Lletres

Cultura

La música moderna explicada als nens

A principis de l’any passat, l’editorial 66rpm va publicar l’àlbum Las maravillosas aventuras del Sr. Soul, escrit pel músic i periodista Andreu Cunill i il·lustrat per Tim Sanders. Ara, tots plegats, repeteixen fórmula, aquest cop també en català, a Les meravelloses aventures de la Sra. Jazz i el Sr. Blues.

Es tracta d’un àlbum en què Cunill explica l’origen del jazz i del blues a través de textos breus que acompanyen les explosives, personals, expressives i deliberadament matusseres il·lustracions de Sanders.

Cunill sintetitza molt bé el que vol explicar i ho contextualitza històricament. Al final hi ha un annex amb més dates, noms i moments històrics, per a cada vinyeta. “És que no ho concebo d’una altra manera, perquè la música, i qualsevol manifestació cultural, va lligada al seu context històric i sociopolític, es retroalimenten”, opina Andreu Cunill.

El resultat és tan lloable com ho va ser el títol predecessor, i també inclou un codi QR per poder escoltar la playlist dels molts temes musicals que se citen. “Fa uns cinc anys vaig escriure Espíritus en la Oscuridad. Viaje a una era soul, en què explico la història de la música soul a través dels discos menys coneguts, més oblidats, més obscurs”, i la documentació li ha estat útil.

El nou títol està dirigit als nens, però millor que el llegeixin amb un adult al costat per facilitar la comprensió i perquè, a més, també s’ho passarà bé. “Llegeixo molt sobre música afroamericana i sobre la història dels EUA de després de la Segona Guerra Mundial”. Tot i això, explica: “Cada cop escric millor per als petits. És molt més difícil del que em pensava! Per això en aquest segon volum hi hem volgut incloure més fantasia.”

Un segon títol obre la porta a una sèrie? “La meva intenció, des del principi, era explicar la història de la música als més petits per mirar d’aconseguir que la música moderna es consideri cultura. No pot ser que a les escoles encara es parli de Mozart i no de Robert Johnson, John Coltrane o Led Zeppelin. Ni del flamenc, la rumba o el pop. S’ha d’explicar la música des d’un punt de vista integral, de Vivaldi als Beach Boys, de Camarón a Pau Riba, tots dins d’un mateix sac que per mi és la història musical i cultural d’Occident.”

Així doncs, tot indica que aviat podrem llegir àlbums amb les aventures de la Sra. Pop i el Sr. Rock, del Sr. Hip Hop i la Sra. Disco, de la Sra. Punk i el Sr. Heavy...



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.