Cultura

La tempesta perfecta

Els productors i l’Acadèmia adverteixen del risc de paràlisi dels rodatges catalans per les retallades a la producció externa de TV3 i l’anul·lació de la taxa a l’ADSL

“El cinema en català queda tocat i enfonsat”, diu la presidenta de l’Acadèmia, Isona Passola
“De Madrid ens ataquen, però aquí es prenen decisions equivocades”, diu Masllorens

“És la tempesta perfecta” i “el cinema en català queda tocat i enfonsat”. Amb aquesta contundència s’expressen dos dels màxims representants del cinema del país: Raimon Masllorens, president de Proa, la federació d’associacions de productors audiovisuals de Catalunya (que aplega unes 160 empreses), i Isona Passola, presidenta de l’Acadèmia del Cinema Català (ACC).

Fan referència a les conseqüències de dues situacions que afecten greument la producció audiovisual: la reclamació per part del govern estatal de 30 milions d’euros en concepte d’IVA a TVC, que posa en perill tota la producció externa de la televisió pública catalana, i la sentència del Tribunal Constitucional que, el juliol passat, va anul·lar la taxa als operadors d’internet.

“La paraula col·lapse no em sembla exagerada. És totalment acceptable per descriure la situació –opina Raimon Masllorens–. A partir d’ara, parlaré de la tempesta perfecta. Ens han paralitzat la taxa; aquests diners no hi són per al 2018 i a Televisió de Catalunya ens ha dit que no hi haurà ni un duro i que aturaran totes les produccions associades. No van de broma: ja s’ha rescindit el contracte d’un programa que s’havia de fer fins al mes de juliol.”

A Isona Passola, presidenta de l’ACC, la situació li sembla igualment greu: “El cinema entrarà en col·lapse. Si aquest país aposta per la modernitat, necessita un audiovisual potent; tots els joves s’estan comunicant amb el llenguatge audiovisual. El problema és que no col·lapsarà l’audiovisual, el que col·lapsarà és la modernitat del país.”

Per la productora i directora, “el cinema en català queda tocat i enfonsat, i el cinema que es fa a Catalunya en altres llengües queda molt tocat.” Les conseqüències lingüístiques són greus: “TV3 apostava molt fort per unes quantes pel·lícules i això permetia fer-les amb cara i ulls, pressupostàriament. Un productor tenia TV3 i se’n podia anar a Antena 3, Telecinco o Movistar. Això permetia fer pel·lícules en català amb un estàndard mitjanament europeu. Crec que desapareixen definitivament les pel·lícules rodades en català.”

Setze milions menys

Masllorens xifra els efectes de l’anul·lació de la taxa en “uns 16 o 17 milions que van directament a les línies de producció”. Al juliol, quan es va anul·lar la taxa, va parlar amb el conseller de Cultura i amb el vicepresident i el president: “Em van dir que es faria una llei nova i, mentrestant, el govern posaria els diners que feien falta.” El problema és que la gent que li ho va dir “està exiliada a Brussel·les i a la presó”. “Quan hi hagi govern, anirem a recordar-los que es va acordar això. Si no es posen aquests diners, serà catastròfic per a la indústria.”

El canvi a la llei de l’IVA, aprovat pel govern del PP el novembre passat, suposarà el pagament de prop de 30 milions que, segons TV3, repercutirà directament en la producció externa. “La situació és terrible –diu Masllorens–. Estem espantats i enfadats. Espantats ho estem des de fa anys, però enfadats és nou, perquè creiem que des de Madrid ens ataquen constantment, però també creiem que la televisió no s’ha cuidat el que s’hauria d’haver cuidat fins ara.” “L’IVA que reclamen és un problema que ve de fora, molt injust –hi afegeix el representant dels productors–, però s’estan prenent les decisions equivocades. Hi havia altres opcions abans d’aturar programes en marxa. Un consell d’una corporació [la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA)] que no té un govern no pot, sota el meu punt de vista, decidir carregar-se una televisió com ho està fent. Per prendre segons quines decisions de magnitud important, sobre una empresa pública, has d’esperar que hi hagi govern. El que s’està fent ara és carregar-se la televisió i tot el sector.”

Passola considera que el tema de TV3 “és clarament polític”. “Sembla que volen enfonsar la televisió pública de Catalunya i s’ha buscat el sistema de l’IVA. Afecta el nostre sector d’una manera molt greu. Són més de 25 milions anuals que s’han de destinar a l’IVA i, evidentment, afecten la cadena. La prova és que ja s’estan fent canvis a la graella.”

Segons el productor i president de Proa, el col·lapse del sector afectaria “unes 15.000 persones, entre llocs de feina directes i indirectes”, i reclama que es protegeixin també els interessos d’aquests treballadors: “Els partits i sindicats vetllen molt pels llocs de feina de la televisió, i em sembla perfecte, però dels treballadors de les productores, que són cinc vegades els de la televisió, ningú no en diu mai res. Ara mateix, es diu que no es farà producció externa per a TV3. A veure si els sindicats es mouen.”Segons Raimon Masllorens, ara s’està produint amb subvencions ja atorgades i pagades, i el problema es notarà més endavant. “Aquest any, se seguiran rodant coses perquè s’han fet les convocatòries de la Generalitat fins a finals del 2017, però el 2018 ja no es faran convocatòries i a finals d’any i el 2019, no es rodarà.” Creu que, si no s’hi posa solució, la crisi serà pitjor que la que va viure el sector el 2012 i el 2013, amb les retallades de la crisi: “TV3, fins al 2011, encara tenia alguns diners, però ara ens han dit que no posaran diners a cap coproducció.” La solució immediata a aquest problema passa, segons s’ha apuntat ja des de TV3, perquè el nou govern català destini una partida pressupostària extraordinària per pagar l’IVA no prevista en els pressupostos. Isona Passola creu que s’ha d’anar més enllà: “El nou govern que surti ha de prioritzar l’audiovisual, ha de saber què és més important, tenir una televisió o no tenir-la.” “Si aposta per la televisió pública, el primer que cal és resoldre el model de TV3, que té un problema molt greu: el 60% dels costos de funcionament són de salari. Qualsevol persona que en sàpiga diria que és una empresa que no és viable; pot invertir molt poc en continguts. S’ha d’estructurar d’una manera racional, i resoldre això també val diners.”Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.