Patrimoni

patrimoni arquitectònic

La casa Puig i Cadafalch d’Argentona recupera la seva façana original

Acaba la segona fase de rehabilitació d’aquest immoble modernista protegit

El consistori ja busca subvencions per abordar l’interior de l’edifici

Les obres per rehabilitar la casa d’estiueig de l’arquitecte Josep Puig i Cadafalch a Argentona (Maresme) han fet un pas de gegant. Ara s’han donat per acabades les actuacions de la segona fase dels treballs que han permès recuperar la façana original de l’immoble, declarat bé cultural d’interès nacional (BCIN).

Amb un pressupost de 519.360 euros a càrrec de l’Ajuntament d’Argentona i la Generalitat, aquesta fase de la rehabilitació –que ha durat uns tres mesos– ha servit per a la recuperació de l’envolupant exterior, amb la rehabilitació d’alguns dels elements més característics de la façana, les estructures de fusta com les tanques i tancaments, i la pèrgola, tot un símbol de la casa, així com altres elements ornamentals. “Estem molt satisfets de com ha quedat la façana, ja que la imatge exterior és molt important”, va manifestar el regidor de Cultura i Patrimoni d’Argentona, Àngel Puig (ICV), que va subratllar que “s’ha fet un estucat d’acord amb l’aspecte original de l’immoble i s’han recuperat elements tan característics com la pèrgola”.

El regidor va avançar que ara el consistori ja està buscant finançament per abordar la tercera fase de restauració de l’immoble, que es vol dur a terme al llarg d’aquest 2018. Aquesta etapa consistirà en la rehabilitació interior de l’edifici i en la instal·lació de serveis com ara l’electricitat i l’aigua. Puig va recordar que encara quedaran algunes fases més per completar la rehabilitació de la casa Puig i Cadafalch, com ara la recuperació de la part ornamental de l’interior de l’edifici i l’adequació del jardí. “Si tot va bé podríem tenir enllestida la restauració durant l’any 2020”, va vaticinar el regidor de Cultura i Patrimoni, que va recordar que el pressupost total de la intervenció en la finca modernista s’enfilarà fins als 1,5 milions d’euros. Pel que fa als futurs usos de l’immoble, la intenció és convertir-lo en una casa museu. A més, l’Ajuntament estudia la possibilitat de destinar la planta baixa de l’edifici a una oficina d’informació i turisme i a un espai audiovisual per repassar la seva restauració. A la primera planta s’hi podrien encabir oficines municipals.

La rehabilitació de la casa, construïda entre finals del segle XIX i principis del XX, es va iniciar amb una primera fase el 2016. Prèviament, l’immoble va ser adquirit per l’Ajuntament el 2012 després d’un llarg litigi amb la propietària, una besneta de l’arquitecte. Durant molts anys el casal es va anar degradant fins al punt que alguns dels seus elements van arribar a caure a la via pública. El 2011 unes 150 persones van manifestar-se per reclamar la necessitat de fer-hi obres urgentment.

LES DATES

2012
l’Ajuntament adquireix
l’immoble modernista després d’un llarg litigi amb l’anterior propietària.

LA XIFRA

2016
comença la rehabilitació
de l’edifici protegit amb la reparació de la coberta i la terrassa del primer pis.
519.360
euros
és el que ha costat aquesta fase de rehabilitació de la casa Puig i Cadafalch d’Argentona.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona
Blaumut
Grup barceloní de pop, acaba de publicar el ‘Capítol 1’ del seu nou disc, ‘Abisme’

“Ara hi ha un consum excessiu de tot, sense gaudir de res”

Barcelona
girona

Torna ‘La consueta de sant Jordi’

girona
MÚSICA

La Franz Schubert Filharmonia presenta la nova temporada

BARCELONA
Crítica

Un guant

guardó

Gemma Lienas rep el Premi Cedro per la defensa dels drets d’autor

madrid
cinema

BCN Film Fest premia ‘El destino de Maya’

barcelona
Cultura

Mor Helen Vendler, crítica de gran influència

TEATRE

El Maldà canta Pau Riba i Malvido interpel·lant els joves

BARCELONA