cultura

Da Vinci de rècord

Amb 382 milions d’euros, Leonardo supera el preu de venda més alt d’un quadre, fins ara d’un Picasso

El Renaixement ha renascut. Una obra d’aquest període artístic ha superat el rècord de qualsevol quadre venut mai en subhasta.

El retrat de Crist Salvator Mundi, pintat per Leonardo da Vinci, va assolir ahir una xifra rècord de venda de 450,3 milions de dòlars (382 milions d’euros) en una subhasta celebrada a la casa Christie’s de Nova York. El rècord anterior el tenia l’obra Les femmes d’Alger de Pablo Picasso, venuda per 179,4 milions de dòlars el 2015.

La casa subhastadora havia fixat en una xifra aproximada de 100 milions de dòlars el preu que podria pagar-se per l’obra, però les previsions es van multiplicar per quatre.

Christie’s només ha revelat que el comprador és un col·leccionista privat europeu, però alguns mitjans l’han identificat com el multimilionari rus Dmitry Rybolovlev. El comprador ha participat en la licitació per via telefònica.

El retrat restaurat és una representació etèria de Jesús que data d’aproximadament l’any 1500 i és un dels menys de 20 quadres coneguts de l’artista del Renaixement que encara existeixen.

Registrada per primera vegada en la col·lecció privada del rei Carles I, l’obra va ser subhastada el 1763 abans de desaparèixer fins al 1900, quan s’havia repintat el rostre i el cabell de Crist, una pràctica “força comuna” anteriorment, segons Alan Wintermute, especialista sènior de Christie en pintures dels antics mestres.

Venuda a Sotheby’s a un col·leccionista nord-americà el 1958 per només 45 lliures (uns 126 dòlars en aquell moment), va tornar a oferir-se el 2005 com una còpia de l’obra mestra. El nou amo va començar el procés de restauració i després d’uns sis anys d’investigació el quadre va ser autenticat com l’obra mestra de Da Vinci de més de 500 anys d’antiguitat i exposat a la National Gallery de Londres, que en va confirmar l’autenticitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Lluís Riera
Novel·lista

“Volia escriure un ‘thriller’ negre i cru ambientat a la Catalunya interior”

Barcelona
MÚSICA

Músics d’Els Pets, Umpah-Pah, Sopa de Cabra i Lax’n’Busto homenatjaran Marc Grau

barcelona
CRÒNICA

Lucia Fumero enamora a Vic amb el seu ‘Folklore’

art

Sala Dalmau, 45 anys i com el primer dia

barcelona
còmic

El Manga Barcelona celebra 30 edicions amb un cartell de Naoki Urasawa

barcelona
ÒPERA

Ollé aixeca l’òpera de Xostakóvitx com a ‘thriller’ per empoderar la dona

BARCELONA
música

Ramoncín i Marky Ramone actuaran a La Mirona, que obrirà el curs amb el segon Mirorock

salt
Cultura

Mor als 43 anys el DJ i productor musical barceloní Víctor Palomo

música

Les festes de la Mercè homenatjaran Zeleste amb un gran concert

barcelona