Patrimoni

Cultura

“El paisatge està en crisi perquè la fotografia també ho està”

Joan Fontcuberta va inaugurar ahir a Girona el primer seminari biennal ‘Paisatge i imatge’

Només a Snapchat es pugen cada dia més de 1.000 milions d’imatges i més de 10.000 milions de vídeos. A Facebook, 300 milions (unes 136.000 cada minut). A Instagram, 55 milions... Si ens dediquéssim només un segon a mirar aquestes imatges, necessitaríem 50 anys per veure el que es publica en un sol dia. Un ingent magma digital que, com sentencia Joan Fontcuberta ja fa temps, ha matat la fotografia. No obstant això, i encara que sembli contradictori, el prestigiós fotògraf, docent i crític continua demostrant que la fotografia és més viva que mai analitzant com ho fa ell en aquesta era que ell anomena de “la postfotografia” amb lliçons magistrals com la que va oferir ahir en la sessió inaugural del primer seminari biennal Paisatge i imatge, que té lloc fins avui a l’EspaiCaixa de Girona. Amb un aforament ple, amb més de 140 inscrits, Fontcuberta va obrir la primera jornada d’aquest congrés –que organitzen conjuntament el Centre de Recerca i Difusió de la Imatge (CRDI) i l’Observatori del Paisatge de Catalunya–, dedicada íntegrament a la fotografia, però amb la voluntat de conèixer i analitzar, en les pròximes edicions, el rol del paisatge en altres camps com ara el videoart, el cinema, la imatge virtual, els videojocs i la publicitat.

Després de sentenciar que “el paisatge està en crisi perquè la fotografia està en crisi” i desplegar un ampli ventall d’artistes que es dediquen a analitzar, estudiar o fins i tot alterar el paisatge a través de la fotografia –bé, la postfotografia–, el seminari va continuar estructurat en tres blocs. El primer, moderat per Joan Nogué, centrat en la fotografia com a eina per interpretar i gestionar el paisatge, amb la participació destacada de la geògrafa Laurence Le-Du-Blayo, que va exposar la incorporació de la fotografia com a principal eina de l’administració francesa. A la tarda, moderat per Joan Boadas, el segon bloc es va dedicar a les noves perspectives en la gestió de la imatge, entre altres continguts, amb un avançament en primícia del nou Arxiu d’Imatges de l’Observatori del Paisatge de Catalunya.

Per avui, com a tercer i últim bloc, i coincidint amb el Dia Europeu del Paisatge, hi ha previstes sessions sobre la nova fotografia del paisatge, que moderarà Pere Sala, i en què participaran fotògrafs contemporanis dedicats al gènere paisatgístic des de diversos àmbits.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

còmic

El Manga Barcelona celebra 30 edicions amb un cartell de Naoki Urasawa

barcelona
ÒPERA

Ollé aixeca l’òpera de Xostakóvitx com a ‘thriller’ per empoderar la dona

BARCELONA
música

Ramoncín i Marky Ramone actuaran a La Mirona, que obrirà el curs amb el segon Mirorock

salt
Cultura

Mor als 43 anys el DJ i productor musical barceloní Víctor Palomo

música

Les festes de la Mercè homenatjaran Zeleste amb un gran concert

barcelona
cinema

‘Segundo premio’, d’Isaki Lacuesta i Pol Rodríguez, lluitarà pels Oscar

Barcelona

Juls publica ‘Papallones’, el primer single del seu àlbum de debut

GIRONA
TEATRE

La Sala Beckett s’abona a la comèdia àcida

BARCELONA
Música

Marc Lloret: “El sector musical català s’ha rejovenit a l’escenari i a les oficines”

VIC