cultura

Barnasants, un ‘acte de sobirania’

La 23a edició del festival de cançó porta la històrica Giovanna Marini i ret homenatge a Ramon Muntaner

El figuerenc Joanjo Bosk inaugurarà el Brnasants el 26 de gener a Luz de Gas

“No és un Barnasants normal, sinó complicat per la situació que viu el país”, deixava clar ahir Pere Camps, director d’un festival de cançó d’autor que, més que un festival, ja fa temps que es presenta com a “projecte cultural”. “Quan el teu país és intervingut, no és fàcil concentrar-se ni centrar-se... però cal fer-ho. Una programació, al capdavall, és un acte de sobirania”, va afegir-hi Camps –impulsor, l’any 2003, del concert No a la guerra, així com un llarg reguitzell d’iniciatives més– abans de pronunciar una de les seves frases més cèlebres: “Sense la cultura, ells guanyen. Sempre.”

El nou “acte de sobirania” del Barnasants es plasmarà del 26 de gener al 14 d’abril en més de 110 recitals, en els quals hi sobresurt el que la història Giovanna Marini (Roma, 1937), precursora a inicis de la dècada dels 60, amb intel·lectuals com ara Italo Calvino i Pier Paolo Pasolini, de l’anomenat “cant social”, oferirà el 3 de febrer al Teatre Joventut de l’Hospitalet de Llobregat. “És com una barreja de Violeta Parra i Pete Seeger”, la definia Camps. “Va fer una feina que no havia fet ningú.” Amb un cartell de Júlia Solans que commemora el 15è aniversari de la mort de Manuel Vázquez Montalbán, el Barnasants reconeixerà la figura de Ramon Muntaner, històric de la Nova Cançó, amb un concert amb participació, entre d’altres veus, de Gemma Humet, Roger Mas, Joan Isaac i Enric Hernàez (10 de febrer, Teatre Joventut); farà un homenatge a Manuel de Pedrolo, a càrrec del penedesenc Cesk Freixas (4 de febrer, Casinet d’Hostafrancs); i evocarà les cançons del maig del 1968 amb Joan Isaac (7 d’abril, Teatre Joventut).

Tot i la nodrida presència d’artistes veterans (entre els quals destaca, també, Maria del Mar Bonet, que el maig durà Ultramar a Cuba per via del Barnasants), la 23a edició del festival s’inaugurarà amb l’estrena del nou disc del figuerenc Joanjo Bosk (26 de gener, Joventut) i, fins a l’abril, serà el marc de presentacions dels nous treballs d’Albert Fibla, Jordi Lanuza, Meritxell Gené & Aina Torres, Montse Castellà, Les Kol·lontai i Roger Mas.

El Barnasants té un pressupost de 400.000 euros i se celebrarà en 22 sales de Barcelona, Altafulla, Celrà, l’Hospitalet, Gelida, Terrassa, Sant Llorenç d’Hortons, Castelldefels, Vic i Subirats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Mario, Llull i el manuscrit Voynich

Liliana Torres
Directora de cinema

“Les mamíferes no tenim l’instint de ser mares”

Barcelona
Crítica

Les tres vides d’una cantant llegendària

ARTS EN VIU

Una funambulista creuarà la plaça MargaridaXirgu per inaugurar el Circ d’Ara Mateix

BARCELONA

Cines que no són ‘només un cinema’

Barcelona

El cinema comercial no remunta

Barcelona

El cinema (d'autor) es fa veure

Barcelona / Los Angeles
Cinema

Belén Rueda i J.A. Bayona animen la recta final del BCN Film Fest

Barcelona
‘thriller’

Un altre líder suec pacifista amb un final tràgic