Lletres

Joan-Lluís Lluís guanya el Sant Jordi amb la ucronia ’Jo sóc aquell que va matar Franco’

Josep Maria Fulquet s’endú el Carles Riba de Poesia amb ’Ample vol de la nit’

El premi Rodoreda és per al recull de contes ’El que pensen els altres’, de Clara Queraltó

El 58è premi Sant Jordi ha en la 67a edició de la Nit de Santa Llúcia de les Lletres Catalanes per a una novel·la que, en paraules del seu autor, és una “venjança literària” contra el dictador espanyol Francisco Franco.

Així ho ha explicat aquest divendres el guanyador del guardó, el nord-català Joan-Lluís Lluís, autor de la ucronia Jo sóc aquell que va matar franco. El text gira al voltant del personatge d’Agustí Vilamat, un home que afirma haver matat el general feixista el 12 de juny de 1940.

L’escriptor ha explicat que està “molt content” per haver rebut el premi però “alhora molt trist” perquè no ha pogut ser el president d’Òmnium, Jordi Cuixart, qui l’ha trucat per anunciar-li que havia guanyat, ja que porta dos mesos empresonat per les mobilitzacions del passat setembre.

El 59è Premi Carles Riba de Poesia ha estat per al poemari Ample vol de la nit, de Josep Maria Fulquet, una obra inspirada en El Paradís perdut de Milton.

La filòloga Clara Queraltó és la guanyadora del 20è Premi Mercè Rodoreda de Contes i Narracions amb el recull El que pensen els altres. El llibre inclou 16 contes que giren al voltant de “personatge esquerdats i aferrats al passat, que es veuen desbordats per la vida i el present els impedeix tirar endavant”, segons explica l’autora.

L’obra guanyadora del 44è premi Joaquim ruyra de Narrativa Juvenil és Negorith, de l’escriptor i guionista Ivan Ledesma.

Totes les obres es publicaran al febrer de l’any vinent, tret de Negorith, que sortirà al març.

El premi Folch i Torres de narrativa infantil ha quedat desert. Segons el jurat, cap de les obres presentades no té les característiques esperades.

Durant la vetllada literària organitzada per Òmnium Cultural també s’ha lliurat a les redaccions de TV3 i Catalunya Ràdio el primer Premi Muriel Casals de Comunicació, que vol donar a conèixer els esforços dels professionals de la comunicació per prestigiar l’ús de la llengua i projectar la cultura dins els Països Catalans. El guardó reconeix els mitjans audiovisuals públics catalans per la seva professionalitat i vocació de servei, per haver-se convertit en un referent informatiu explicant els esdeveniments polítics i socials del país respectant la pluralitat i plantant cara a les pressions i amenaces d’intervenció política.

Òmnium també ha reconegut amb el 31è premi Internacional Joan B. Cendrós l’activista nord-americana i Premi Nobel de la Pau 1997 Jody William pel seu compromís amb la promoció del dret a la llibertat d’expressió i el dret a l’autodeterminació de Catalunya. Williams ha impulsat la carta Whiter now democracy in Spain, signada per 24 premis Nobel, que condemna l’ús de la força per part del govern espanyol el passat 1 d’octubre i demana una mediació per resoldre el conflicte català de manera pacífica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Mario, Llull i el manuscrit Voynich

Liliana Torres
Directora de cinema

“Les mamíferes no tenim l’instint de ser mares”

Barcelona
Crítica

Les tres vides d’una cantant llegendària

ARTS EN VIU

Una funambulista creuarà la plaça Margarida Xirgu per inaugurar el Circ d’Ara Mateix

BARCELONA

Cines que no són ‘només un cinema’

Barcelona

El cinema comercial no remunta

Barcelona

El cinema (d'autor) es fa veure

Barcelona / Los Angeles
Cinema

Belén Rueda i J.A. Bayona animen la recta final del BCN Film Fest

Barcelona
‘thriller’

Un altre líder suec pacifista amb un final tràgic