cultura

Literatura

Mor Sue Grafton

L’escriptora nord-americana de misteri, que tenia càncer, es va fer famosa amb la sèrie de novel·les de l’alfabet, protagonitzades per la detectiu Kinsey Millhone

La nord-americana Sue Grafton, una de les escriptores de novel·la negra de més èxit a escala internacional, va morir ahir als 77 anys a la localitat californiana de Santa Barbara a conseqüència d’un càncer, segons va anunciar la seva filla, Jamie Clark. La fama de Grafton com a autora de misteri li provenia de la sèrie de llibres que començaven, cadascun, per una lletra de l’abecedari. L’última obra publicada per Grafton, que feia un parell d’anys que lluitava contra el càncer, va arribar l’agost passat i era la novel·la dedicada a la lletra Y (Y is for Yesterday). La sèrie, doncs, queda pendent de l’última lletra, la Z, que era previst que veiés la llum el 2019 amb el títol Z is for Zero.

La col·lecció Alphabet Series seguia els casos de la detectiu privada Kinsey Millhone i estava ambientada a la ciutat fictícia de Santa Teresa. La primera novel·la de la sèrie va arribar l’any 1982, amb el títol d’A is for Alibi i durant tots aquests anys es van publicar M is for Malice, H is for Homicide o V is for Vengeance, entre alguns dels més destacats. Per la seva banda, Edicions 62 va traduir al català els títols A d’Adulteri (2001), B de Bèsties (2002), P de Perill (2002), Q de Qui (2003), S de Silenci (2007) i T de Trampa (2007).

Sèrie inacabada?

En un principi, Y is for Yesterday és l’últim llibre publicat per Grafton i, segons la seva família, podria molt ben ser el colofó de la sèrie d’obres que han fet famosa l’escriptora. En aquest sentit, Grafton no era gens partidària que cap altre autor reprengués el seu personatge. Així mateix, tampoc no li feien gaire gràcia les possibles adaptacions televisives o cinematogràfiques de les seves novel·les.

Curiosament, Grafton, nascuda el 24 d’abril de 1940 a Kentucky i llicenciada en literatura anglesa, havia treballat com a guionista de televisió i de cinema, abans d’emprendre la seva particular aventura en el món de la literatura de misteri.

Convidada a BCNegra

La sèrie Alphabet Series va proporcionar a Grafton una fama important més enllà del món anglosaxó, ja que els seus llibres han arribat a vint-i-vuit països i han estat traduïts a vint-i-sis idiomes diferents. Així mateix, també va rebre diversos guardons, com ara el premi Anthony Award i tres Shamus Awards. A més, Grafton també va ser una de les il·lustres convidades del festival BCNegra de la capital catalana, en el seu desè aniversari, el 2015. La visita li va servir, entre altres coses, per presentar un dels últims llibres de la sèrie: W de Whisky.

Amb la mort de Grafton no només desapareix una escriptora original i prolífica, sinó una Kinsey Millhone que ja és a l’olimp dels detectius.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia