Patrimoni

Cultura

Tàrrega vol saber més sobre el seu castell medieval

Comença una nova campanya d’excavacions arqueològiques, que continua la de fa tres anys i pretén definir-ne l’antic perímetre

L’Ajuntament treballa en un pla d’usos amb la intenció d’obrir-lo com a espai de passeig i mirador

Tàrrega vol conèixer més a fons l’estructura del seu castell medieval que, dalt del turó, és segurament l’edifici més antic de la ciutat. Les excavacions arqueològiques del 2014 es van centrar en la vessant sud de la fortificació i ahir es va presentar una nova campanya que els dona continuïtat. Aleshores es va aconseguir delimitar l’antic perímetre, amb la descoberta de les estructures d’un mur de tancament anterior al segle XV.

Els treballs, adjudicats a l’empresa Iltirta i que tenen una subvenció de 35.000 euros de la conselleria de Cultura, actuen sobre una superfície de 1.820 m². “El castell era més gran del que ens pensàvem i ara volem acabar de documentar les diverses estructures sorgides el 2014 del segles XIV i XV o bé veure si se n’han conservat de més antigues”, explica Oriol Saula, el director tècnic del Museu Comarcal de l’Urgell. El castell està considerat l’origen de la vila medieval targarina, i durant les anteriors excavacions també es van localitzar tres sitges exteriors amb fragments ceràmics d’època ibèrica. Aquest fet demostrava que el turó fou habitat abans de la primera fortificació que el coronà, que era sarraïna. Les sitges, originalment dipòsits de gra o altres aliments, acaben esdevenint abocadors amb el pas del segles i acostumen a ser una rica font d’informació sobre la història i els usos dels edificis. Per això, la nova campanya d’excavacions treballarà per localitzar sitges més antigues.

En els darrers anys, l’Ajuntament de Tàrrega ha conservat les estructures més destacades de l’interior del castell. Entre altres, s’aixecà un mur de pedra vista de 16 metres per reforçar el talús sobre el qual s’aixeca el castell.

L’actual planta ocupa 1.300 metres quadrats, i està declarada bé cultural d’interès nacional. El recinte està tancat al públic, però l’Ajuntament de Tàrrega fa temps que té pensat obrir-lo al públic. L’alcaldessa, Rosa Maria Perelló, que va visitar ahir les excavacions, ho va explicar així: “Volem que sigui una zona de gaudi i passeig per a la ciutat. Aquests anys ens hem dedicat a refer-ne espais, que encara no podem obrir al públic, però la intenció és que estiguin plenament a disposició de la ciutadania.” El consistori treballa en un pla director d’usos, pas previ per després habilitar-ne un espai de passeig i un mirador.

LA XIFRA

1.820
metres quadrats
és l’àmbit d’excavació d’aquesta segona campanya al vessant sud del castell de Tàrrega.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona
Blaumut
Grup barceloní de pop, acaba de publicar el ‘Capítol 1’ del seu nou disc, ‘Abisme’

“Ara hi ha un consum excessiu de tot, sense gaudir de res”

Barcelona
girona

Torna ‘La consueta de sant Jordi’

girona
MÚSICA

La Franz Schubert Filharmonia presenta la nova temporada

BARCELONA
Crítica

Un guant

guardó

Gemma Lienas rep el Premi Cedro per la defensa dels drets d’autor

madrid
cinema

BCN Film Fest premia ‘El destino de Maya’

barcelona
Cultura

Mor Helen Vendler, crítica de gran influència

TEATRE

El Maldà canta Pau Riba i Malvido interpel·lant els joves

BARCELONA