cultura

Un 2018 d’estrelles

Astres pop (Lady Gaga i Bruno Mars), clàssics del rock (Bob Dylan, Roger Waters, i Pearl Jam) i herois del ‘hard’ (Metallica, Kiss, i Guns n’ Roses) visitaran Barcelona

El Sant Jordi rebrà ídols del pop’com l’ex-One Direction Harry Styles i Sam Smith
Liam Gallagher, Chris Robinson, Jake Bugg, Tricky i Stereophonics actuaran en sales

Conscients que l’entrada per a un concert pot ser un regal de Reis o de tió perfecte, les promotores fa temps que no desaprofiten l’ocasió de vendre un bon feix de tiquets coincidint amb les festes nadalenques. D’opcions per al 2018 n’hi ha a cabassos, perquè la nova temporada de concerts a Barcelona, almenys pel que fa a espectacles de gran format, és de les més imponents dels darrers anys.

Xous de mida gran

Lady Gaga, amb els dos concerts reprogramats del Joanne World Tour que s’haurien d’haver fet al setembre, encetarà el 14 i el 16 de gener l’activitat del Palau Sant Jordi. L’oferta d’estrelles pop a Montjuïc es completa amb les visites, al Sant Jordi, de l’ex-One Direction Harry Styles (30 de març), d’Imagine Dragons (6 d’abril), de Lana del Rey (19 d’abril), d’Arcade Fire (21 d’abril) i de Sam Smith (15 de maig), i, a l’estadi olímpic Lluís Companys, de Bruno Mars, una altra vegada amb el 24K Magic World Tour (20 de juny). Shakira, però, una altra diva que va suspendre els seus concerts de la tardor, encara no ha anunciat cap data europea per al 2018. Roger Waters, en el marc d’una gira, Us & Them, en la qual no hi falta cap gran èxit de Pink Floyd (13 i 14 d’abril), Pearl Jam (veterans del grunge que, el 10 de juliol, retornaran a Catalunya després de dotze anys) i el beatle Ringo Starr (26 de juny, al capdavant de l’All-Starr Band i en el marc d’un exultant Festival Guitar BCN 2018) representen, de moment, la quota de clàssics en agenda al Palau Sant Jordi. En aquesta categoria potser caldria afegir-hi l’espectacle Elvis Presley The Wonder of You, amb el rei del rock en una gran pantalla, una voluminosa orquestra i la presència de Priscilla Presley, vídua del cantant (12 de juny).

Clàssics del ‘hard’

Que es preparin la butxaca, d’altra banda, els aficionats al rock dur i al metal. Metallica, el 7 de febrer al Sant Jordi, obrirà una temporada especialment lluïda pels amants del cuir, en la qual sobresurt també la visita de Guns n’ Roses (1 de juliol a l’estadi olímpic, amb Axl Rose, Slash i Duff McKagan compartint novament la banda) i, naturalment, la programació del cada estiu més musculós Rock Fest, que els dies 5, 6 i 7 de juliol durà a Santa Coloma de Gramenet Ozzy Osbourne, Kiss, Scorpions, Judas Priest, Helloween i Megadeth, entre d’altres bandes. Qui no es vulgui esperar fins aleshores, sempre pot anar a veure Accept el 26 de gener a Razzmatazz i Steel Panther, a la mateixa sala, l’11 de febrer.

D’Alborán a Manolo

El Palau Sant Jordi, d’altra banda, i com és habitual, serà seu de moltes gires d’estrelles del pop-rock espanyol, com per exemple les de Fito & Fitipaldis (12 de maig), Vetusta Morla (19 de maig), Dani Martín (26 de maig), Pablo Alborán (8 i 9 de juny), Bisbal (16 de juny), Raphael (28 de setembre) i Manolo García (que el 20 d’octubre hi farà aterrar una gira que haurà començat el 6 d’abril a l’Auditori de Girona).

Dylan, per fi, al Liceu

La música del 2018, d’altra banda, tindrà el Nobel de literatura Bob Dylan entre els noms propis. El seu debut al Liceu tindrà lloc els dies 30 i 31 de març, com a part d’un Guitar BCN que, aquests pròxims mesos, també durà els escocesos Deacon Blue (que l’1 de febrer al Barts, oferiran el seu primer concert a Catalunya des del 1993), Benjamin Clementine (21 de març, Razzmatazz), l’aliança entre el guitar hero Joe Satriani, John Petrucci i Uli Jon Roth (7 de abril, Auditori del Fòrum), Asaf Avidan (26 d’abril) i Angel Olsen (9 de maig), així com l’estrena del nou disc dels osonencs Obeses (20 d’abril, Barts) i dues de les parelles de moda de la música feta al país: Rosalía & Refree (1 de març, Palau de la Música) i Maria Arnal & Marcel Bagés (3 de març, Tívoli). Per la seva part, el Mil·lenni, una altra de les programacions destacades del primer semestre d’any a Barcelona, proposa en la seva 19a edició noms com els de Vintage Trouble (9 de gener, Apolo), Carla Bruni (12 de gener, Palau), Michael Nyman (17 de febrer, Palau), 2 Cellos (12 i 13 de maig, Auditori Fòrum) i Jethro Tull (22 de maig, Palau).

