Patrimoni

Societat

El MAC denuncia pintades al poblat iber palamosí de Castell

Els Mossos d’Esquadra han obert una investigació per determinar l’autor de les bretolades en murs de pedra i una cisterna

El museu d’Ullastret estima en 10.000 euros el cost de netejar-les

El Museu d’Arqueologia de Catalunya (MAC)-Ullastret ha denunciat als Mossos d’Esquadra l’aparició de diverses pintades al jaciment del poblat iber del Castell de Palamós, declarat bé cultural d’interès nacional (BCIN). Segons va anunciar ahir l’agència ACN, el director del centre, Gabriel de Prados, explica que el cos policial investiga la bretolada per mirar-ne de trobar l’autor o els autors.

De Prados avança que la despesa per netejar les guixades podria superar els 10.000 euros, d’acord amb la diagnosi preliminar, que tampoc assegura que l’interior de la cisterna i els trams de muralla –dos dels elements amb més valor arqueològic del conjunt– recuperin totalment el seu estat original després de les feines de neteja. En el cas de la cisterna, situada en una de les zones d’accés més restringit, temen que per retirar del tot les restes de pintura caldrà erosionar la pedra granítica. Al marge de les restes arqueològiques, els grafits també han tacat alguns plafons del conjunt.

Les pintades es van descobrir el 30 de novembre, en el marc dels controls periòdics que es realitzen al jaciment. En aquell moment el MAC ja va denunciar els fets als Mossos. Aquesta setmana, però, la qüestió ha transcendit després que l’historiador local Gabriel Martín, que havien alertat de la seva existència, denunciés públicament la situació a través de les xarxes socials, amb una crida per localitzar el grafiter si algú l’enxampa fent la mateixa signatura en un altre indret.

Els primers assentaments humans al poblat, el segon més important de la comarca després del d’Ullastret, estan documentats cap al segle VI aC. És un dels més importants dels que hi ha a tot Catalunya.

LA XIFRA

10.000
euros,
pel cap baix, pot costar la restauració dels murs i els plafons afectats pels grafits al poblat iber de Castell.

Control per dissuadir futurs nous grafiters

De Prados diu que, arran dels fets, els controls s’han intensificat, tot i que, a hores d’ara, han descartat prendre altres mesures, com ara la instal·lació de càmeres de videovigilància. A la comarca, els grafiters actuen amb força impunitat en llocs aïllats, com ara els miradors i els camins de ronda. Els darrers mesos la seva acció s’ha deixat notar en altres municipis, com ara a Platja d’Aro, a l’àmbit Cavall Bernat, i a Sant Feliu, on l’alcalde, Carles Motas, va anunciar que cursaran accions penals si els identifiquen.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia