Lletres

Còmic

Xavier Roca / Jaume vidal

Raig d’humor

Bona iniciativa la de publicar una antologia de planes d’El Jueves en el seu 40è aniversari. Però el resultat és una mica decebedor. No per les seves presències, sinó per les absències. Si busquem a l’índex onomàstic d’El Jueves 40 años trobem el nom de Gin, però només citat en textos que fan referència a personatges d’altres autors. I passa el mateix amb altres signatures significatives que han contribuït a donar personalitat a la revista al llarg dels darrers 40 anys. A la introducció de l’obra, Jordi Riera Pujal, autor de la recopilació i dels textos, justifica aquesta absència “perquè els seus autors van declinar participar en la recopilació (és refereix als autors de les sèries La parejita, !Para ti, que eres joven!, Silvio José, el buen parásito i Tato). Altres absències ho són perquè el llibre se centra en sèries de personatges fixos, i hi ha autors que no han tingut mai un protagonista fix en les seves historietes. La portada del llibre en cap moment fa esment a que es tracta d’una selecció de personatges, però dit això, El Jueves 40 años és un llibre atractiu, no només visualment per les planes i les vinyetes reproduïdes, sinó pels textos que les acompanyen. Riera aporta dades curioses que contextualitzen la creació dels personatges. També s’inclou una fixa que permet situar cronològicament la creació.

Curiosament, alguns dels autors que falten –per decisió pròpia– en el volum d’El Jueves són presents, juntament amb d’altres, a Grandes éxitos, una recopilació d’acudits i historietes publicats a Orgullo y Satisfacción. Aquesta revista digital va ser creada precisament per alguns autors que van deixar El Jueves pel que van considerar un cas de censura editorial sobre Joan Carles I. Les xarxes van acollir Orgullo y Satisfacción durant tres anys i ara apareix aquest llibre amb mostres de l’humor càustic d’autors com ara Manel Fontdevila, Albert Monteys, Guillermo, Bernardo Vergara, Flavita Banada i Manuel Bartual.

Una altra selecció, però aquest cop individual, és la que ens presenta Diminuta Editorial amb Kap, el nom de guerra de dibuixant de Jaume Capdevila (Berga, 1974) que també fa una interessant tasca d’investigador i divulgador de l’humor gràfic. En aquest llibre el trobem amb el vestit d’humorista i ens mostra un recull d’acudits seus creats sota la pressió de la realitat del moment. Kap és un gran caricaturista i el seu humor de persona intel·ligent expressa la mala llet d’un jan amb cara de bon xicot. Humor presentat amb bones maneres però molt incisiu.

JAUME VIDAL / XAVIER ROCA

El jueves 40 años
Autor: Jordi Riera Pujal
Editorial: RBA
Pàgines: 220. Color
Preu: 22,80 euros
Kap
Autor: Jaume Capdevila
Editorial: Diminuta
Pàgines: 112. Color
Preu: 18 euros
Grandes éxitos
Autor: Orgullo y Satisfacción
Editorial: ¡Caramba!
Pàgines: 312. Color
Preu: 24 euros


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guardó

Gemma Lienas rep el Premi Cedro per la defensa dels drets d’autor

madrid
cinema

BCN Film Fest premia ‘El destino de Maya’

barcelona
Cultura

Mor Helen Vendler, crítica de gran influència

TEATRE

El Maldà canta Pau Riba i Malvido interpel·lant els joves

BARCELONA

Mario, Llull i el manuscrit Voynich

Liliana Torres
Directora de cinema

“Les mamíferes no tenim l’instint de ser mares”

Barcelona
Crítica

Les tres vides d’una cantant llegendària

ARTS EN VIU

Una funambulista creuarà la plaça Margarida Xirgu per inaugurar el Circ d’Ara Mateix

BARCELONA

Cines que no són ‘només un cinema’

Barcelona