cultura

Cultura

Hologrames en viu

El ‘retorn’ als escenaris, per la via tridimensional, dels ja difunts Roy Orbison, Frank Zappa i Dio posa en relleu una tendència a l’alça de la indústria musical

Abba, amb els seus 4 membres encara vius, ‘faran una gira’ en holograma l’any 2019

El retorn del rapper Tupac Shakur, mort arran d’un tiroteig l’any 1996, en format holograma l’any 2012 al festival nord-americà de Coachella va deixar via lliure a una de les iniciatives recents més controvertides i discutides –però, naturalment, d’allò més lucratives– de la indústria musical: les gires mundials, en format evidentment virtual, d’artistes morts i enterrats fa una pila d’anys.

Existeixen precedents en la mateixa línia com la interpretació, l’any 1992, d’Unforgettable entre Natalie Cole i el seu pare Nat King Cole (considerat el primer “duet virtual”) així com les gires que Ronnie Tutt, James Burton, Glen D. Hardin i Jerry Scheff, il·lustres membres de la TCB Band d’Elvis Presley, van fer fa ja dues dècades per tot el món amb la imatge del rei del rock en una pantalla interpretant amb la seva pròpia veu els seus grans temes. Però no ha estat fins aquest últim any que la indústria, amb productores que, com la nord-americana Eyeillusion, prometen “redefinir l’experiència musical en viu”, no s’ha llançat a fons a fomentar l’emergent univers de les gires en holograma.

Si bé, a Los Angeles, un auditori equipat amb aquesta tecnologia fa temps que presenta concerts de, per exemple, Billie Holiday (morta aquest any farà seixanta anys), els primers world tours d’herois difunts del rock projectats en imatges de tres dimensions i fonts de llum làser hauran estat el cantant de heavy metal Ronnie James Dio (mort de càncer el 2010), el pioner del rock & roll Roy Orbison (víctima d’un atac de cor el 1988) i l’iconoclasta Frank Zappa (mort, també, de càncer l’any 1993). La gira en holograma de Dio, excantant de bandes com Rainbow i Black Sabbath, va ser el 13 de desembre passat la primera d’aquesta mena a passar per Barcelona, té l’aval de la seva vídua i forma part dels cartells –al costat d’artistes encara en vida, molts dels quals vells amics de Dio– d’alguns dels festival de heavy més importants del planeta. Roy Orbison –el seu holograma, vaja– es farà acompanyar a l’abril de la Royal Philharmonic Concert Orchestra en una extensa gira pel Regne Unit que inclou pavellons amb capacitat per a 15.000 persones. I, tot i que la gira de Zappa encara no té dates, el seus descendents, reunits en el Zappa Family Trust, ja fa temps que treballen estretament en el projecte.

Per anar de gira en holograma, però, no és imprescindible estar mort: Abba, amb els seus quatre membre encara en vida, i després de renunciar a ofertes milionàries per tornar-se a ajuntar, ja treballen en una gira australiana en holograma l’any 2019.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia