Patrimoni

Castell de Calonge: recta final

actuació

S’inicia la segona fase, que deixarà el castell a punt per a la museïtzació

La reforma del castell és una peça clau per a la dinamització del municipi

El castell ha de funcionar com un centre per atraure visitants

La reforma del castell de Calonge és a la recta final, i ja només faltaran els projectes de museïtzació i les golfes. El castell arriba, doncs, al final d’un procés que permetrà tenir operatiu un equipament que, si bé és propietat de la Generalitat, s’ha de convertir en un referent al conjunt del Baix Empordà, ja que donarà cabuda al Centre d’Interpretació de les Gavarres, i en un element clau per a la promoció del nucli. L’alcalde, Jordi Soler, destaca: “Aquesta segona fase de les obres del castell ens permetrà deixar l’edifici gairebé acabat. Només quedarà pendent una actuació a les golfes. El nostre objectiu és poder finalitzar aquestes obres abans de l’estiu.”

La segona fase del projecte, de fet, ja està en marxa. L’Ajuntament va adjudicar tant les obres d’aquesta segona fase, que permetran acabar els diversos espais pendents d’aquest monument, com els treballs de tecnificació de les sales que es van reformar en una primera fase. En total, s’inverteix més de mig milió d’euros en la culminació de les obres d’aquest monument, així com en la tecnificació de les diverses sales per poder-les utilitzar per fer conferències, exposicions i presentacions. La segona fase del projecte executiu de restauració del castell de Calonge l’ha redactat l’arquitecte Josep Maria Esquius i té un pressupost d’execució de 397.218 euros. D’altra banda, el projecte de tecnificació del castell té un pressupost d’execució de 216.354 euros.

Totes les sales

L’objectiu és deixar enllestides gairebé totes les sales del castell de Calonge, un edifici de més de 1.500 metres quadrats construïts, per tal que es pugui utilitzar de manera còmoda per fer diverses activitats. Només quedarà pendent, doncs, l’adequació de les golfes i de l’antic edifici de cultura annex al castell, espais que es faran en una tercera fase, però que van a part del projecte que permet desplegar el potencial del castell. “El castell és per a nosaltres un projecte estratègic, perquè la reforma i la museïtzació posterior permetran que aquest monument funcioni com un centre d’atracció de visitants que revitalitzi el centre històric de Calonge”, destaca Soler, que hi afegeix: “Tot això ja ho hem demostrat en els últims estius, amb l’organització d’exposicions d’art de qualitat que han funcionat molt bé i que han tingut una molt bona afluència de públic.”

En total, entre les obres de tecnificació de les sales i les obres de reforma, els treballs tindran un cost de 537.27 euros, finançats en bona part per l’Ajuntament, que té la cessió d’ús del castell, amb la col·laboració de la Diputació de Girona, que finançarà 150.000 euros de la tecnificació del castell, i la Generalitat de Catalunya, propietària de l’edifici, que hi aportarà 91.637 euros.

Les obres es duran a terme a la sala Major, en diversos accessos, en sales de la planta situada sota la coberta, a la nova sala de l’antic pati d’armes, a la terrassa que cobreix aquest espai, a l’edifici annex on hi havia l’arxiu municipal, a la torre quadrada i a les cavallerisses.

La torre quadrada

El projecte també intervindrà a la torre quadrada, la part més antiga del castell de Calonge, on es modificarà l’actual escala de cargol central. Al pis inferior, el tram d’escala es retirarà, i al pis superior es retallarà per poder disposar de més espai. També s’actuarà a l’edifici annex al castell, conegut com l’edifici de cultura, on s’obrirà un accés que l’uneixi a l’edifici del castell, i alhora s’adequarà l’escala.

Un espai per reflexionar sobre les Gavarres

J.T

El castell donarà cabuda al Centre d’Interpretació de les Gavarres, que es perfilarà com un eix de col·laboració entre els pobles i museus de la comarca. A més de les sales d’exposicions, es preveu un espai per a la història local.

Ara, per avançar i deixar enllestida l’actuació, les principals obres consistiran a adequar la nova sala de l’antic pati d’armes, i també la part situada al fons de les antigues cavallerisses. En el primer cas, les obres permetran crear un accés més ampli, així com acabar el sostre amb bigues a la vista.

Al primer pis, les obres permetran millorar la sala Major, ja reformada en la primera fase, amb la instal·lació d’un revestiment de fusta a la paret del fons de la sala, així com la instal·lació de dues baranes per millorar la seguretat dels accessos. Aquest espai, situat a la planta noble de l’edifici, també es tecnificarà perquè es pugui utilitzar com a sala de presentacions i conferències. En aquest cas, la sala es concebrà amb una única configuració, atesa la seva forma allargada, amb la instal·lació d’un únic projector de grans dimensions en format 16:10. En aquesta primera planta, una altra de les actuacions remarcables serà l’adequació de la coberta de la sala nova. Seguint amunt, les obres arribaran fins a l’última planta de l’edifici, la que està situada sota la coberta. Es generarà, així, una sala amb capacitat per a 60 persones.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

cinema

BCN Film Fest premia ‘El destino de Maya’

barcelona
Cultura

Mor Helen Vendler, crítica de gran influència

TEATRE

El Maldà canta Pau Riba i Malvido interpel·lant els joves

BARCELONA

Mario, Llull i el manuscrit Voynich

Liliana Torres
Directora de cinema

“Les mamíferes no tenim l’instint de ser mares”

Barcelona
Crítica

Les tres vides d’una cantant llegendària

ARTS EN VIU

Una funambulista creuarà la plaça Margarida Xirgu per inaugurar el Circ d’Ara Mateix

BARCELONA

Cines que no són ‘només un cinema’

Barcelona

El cinema comercial no remunta

Barcelona