Teatre

teatre

Del somni fèrtil al malson

‘Parlàvem d’un somni’ fa reviure 35 anys més tard al TNC la conversa entre Capmany i Maragall

Jordi Coca adapta l’entrevista transcrita dels dos personatges en què es debat sobre cultura i política

El director i autor de la dramatúrgia Parlàvem d’un somni, Jordi Coca, comprova com un discurs històric retrona com una tempesta en l’actualitat política catalana d’avui. La discussió sobre la ciutat que volen reconstruir, emparant-se amb els Jocs Olímpics, però sempre des de bases com la llengua i la cultura, té avui uns contrastos amb els hereus polítics d’aquesta parella de personatges que es respecten, des de la diferència. L’obra s’estrena dijous i es podrà veure fins al 26 de novembre a la Sala Tallers del TNC. Anna Güell (Maria Aurèlia Capmany) i Òscar Intente (Pasqual Maragall) intervenen en aquest diàleg fictici, que arrenca d’una entrevista transcrita però que s’amplia amb material posterior. Sense pretendre imitar-los, defensen uns personatges estimats, encara avui.

Coca admet que avui les rèpliques entre una adulta Maria Aurèlia Capmany, nomenada regidora de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona, i un jove Pasqual Maragall, que acaba de guanyar les seves primeres eleccions, 35 anys més tard són de reveladora actualitat. A la sentència de l’alcalde que “s’ha passat la pàgina” de la Transició, per exemple, Capmany li qüestiona si “s’ha passat bé, aquesta pàgina”. La relació entre Catalunya i Espanya ve motivada per la diferent manera d’interpretar l’Oda a Espanya de Joan Maragall, l’avi de l’alcalde. Coca (i també la fotògrafa Pilar Aymerich, que vesteix el vestíbul amb les fotos que es van fer tots dos personatges per il·lustrar el primer volum de Diàlegs a Barcelona) recorda que en aquella època es va produir una trobada entre els intel·lectuals que tornaven de l’exili, els que sortien de la resistència des del seu exili interior i els joves. Els escriptors els van rebre amb els braços oberts. Pensaven que la cultura catalana acabaria amb ells, i van celebrar una nova generació que els prenia el relleu. Tot i les diferències, els rebien amb els braços oberts i disposats a ajudar-los.

També té prevista una petita gira per Tordera (18 de març), Lleida (22 de març), Sant Joan Despí (23 de març) i Sant Andreu de la Barca (24 de març), en col·laboració amb Teatres en Xarxa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cultura

Personatges de tres obres de Guimerà a la façana de la Casa Mural del Vendrell

El Vendrell
figueres

Dibuixos del Dalí adolescent per commemorar els 120 anys del seu naixement

FIGUERES
lletres

Núria Cadenes, Jordi Masó i Maria Mercè Roca, finalistes del Llibreter

barcelona
ART

Les Bernardes ofereix una mirada a la cultura africana

Salt
cinema

DocsBarcelona, documentals que destrueixen els estereotips

barcelona
cinema

Una nova generació de simis regna al planeta Terra

Barcelona
Patricia López Arnaiz
Actriu

“Deixar les víctimes soles és una forma d’agressió”

Barcelona
Mireia Freixa
Historiadora de l’art

“El patrimoni només es preservarà si la gent se l’estima”

Terrassa
HISTÒRIA

Isabel Vila, la primera sindicalista i pionera de l’educació femenina

Girona