cultura

Crítica

clàssica

Màgia orquestral

En una setmana prolífica en la desfilada de grans personalitats de la clàssica a Barcelona (Barenboim, Martha Argerich), diumenge va aterrar la imponent Orquestra Filharmònica de Viena a L’Auditori, sota la direcció de Gustavo Dudamel. Presentat com a concert extraordinari, fou un immens plaer gaudir de la sonoritat superlativa de la il·lustre formació vienesa, que, al marge de ser considerada una de les més reeixides a nivell mundial, té una sonoritat pròpia que l’oient ja pot percebre des del moment de l’afinació.

Estem referint-nos a una orquestra històrica i amb una tradició que es remunta fins al seu primer director, Otto Nicolai (1810-1849), i que ha tingut eminents directors com ara Gustav Mahler (1860-1911), que, en els períodes estivals, es dedicava a la composició. Precisament el seu cant del cigne (l’Adagio de la Simfonia n. 10) fou l’obra escollida a la primera part. Amb la direcció de Dudamel, dotat d’un veritable talent que el va portar, el 2017, a ser el director més jove a dirigir el concert de Cap d’Any de Viena, l’enfocament de l’obra ja ens va fer adonar que el director veneçolà apostava més per qüestions relacionades a fer brillar la massa orquestral que per la realització d’una lectura en profunditat i punyent per mostrar com la Desena és l’obra que més materialitza la dissolució de l’imperi austrohongarès i l’endinsament en una nova era, manifestada en fenòmens com ara l’atonalisme o l’expressionisme que, certament, l’Adagio mostra.

Ja a la segona part, la Simfonia Fantàstica d’Hector Berlioz (1803-1869) va fer brillar excelsament els vienesos i el seu darrer moviment va portar, literalment, a la suspensió del judici entre els assistents. I és que la màgia orquestral, certament, existeix.

Filharmònica de Viena
Director: Gustavo Dudamel
L’Auditori (Barcelona), 14 de gener


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
dit o fet per dones

La pedra seca com una resistència

Música

In-Somni obre demà a Besalú, amb Bigott, una nova edició itinerant

besalú
música

El vidrerenc Àlex Pérez presentarà ‘Tot el que som’ al Festival Espurnes de Llagostera

vidreres
música

Sven Väth encapçalarà el cartell del festival electrònic Delirium

cassà de la selva
Cultura

Ivan Ivanji, escriptor serbi i supervivent d’Auschwitz

ART

El paper pioner d’Espais, en una exposició a Girona

Girona
Cultura

Personatges de tres obres de Guimerà a la façana de la Casa Mural del Vendrell

El Vendrell
figueres

Dibuixos del Dalí adolescent per commemorar els 120 anys del seu naixement

FIGUERES
lletres

Núria Cadenes, Jordi Masó i Maria Mercè Roca, finalistes del Llibreter

barcelona