cultura

“Vida i obra no es fonen”

El poeta i crític Jordi Llavina publica ‘Ermita’, un llarg poema ambientat al paisatge i les seves arrels maternes

El cap de setmana em vaig acostar a Vilafranca per parlar una estona amb el poeta i articulista del nostre diari Jordi Llavina (Gelida, 1968) per parlar del seu nou llibre Ermita (Meteora), un poema llarg d’indagació sobre la pròpia obra i el paisatge de la seva mare. La ciutat celebra la Fira del Gall i mentre caminem cap a casa seva, molts veïns el saluden. M’explica que Ermita és un llibre frontissa i, alhora, central en la seva producció després de la trilogia Vetlla, Contrada i Matí de la mort. Reflexiona sobre l’herència rebuda al mateix temps que fa balanç del que hi ha hagut en aquests primers cinquanta anys de vida; “és el meu títol més destacable. I el més esperançat, també”.

Matisa que es tracta d’un poema únic, de 1.400 octosíl·labs, que descriu l’ascensió a l’ermita de Sant Pere del Puig, a la Selva del Camp. Un poema al·legòric, que entronca amb Matsuo Basho, amb el romanticisme anglès, amb la figura del wanderer: la pujada, plena de detalls de la naturalesa (arbres, insectes, sons, aigua...), es veu interrompuda, o enriquida, una vegada i una altra, per temes diversos, que són els que donen substància al poema: la memòria, la mort, Crist, els fills, les raons de l’escriptura, la llengua... També Crist: “Ens trobem, ell i jo, molt avançat el poema. Soc un descregut que pensa que seria molt bell poder creure. Però que, tot i això, sap que “gemega Crist, i encara tremen / els fonaments del nostre món”.

La relació entre el paisatge i el nucli temàtic a partir del qual explica la pròpia vida és molt estreta: el puig descrit i la vista del Camp que hi ha des d’allà dalt conformen un paisatge entranyable per al poeta, el de les arrels maternes. “Soc penedesenc, però cada vegada valoro més la meva herència selvatana, i aquest poema la reivindica a cada vers.”

Quan li pregunto si vida i obra es fonen, respon sense ambigüitats: “Em fa l’efecte que vida i obra no es fonen —o no es confonen— mai del tot. A Ermita he construït un relat: hi ha un paisatge determinat, però alguns elements són recreats: per referir-me a la por dels infants faig sortir una olivera antiquíssima que té la soca mig balmada. El personatge evocat busca amb la mà per dins el tronc buit: el guia el rampell del nen que tempta el gaudi estrany de tenir por. Doncs bé, aquesta olivera, l’he desterrat d’un camí de bosc de Gelida per endur-me-la a la Selva.” El llibre també arriba enmig del retorn a la docència després de vint anys dedicat al periodisme: “Estic content d’haver tornat a l’ensenyament. Els meus primers sis anys com a periodista radiofònic van ser feliços, però en vaig viure deu més de força amargs. La companyia dels meus alumnes és infinitament més grata que la de la majoria de la gent de la cultura, tan plena d’ínfules i petiteses.”

Ja a casa seva, plena de llibres pels racons més inversemblants, gairebé inventats, li recordo si tornarà a la narrativa. M’explica que la seva filla estudia tercer curs de filosofia i està fent un treball sobre Filosofía y poesía de María Zambrano, on diu que al Romanticisme, poesia i narrativa s’abracen com dos amants que pressenten que la seva unió no serà duradora. Hi coincideix: “Em passa el mateix. He escrit contes i novel·la, tinc una història a mig fer, fins i tot una nouvelle que els de Candaya estaven disposats a publicar. Tot aturat. El meu llenguatge és el de la poesia. No tinc imaginació novel·lesca, tot i que ambiciono escriure una bona novel·la breu, en què pugui deixar dit tot allò que no acabo de poder dir en els versos.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibre

Pere Portabella, reflectit en els seus escrits

barcelona

La nova psicodèlia catalana

Girona
música

Brittain Ashford obrirà el 5è A Peu de Carrer de l’Ateneu 24 de Juny

girona
MÚSICA

El Palau de la Música recorda Juli Garreta i convida Raquel García-Tomás

BARCELONA
Música

L’Empordà Music Festival creix

LA BISBAL D’EMPORDÀ
Cultura

Mor Frank Stella, reconegut pel seu art abstracte i precursor del minimalisme

efemèrides

El Govern commemorarà els centenaris d’Oriol Bohigas i Francesc Candel

barcelona
TEATRE

‘Burro’ reescriu la humanitat amb la mirada de l’animal del camp

BARCELONA
MÚSICA

El Sónar es farà tot a l’Hospitalet de Llobregat a partir del 2026

BARCELONA