El Festival Suite, al Gran Teatre del Liceu, té lligats artistes com Els Amics de les Arts (23 de gener), Gregory Porter (16 de març), el cantant de Spandau Ballet Tony Hadley (23 de març) i Norah Jones (5 d’abril). I el seu festival germà, el Room, simultani aquesta vegada a Madrid, durà a Razzmatazz músics com Kiko Veneno (9 de març), Mishima (13 d’abril) i Amy MacDonald (14 d’abril). El Barnasants, finalment, amb més d’un centenar de recitals a la graella, presentarà l’històrica cantant italiana Giovanna Marini (3 de febrer, Teatre Joventut de l’Hospitalet de Llobregat) així com un homenatge al cantautor Ramon Muntaner (10 de febrer, Teatre Joventut) i l’estrena de Parnàs, el nou disc de Roger Mas (16 de març, L’Auditori).

Festivals per tot el país

Quant a festivals arreu del territori, destaquen l’Strenes de Girona (amb visites, entre el 24 de març i l’1 de maig, de Luz Casal, Xavi Sarrià, Roger Mas, Morcheeba i Joan Dausà, que començarà a fer girar el disc Ara som gegants); el Músiques Sensibles de Lleida (amb el guitarrista ucraïnès Estas Tonne l’11 de març); el Black Music Festival de Salt (amb el guitarrista Eric Gales, el 3 de març, i un clàssic majúscul del soul: Martha Reeves & The Vandellas, dues setmanes després); el Festival de Jazz de Terrassa (amb Steve Kuhn, Nnenna Freelon, Terence Blanchard & The E-Collective i Uri Caine entre el 7 i el 24 de març) i el badaloní Blues & Ritmes entre el 16 i el 25 del mateix mes, amb noms com els de Rachid Taha, Jim Lauderdale i The James Hunter Six.

L’oferta en sales barcelonines, independentment de festivals, també presenta un reguitzell de noms a tenir en compte: Alt-J (8 de gener, Sant Jordi Club), Clap Your Hands Say Yeah (13 de gener, Apolo), Goran Bregovic (15 de gener, Apolo), Stereophonics (1 i 2 de febrer, Apolo), Jake Bugg (8 de febrer, Apolo), Colter Wall (9 de febrer, Rocksound), Liam Gallagher (24 de febrer, Razzmatazz), Tricky (4 de març, Bikini), Chris Robinson Brotherhood (6 de març, Bikini)), Cindy Wilson de The B-52’s (8 de març, Marula) i Machine Head (7 d’abril, Razzmatazz).

Gorillaz i David Byrne, en festivals

El Primavera Sound –entre el 30 de maig i el 2 de juny– és l’únic dels grans festivals de l’estiu a Barcelona que no ha anunciat encara cap nom del cartell (tot i que deu persones, fruit d’un concurs organitzat pel festival van poder conèixer-lo fa alguns dies amb exclusivitat i amb la promesa de confidencialitat). La resta d’esdeveniments, però, ja fa dies que han revelat alguns dels seus caps de cartell. El Sonar, previst per als dies 13, 14 i 15 de juny, ja ha fet saber que tindrà als Gorillaz de Damon Albarn i Jamie Hewlett, els retornats LCD Soundsystem i el discjòquei i productor Diplo. Coincidint amb el seu vint-i-cinquè aniversari, i en el marc d’un dels seus clàssics cops d’efecte, el festival de música electrònica ha enviat a l’espai exterior trenta-tres peces de música de Richie Hawtin, Jean Michel Jarre i Laurent Garnier, entre d’altres artistes habituals del festival, amb l’objectiu de “buscar vida extraterrestre”.

Més festivals: el Cruïlla, al Parc del Fòrum, rebrà entre els dies 7 i 8 de juliol l’ex-Talking Heads David Byrne, Damian JR Gong Marley, Izal, Bomba Estéreo i Joana Serrat. Abans, però, farà la segona edició del Cruïlla de Primavera, amb l’estrena del nou disc d’Els Catarres (6 d’abril, Poble Espanyol). El Vida, a Vilanova i la Geltrú, festejarà el seu cinquè aniversari entre el 28 de juny i l’1 de juliol amb Franz Ferdinand, Iron & Wine, Calexico, St. Vincent i Nick Mulvey. El Canet Rock, el 7 de juliol, té anunciats Macaco, La Raíz i Sense Sal. El Clownia, entre el 28 de juny i l’1 de juliol a Sant Joan de les Abadesses, rebrà Amparanoia i Txarango. Pel que fa als festivals d’estiu a comarques gironines, Porta Ferrada, a Sant Feliu de Guíxols, convidarà Jack Johnson (13 de juliol) i Pablo Alborán (7 d’agost), i Peralada, el tenor Jonas Kaufmann (28 de juliol).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia