran plenes d’activitats molt diverses: cercaviles, jocs, concursos, espectacles, balls, esports... Aquest any es tornaran a fer les lluminàries (1 de novembre a les 19.30 h, amb inici al jardí de la Infància), amb un espectacle nou.

Per als nens hi haurà titelles, contes, jocs tradicionals i populars, circuits d’aventura... Els petits tindran aquest any una novetat en forma d’espais familiars, a la plaça de Santa Susanna i a la plaça de Salvador Espriu. En aquests espais podran gaudir d’espectacles de teatre, circ, dansa, música... Pel que fa la jornada econòmica de les atraccions, tindrà lloc el 30 d’octubre a partir de les 17 h.

El 28 d’octubre a l’envelat de la plaça Miquel de Palol es farà el sopar popular, seguit d’un ball de l’orquestra Selvatana. Per Sant Narcís se celebrarà la diada castellera amb els Marrecs de Salt (11.30 h a la plaça del Vi) i la cantada d’havaneres amb Terra Endins (19.15 h a les escales de la catedral). El dia de Tot Sants es faran el concurs de colles sardanistes i el concurs individual de sardanes revesses.

Un dels esdeveniments tradicionals de les Fires és la Fira de Mostres. Aquest any es farà entre els dies 28 d’octubre i 1 de novembre, i l’horari serà de les 10 a les 20 h. En un àmbit més popular hi haurà també les fires d’artesania i alimentació en diversos espais de la ciutat i diversos dies, i les habitualment molt concorregudes fires del dibuix i la pintura, a més de la trobada d’artesans, brocanters i antiquaris el dia de Tots Sants.

La programació, detallada, es pot consultar a les xarxes socials, o a través de les aplicacions per a mòbils amb el nom Fires de Girona 2017.

Vint mirades sobre les festes més emblemàtiques de la ciutat

Nuri Forns

El llibre Anar a Fires. Mirades Creuades (I), que es va presentar ahir al saló de plens de l’ajuntament de Girona, trenca amb la línia dels últims anys seguida per l’Ajuntament de Girona, i posa el focus en la creativitat. Així ho va explicar el cap del Servei de Gestió Documental, Arxiu i Publicacions de l’Ajuntament, Joan Boadas, en gran mesura responsable del projecte. I és que si en els últims anys els llibres que s’editaven per Fires se centraven en el patrimoni i la història de la ciutat de Girona, en aquest cas s’ha apostat per fer un projecte més vinculat a la creació, un suggeriment –va dir Boadas– que li va fer l’any passat l’alcaldessa, Marta Madrenas.

El resultat d’aquest gir en la línia clàssica dels últims anys és un llibre coral que s’ha fet a moltes mans: deu escriptors i deu il·lustradors, que van compartir ahir les seves experiències en la presentació. Es va buscar, segons Boadas, emparellar escriptors més consolidats amb il·lustradors “emergents”, i buscant l’equilibri entre dones i homes. L’any vinent, va indicar l’alcaldessa, la idea és que sigui al contrari: autors novells i il·lustradors més consolidats.

Experiència compartida

A l’acte de presentació hi van assistir molts dels autors i il·lustradors dels deu relats que es recullen al llibre, que van voler explicar com ha estat la seva experiència en aquest projecte, i van oferir als presents un tastet del que podran llegir als relats, explicant com han viscut les Fires de Sant Narcís o com imaginen que podrien haver estat viscudes. Els autors són Narcís Comadira, Núria Esponellà, Josep Maria Fonalleras, Rosa Font, Lluís Muntada, Dolors Garcia, Miquel de Palol, Alícia Kopf, Toni Sala i Eva Vàzquez, i els il·lustradors són Lídia Masllorens, Jordi Serra, Laia Bedós, Francesc Pujol, Maria Alzamora, Marcel Font, Irene Pasqual, Ilich Roimeser, Nirvana Jiménez i Marc Vicenç. L’alcaldessa va descriure el llibre com un “maridatge entre autors i il·lustradors”, i va fer públic el seu agraïment a tots els qui hi han participat. “No tinc paraules per agrair aquesta feina tan magnífica”, va dir, i va qualificar el llibre, entre altres adjectius, de “delicadíssim i encantador”.

Firaires, mobilitat i el ‘No és no’

Aquest any les caravanes dels firaries es mantindran finalment dins la Devesa. No serà, però, el cas dels vehicles de gran tonatge que serveixen per traslladar i muntar les atraccions. L’Ajuntament facilitarà als firaires informació de zones a l’entorn de la ciutat on podran aparcar els seus vehicles. El que sí que es repetirà és l’oferta de línies de bus nocturnes, un servei que ofereix el Consell Comarcal del Gironès en col·laboració amb els ajuntaments de la comarca. Hi haurà busos d’anada i tornada des de la majoria dels municipis del Gironès. L’any passat es va iniciar també una campanya contra els comportaments sexistes i l’assetjament sexual a les Fires de Girona, la campanya No és no. No facis el borinot. L’alcaldessa de Girona i la regidora de Dinamització del Territori van explicar ahir que es repetirà l’experiència, però que es vol anar més enllà. Segons van dir, la campanya d’aquest any no es limitarà a les Fires, sinó que s’estendrà més enllà en el temps. Els pròxims dies n’explicaran els detalls.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia