Música

XEBI SF

DIRECTOR DEL FESTIVAL NEU!

“No diríem que no a Radiohead, però continuaríem sent no internacionals”

El Neu! s’amplia a tres dies en la quarta edició i incorpora el teatre, però la música és encara el seu epicentre: Núria Graham, Mazoni, Marta Pérez i Miau Miau tocaran dissabte a La Mirona

Va contra corrent: aquí la majoria de festivals són d’estiu i ‘internacionals’. El Neu! es fa del 19 al 21 de gener i és el festival no internacional de música i altres arts.
El Neu! és no internacional per un doble joc: d’una banda, ens agrada apostar per bandes d’aquí... o no tan d’aquí. I també és una referència simpàtica a tots aquests festivals que, només pel fet que hi actuï un músic estranger que està de vacances al poble, ja es posen l’etiqueta d’internacional, com si fos garantia d’alguna cosa. Però no li volem donar més importància; és només una mostra del nostre humor absurd.
Per tant, si Radiohead s’oferissin per actuar de franc al Neu! els diria que no?
No, els rebríem encantats [riu]. Però no per això deixaríem de ser no internacionals.
L’origen del Neu! té alguna cosa a veure amb Berlín, oi?
Sí, tot va començar fa quatre anys, quan jo vaig treure el meu primer disc en solitari, Duermevela, i va coincidir amb el primer EP de The Handclappers, així que vam parlar amb el seu cantant, Daniel Gon, de compartir una nit a La Mirona per presentar els dos discos. Com que les nostres propostes eren tan diferents, ens vam plantejar l’opció de convidar altres grups. I això va coincidir amb un viatge que vaig fer a Berlín, on vaig rebre un autèntic bombardeig cultural molt inspirador.
Què hi va trobar?
Locals on, a més d’actuacions musicals, es barrejaven molts altres conceptes: projeccions, instal·lacions, exposicions... En un local que era com deu vegades la Maret d’abans, la música electrònica sonava a pocs metres del rock, el punk al costat del hip-hop... I fins i tot hi havia un rockòdrom! Ho vaig trobar tan excitant, que va acabar marcant el concepte del Neu!
Neu!, amb exclamació.
Sí, com el grup alemany de rock experimental. Amb el bateria Quim Sitjes havíem trobat vinils de Neu! en un mercat de segona mà a Celrà i ens agradava molt la seva música, tan arriscada i potent. D’alguna manera, Neu! ens deia que podíem fer el que volguéssim si ens implicàvem al màxim. A més, neu en alemany vol dir ‘nou’, i en català sonava bé per a un festival d’hivern. Tot encaixava.
Aquest any el Neu! s’amplia a tres dies, amb l’actuació de Véase Pág. 57, divendres al Yeah!, i l’espectacle ‘Ultrashow’ de Miguel Noguera, diumenge a La Planeta. Estan creixent?
Sí, hem anat creixent a poc a poc, perquè si no ja no hauríem arribat fins aquí. L’any passat ja vam tenir a La Mirona grups més mediàtics com ara Za! i El Petit de Cal Eril, de la mateixa manera que en aquesta edició hi haurà Mazoni i Núria Graham. Però el que m’agrada més del Neu! és portar grups com ara Holy Bouncer, una banda increïble que aquí no coneix gairebé ningú. Nosaltres apostem igual per tots els músics, ja siguin els tres que he esmentat, Marta Pérez, Mourn, Lu Rois o Miau Miau, que es reuniran per una sola nit. Per això no anunciem els horaris de les actuacions, perquè la gent visqui el festival com una gran celebració en què, durant deu hores intenses, passen moltes coses.
Què hi ha, a més de música?
Diferents pintors i il·lustradors crearan les seves obres durant les actuacions d’alguns músics: Nirvana Jiménez, que sempre ha estat molt implicada en el Neu!, pintarà durant el concert de Núria Graham; Oriol Tuca ho farà mentre actuï Lu Rois, i Aleix Font compartirà escenari amb Holy Bouncer i també tindrà una petita exposició. A més, Júlia Quintana, que va fer les il·lustracions del disc i els vídeos de Marta Pérez, també pintarà al seu costat. Les obres que s’han anat generant en el festival ja formen un petit fons d’art.
Una novetat d’aquest any són els concerts privats.
Sí, són uns concerts que estem sortejant entre els nostres usuaris de Facebook . Seran unes petites actuacions, d’uns vint minuts de durada, que Núria Graham, Mazoni, Tom Hagan, Marta Pérez, Lu Rois i Véase Pág. 57 oferiran dissabte, entre concert i concert a La Mirona, dins d’una furgoneta cedida pel nostre patrocinador, Nissan Camps Motor, per a un màxim de quatre espectadors. Ara ja només queda per sortejar el concert de Núria Graham.
El Neu! no s’acabarà el dia 21...
No. Per això hem creat el web www.neuhome.org . Volem que Neu! sigui una espècie de marca per continuar organitzant coses durant l’any, a favor de la cultura i la música alternatives.
Per què un músic es passa a l’altre costat i es fa promotor?
No és pels diners, perquè de moment fem les paus i prou. Per a mi organitzar el Neu! és tan creatiu com compondre una cançó o fer un bon plat de menjar. En tot cas, mai faria un concert d’un artista que no m’agradés, perquè no soc un professional d’això ni m’ho sento.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Mario, Llull i el manuscrit Voynich

Liliana Torres
Directora de cinema

“Les mamíferes no tenim l’instint de ser mares”

Barcelona
Crítica

Les tres vides d’una cantant llegendària

ARTS EN VIU

Una funambulista creuarà la plaça MargaridaXirgu per inaugurar el Circ d’Ara Mateix

BARCELONA

Cines que no són ‘només un cinema’

Barcelona

El cinema comercial no remunta

Barcelona

El cinema (d'autor) es fa veure

Barcelona / Los Angeles
Cinema

Belén Rueda i J.A. Bayona animen la recta final del BCN Film Fest

Barcelona
‘thriller’

Un altre líder suec pacifista amb un final tràgic