cultura

García Lorca al descobert

Rafael Inglada i Víctor Fernández fan un recull de 133 entrevistes a Lorca

“A Lorca no li agradava explicar el significat de les seves obres literàries”

Molts de nosaltres coneixem Federico García Lorca com un gran poeta o com un fantàstic creador de peces teatrals, però pocs el coneixen com un personatge públic ja que era poc obert a concedir entrevistes, només ho feia als periodistes en qui més confiança tenia. Més aviat era una persona que es guardava el seu món privat només per a ell. L’escriptor Rafael Inglada i el periodista Víctor Fernández, juntament amb l’editorial Malpaso, han gestat Palabra de Lorca: declaraciones y entrevistas completas, un recull de totes les entrevistes que el poeta granadí va fer al llarg de la seva vida professional, en què acostumava a explicar el significat de les seves creacions en qualitat de dramaturg, “tot i que això no li agradava gaire”, segons afirma Víctor Fernández.

L’autor del llibre explica que “neix d’una idea principal de Rafael Inglada d’investigar sobre els gens republicans de Lorca” i a partir d’aquí tots dos recuperen algunes entrevistes del poeta i decideixen canviar de rumb i buscar les fonts originals i publicar-les totes.

El llibre segueix un ordre cronològic, des de les primeres entrevistes que va fer quan es va iniciar en la carrera de poeta i dramaturg l’any 1922 fins a les últimes que va fer abans que fos assassinat l’any 1936, catorze anys d’entrevistes que ens mostren el Lorca més ambiciós i, a la vegada, més crític amb la seva “competència per omplir els escenaris”, segons el periodista Víctor Fernández. Una edició de 133 entrevistes, moltes de les quals inèdites, que inclou algunes entrevistes que es van publicar de manera pòstuma. Un dels hàndicaps amb què es van topar Rafael Inglada i Víctor Fernández va ser “el fet que el poeta de Granada viatgés sovint a Amèrica del Sud”, sobretot a l’Uruguai i l’Argentina i, per tant, molts dels documents que buscaven eren als arxius i hemeroteques d’aquests països, i va ser gràcies a “amics i seguidors lorquians” que van aconseguir-los. Per sort dels autors, en el procés de documentació, els ha “estat fàcil trobar algunes peces perquè tot està digitalitzat”, però tot i això han hagut d’insistir molt i buscar en llocs on mai s’haurien imaginat trobar alguna cosa de Lorca, com és el cas d’una entrevista que va fer per a Hoja Literaria, una revista editada a Barcelona, però de la qual, després de fer el procés de recerca, només en van trobar un exemplar a la Universitat de Colorado.

Palabra de Lorca es pot considerar una biografia pública del poeta, en lloc de privada. Víctor Fernández creu que el llibre “és una gran peça del mosaic que era Lorca” i que serveix per “formar una memòria del Lorca públic”. S’ha de tenir en compte, però, que “moltes vegades Lorca parlava amb ironia” i no s’han d’interpretar al peu de la lletra les seves declaracions. És aquest un dels motius pels quals no volia fer entrevistes, “perquè en moltes ocasions li tergiversaven les declaracions”. Aquesta edició pretén ser una continuació ampliada amb totes les entrevistes íntegres de la publicació d’Obra completa de Galaxia Gutenberg.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

còmic

El Manga Barcelona celebra 30 edicions amb un cartell de Naoki Urasawa

barcelona
ÒPERA

Ollé aixeca l’òpera de Xostakóvitx com a ‘thriller’ per empoderar la dona

BARCELONA
música

Ramoncín i Marky Ramone actuaran a La Mirona, que obrirà el curs amb el segon Mirorock

salt
Cultura

Mor als 43 anys el DJ i productor musical barceloní Víctor Palomo

música

Les festes de la Mercè homenatjaran Zeleste amb un gran concert

barcelona
cinema

‘Segundo premio’, d’Isaki Lacuesta i Pol Rodríguez, lluitarà pels Oscar

Barcelona

Juls publica ‘Papallones’, el primer single del seu àlbum de debut

GIRONA
TEATRE

La Sala Beckett s’abona a la comèdia àcida

BARCELONA
Música

Marc Lloret: “El sector musical català s’ha rejovenit a l’escenari i a les oficines”

VIC