Cinema

Els Gaudí dels 10 anys

‘Incerta glòria’, d’Agustí Villaronga, i ‘Estiu 1993’, de Carla Simón, són les pel·lícules favorites als premis del cinema català, que s’entregaran al gener

Tal com era d’esperar, Incerta glòria, d’Agustí Villaronga, i Estiu 1993, de Carla Simón, són les pel·lícules amb més opcions d’acumular premis en la propera edició –la desena– dels premis Gaudí, que se celebrarà el 28 de gener. Amb setze nominacions, Incerta glòria iguala el rècord que el 2012 va obtenir Eva; el fet de tenir un repartiment més extens i amb efectes especials ajuda que tingui més nominacions que Estiu 1993, que en té catorze i que arriba als Gaudí després d’un triomfant recorregut per festivals internacionals.

El duel entre Incerta glòria –obra d’un realitzador ja veterà– i Estiu 1993 –signada per una debutant– ho és també, d’alguna manera, entre dues concepcions diferents i complementàries d’un possible cinema català. D’una banda, una producció de pressupost generós que cada cop serà més difícil d’abordar a causa de la complicada situació econòmica que travessa TV3 i de la supressió de la taxa a les operadores d’internet. De l’altra, una pel·lícula intimista que treu partit de recursos modestos bevent de certa tradició del cinema català de fer de la necessitat, virtut. Totes dues competiran pel Gaudí a la millor pel·lícula, juntament amb el drama Brava, de Roser Aguilar, i l’experiment La película de nuestra vida,opera prima d’Enrique Baró i Ubach.

Curiosament, les dues pel·lícules que van darrere, Incerta glòria i Estiu 1993, pel que fa a la quantitat de nominacions coincideixen en el fet de ser coproduccions rodades en anglès –almenys en part– a Gran Bretanya: La librería, d’Isabel Coixet, amb dotze, i Tierra firme, de Carlos Marqués-Marcet, amb onze. Totes dues competeixen pel Gaudí a la millor pel·lícula en llengua no catalana amb la iniciàtica Júlia ist, el debut de la jove Elena Martín, i la comèdia musical La llamada, de Javier Ambrossi i Javier Calvo.

Les nominacions als Gaudí es van fer públiques ahir en un acte de lectura presentat pels actors Àlex Brendemühl i Nora Navas. En aquest acte, la presidenta de l’Acadèmia del Cinema Català, Isona Passola, va recordar que “ja fa deu anys que existeixen els Gaudí i deu anys que fem la gala d’entrega. Vam començar amb la valentia de quatre il·luminats i ara ja tenim una Acadèmia de nivell europeu que, a més d’entregar aquests premis, fa moltes altres activitats”. Una de les novetats que va destacar Passola és “que el públic pugui votar el seu premi”, per tal que els espectadors facin seu el cinema català.

El presentador de la gala serà l’actor David Verdaguer, que està nominat com a millor actor protagonista per Tierra firme i com a millor actor de repartiment per Estiu 1993. Verdaguer va subratllar que “presentar una gala sempre és una responsabilitat, i més si és la dels deu anys”. El director de la cerimònia serà el mateix que en les darreres edicions, Lluís Danès, i Verdaguer diu que “esperem sumar el seu món més poètic i el meu més cabró”. La producció de la gala és d’El Terrat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ÒPERA

La directora Emma Dante castiga el ‘bullying’ a ‘La cenerentola’ de Rossini

BARCELONA
cinema

Pablo La Parra Pérez, nou director de la Filmoteca de Catalunya

Barcelona

Nou programa d’arts per quan tanqui Can Maristany

SANT CUGAT DEL VALLÈS

Un renovat Aplec de la Salut reviu la llegenda de la pesta

SABADELL
TEATRE

Chévere incorpora llenguatge per a sords i cecs a ‘Helen Keller: a muller marabilla’

BARCELONA
J.M. Codina Tobias
Novel·lista

“La felicitat fa basarda perquè mena cap a una sensació de buit”

Barcelona
música

Un infart acaba amb Steve Albini, monument del rock alternatiu

girona
Cultura

Mor Jacobo Rauskin, poeta paraguaià d’àmplia trajectòria professional

art

L’art alliberador de Jordi Colomer, al Macba

Barcelona